11 Ιαν 2012

Τι είναι η τριχοτιλλομανία (Trichotillomania);

Η άγνωστη λέξη έγινε διάσημη από το θέμα με τα ποσοστά αναπηρίας στην πρόσφατη υπουργική απόφαση για σεξουαλικές διαστροφές και ψυχικά νοσήματα. Δείτε τι είναι η περίεργη αυτή ασθένεια:

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ ΧΕΝΡΙ ΧΑΛΕΠΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΕΝΑΝ ΑΣΘΕΝΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕ ΝΑ ΤΡΑΒΑ ΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥ.Αυτό το ονόμασε με την ελληνική λέξη τριχοτιλλομανία δηλαδή το φαινόμενο αυτό που ένας ψυχαναγκασμός αναγκάζει κάποιον να τραβάει συνεχώς τις τρίχες του. Απέδωσε δε την διαταραχή σε μια αδυναμία της εγκεφαλικής δραστηριότητας. 
Κατά κανόνα στην τριχοτιλλομανία κατά περιόδους οι ασθενείς σε ορισμένα σημεία της κεφαλής ή στις βλεφαρίδες των ματιών ασυνείδητα ή ύστερα από σκέψη τραβάνε τις τρίχες, τις ξεκολλάνε, μετά τις παίζουνε στα δάχτυλα ή τις τρίβουνε πάνω στα χείλη ή στο δέρμα χωρίς να αισθάνονται κανένα πόνο ούτε καμία δυσαρέσκεια για αυτό που γίνεται. Συνήθως από την τηλεόραση ή όταν διαβάζουν ή είναι σε στρες. Πολλές δε φορές και μπροστά από τον καθρέφτη. Η τριχοτιλλομανία είναι ένα φαινόμενο που περίπου προσβάλλει 1% του πληθυσμού.

Δρ. Δημήτριος Κουντούρης
Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη