27 Φεβ 2012

Μάθημα Ελληνικών Νο 7: «κούρεμα» και PSI

του Σωτήριου Καλαμίτση
 Ακούω επί μήνες τον νόμιμο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο – σε αντιδιαστολή προς τον παράνομο κ. Πάγκλανο, φεντεραλιστή του πρωκτού - να μας μιλάει για το PSI, όπερ έστι ελληνιστί μεθερμηνευόμενο «Επενδυτές του Ιδιωτικού Τομέα», ήτοι ιδιώτες επενδυτές σε αντιδιαστολή προς τους  «θεσμικούς», όπως αποκαλούνται οι μεγάλοι, αυτοί ..
δηλαδή, που επενδύουν τεράστια ποσά, ήτοι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τράπεζες και μεγαλοκαρχαρίες. 
               Τη λέξη «κούρεμα» την ξέχασε ο κ. Αντιπρόεδρος. Από τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις, όμως, εγώ ο ταπεινός μη επενδυτής αντιλαμβάνομαι δύο πράγματα: αν είχα επενδύσει € 100 σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, θα έπαιρνα € 35 ευρώ κατά τη λήξη των ομολόγων και άλλα € 65 σε 30-40 χρόνια με κάποιο αυξημένο επιτόκιο.
               Αυτή η ρύθμιση γιατί λέγεται «κούρεμα»; Κουρεύω σημαίνει ότι κόβω τις τρίχες της ανθρώπινης κεφαλής ή του τριχώματος των ζώων ή της κορφής των χόρτων. Ό,τι έκοψα, χάθηκε. Με το κούρεμα των ομολόγων, όμως, δεν γίνεται το ίδιο. Ό,τι κόπηκε, δεν χάνεται, διότι θα το πάρω πίσω, αλλά αργότερα.   Γιατί, λοιπόν, κ. Αντιπρόεδρε μιλάτε για ανακούφιση της ελληνικής  οικονομίας, επειδή μας χαρίζουν οι δανειστές μας € 100 δισ.; Πώς μας τα χαρίζουν και εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι; Ξέρω, γίνομαι αντιαισθητικός για τα δικά σας μέτρα αισθητικής, αλλά θέλω μια εξήγηση. Δεν διαθέτω το δικό σας IQ ούτε τον δικό σας πολιτικό όγκο. Πείτε μου με λίγα λόγια και άνευ αρλουμπολογίας: ποιοί δανειστές μας έχουν λαμβάνειν τί και τί λιγότερο αυτού δέχθηκαν να λάβουν. Με ονόματα και ακριβή ποσά.
               Πείτε μου, επίσης: ο κύριος Γιώργος και η κυρία Αντωνία που αγόρασαν με τις πενιχρές οικονομίες τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με το σκεπτικό ότι είναι η πιο σίγουρη επένδυση για τα γηρατειά τους και ότι θα χάσουν τα λεφτά τους μόνον αν πτωχεύσει το Δημόσιο, γιατί θα πρέπει να συνεχίζουν αναγκαστικά να δανείζουν το σπάταλο Ελληνικό Δημόσιο με χρήματα που τα ήθελαν για κάποια ανάγκη, αλλά θα υποχρεωθούν να κληροδοτήσουν  στα παιδιά τους και ίσως στα εγγόνια τους;
               Ή μήπως έχω χάσει κάποιο τεύχος κ. Αντιπρόεδρε; Δεν αποκλείεται. Το περιοδικό που εκδίδετε από 04.10.2009 και επέκεινα έχει μεν πολύ χαμηλή κυκλοφορία, αλλά τόσα αυτοτελή επεισόδια, τόσες ανατροπές [=κωλοτούμπες] και τόσα ασύστολα ψεύδη που δικαιολογούμαι να έχω χάσει τον μπούσουλα. Εξηγήστε μου παρακαλώ, διότι αυτό που σεις ονομάζετε PSI, εμείς οι ιθαγενείς το αποκαλούμε στην καθομιλουμένη αυτής της επικράτειας «μερική επιμήκυνση» του χρέους, την οποία θεωρούσατε απαράδεκτη πέρυσι, ή «μερική αναχρηματοδότηση», την οποίαν επίσης θεωρούσατε απαράδεκτη μέχρι πέρυσι, αυτό δε που σεις ονομάζετε «κούρεμα», εμείς οι μη έγκριτοι συνταγματολόγοι το αποκαλούμε «άφεση χρέους». Έχουμε, λοιπόν, άφεση χρέους; Σε τι ποσό και για ποιόν «επενδυτή» συγκεκριμένα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη