28 Φεβ 2012

Αναδρομικά από 14/2 οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Αναδρομικά, από τις 14 Φεβρουαρίου, και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα ισχύσουν τα νέα μειωμένα κατά 22% (και κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών και μαθητευόμενους) σε σχέση με την ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων σύμφωνα με τη σχετική..
Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε το απόγευμα.
Ως γνωστό, η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
Συλλογικές Συμβάσεις
Επιπλέον, σύμφωνα με την Πράξη, εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αφού η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προβλέπει ότι οι «κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν έως τις 14 Μαΐου του 2012» (ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012).
Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα συναφθούν στο μέλλον, ορίζεται ότι δεν μπορούν να έχουν διάρκεια μικρότερη από ένα έτος ούτε να υπερβαίνουν τα τρία. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, ήδη 24 μήνες μέχρι τις 14-2-2012 ή και περισσότερο, λήγουν στις 14-2-2013.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που στις 14-2-2012 βρίσκονταν σε ισχύ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 μηνών, λήγουν με τη συμπλήρωση τριών ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος τους, εκτός και αν καταγγελθούν νωρίτερα.
Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν. Κάθε άλλο επίδομα παύει αμέσως να ισχύει.
Διαιτησία
Σε ό,τι αφορά τη διαιτησία, από 14/02/2012 η προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων. Προσφυγές που έχουν κατατεθεί στον Οργανισμό και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί διαιτητική απόφαση, αν μεν έχουν κατατεθεί μονομερώς δεν συζητούνται, και αν έχουν κατατεθεί με κοινή συμφωνία των μερών, θα συζητηθούν με βάση την παρούσα απόφαση.
Ακόμη από 14/02/2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται η ισχύς όλων των αυξήσεων που προβλέπονται από διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις, συλλογικές συμβάσεις, ή διαιτητικές αποφάσεις.
Παράλληλα παγώνουν οι ωριμάνσεις, όπως ενδεικτικά το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.
Επίσης, καταργείται κάθε έννοια μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και σε επιχειρήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς που υπάγονται ή είχαν υπαχθεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μεταφορά επιδομάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που τελεί υπό κατάργηση, στον ΟΑΕΔ χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου πρακτορείου, στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το ζήτημα των γενοσήμων και επισημάνθηκε ότι πρόκειται για υποχρέωση που απορρέει από το νέο μνημόνιο, η οποία είναι πολύ σημαντική ως προς την εξοικονόμηση πόρων και, παράλληλα, χωρίς επίπτωση στην υγεία των πολιτών.
Ψηφίζονται απόψε οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Παράλληλα, απόψε ψηφίζονται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος οι μειώσεις σε όλες τις κύριες και σε επικουρικές συντάξεις, στο πλαίσιο εφαρμοστικού νομου του μνημονίου, που επίσης περιλαμβάνει την αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται πως προβλέπεται μείωση όλων των κύριων συντάξεων κατά 12% για ποσά πάνω από 1.300 ευρώ αναδρομικά από τον Ιανουάριο και μείωση επικουρικών συντάξεων κλιμακωτά κατά 10% έως 20% πάνω από τα 200 ευρώ.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε το απόγευμα με αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και των κομμάτων της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ.
Αφορμή της έντασης στάθηκε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε οΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, αλλά και οι αντιδράσεις για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που προσέδωσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 73 του Συντάγματος που αφορά τις συντάξεις και ακόμη ότι δεν υπάρχει απολογισμός του εκτελεσθέντος προϋπολογισμού. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλοςαντέκρουσε και τα δύο επικαλούμενος για το πρώτο διαφορετική αιτιολόγηση του ΣτΕενώ για το δεύτερο τόνιε πως δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση.
Απαντώντας σε ανάλογα επιχειρήματα κατά της συνταγματικότητας του σχεδίου νόμου που προέβαλαν ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ και ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος από το ΛΑΟΣ, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα να μην επιχειρούν κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και να μείνουν στην ουσία του ζητήματος, αναλογιζόμενοι ότι ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη καταστροφή.
«Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη και, σε αυτή τη φάση και ο ΛΑΟΣ, προτείνουν το αδιέξοδο και δεν πρέπει απλώς να απορριφθεί η πρόταση για αντισυνταγματικότητα, αλλά πρέπει να απορριφθεί η ανεύθυνη και αντιλαϊκή πολιτική που προτείνουν στον ελληνικό λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Πάντως, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχέδιου και στα σημαντικότερα άρθρα του.
Στην τελική ευθεία η ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων
Παράλληλα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο εφαρμοστικός νόμος που αφορά εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, μεταξύ των οποίων η ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων, ο οποίος θα τεθεί αύριο Τετάρτη προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, αντίστοιχα, δεσμεύτηκαν ότι πριν ξεκινήσει η αυριανή συνεδρίαση, θα έχουν γνωστοποιήσει στους βουλευτές, ποιες από τις αλλαγές που πρότειναν τα κόμματα έγιναν δεκτές. Παράλληλα θα διευκρινίζονται με απόλυτη σαφήνεια οι 10 δραστικές ουσίες που θα αφορούν τα γενόσημα φάρμακα.
Απόσυρση των άρθρων για την ΕΣΔΥ ζητεί η αντιπολίτευση
Πάντως, ανοιχτό έμεινε το πρόβλημα με τα άρθρα που αφορούν την μετατροπή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στην απόσυρσή τους, παρά τις εξηγήσεις που έδωσε στην Επιτροπή η αρμόδιος υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου.
Η υπουργός Παιδείας τόνισε την ανάγκη να ψηφιστεί τώρα η διάταξη, προκειμένου -όπως είπε- από τον Σεπτέμβριο, που μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος για τα ΑΕΙ να λειτουργήσει και η ΕΣΔΥ κάτω από το ίδιο καθεστώς σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και χρηματοδότησή της.
Από την πλευρά τής ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Νικολόπουλος όσο και ο αρμόδιος τομέαρχης Θανάσης Γιαννόπουλος επέμειναν στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης, καθώς -όπως είπαν- δεν αφορά μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και άρα δεν υπάρχει λόγος να ψηφιστεί βεβιασμένα και με συνοπτικές διαδικασίες.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα από έναν «αχταρμά διατάξεων» που ψηφίζει με συνοπτικές διαδικασίες, πυροβολεί και τσακίζει την εργατική δύναμη.
Η εισηγήτρια του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπαδάκη ανέφερε ότι δεν είναι αρνητική, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αποσαφηνίσεις.
Απόσυρση των άρθρων αυτών ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, επισημαίνοντας πως δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και πρέπει να προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αθανάσιος Λεβέντης, σημειώνοντας ότι «θέλουμε μια πανεπιστημιακή ΕΣΔΥ, αλλά που θα λειτουργεί και θα κινείται σε ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, και αυτό μόνο μέσα από διάλογο μπορεί να επιτευχθεί».
Την απόσυρση της διάταξης ζήτησε επίσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης, προσθέτοντας ότι αφού δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση μπορεί το υπουργείο Παιδείας να τη φέρει στη Βουλή σε δικό του νομοσχέδιο «για να συζητηθεί όπως πρέπει».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη