22 Φεβ 2012

Το Οικονομικό του Α.Π.Θ. “αξιολογεί” την σταθερότητα των τραπεζικών συστημάτων

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση ανέδειξε την αξιολόγηση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών συστημάτων  ως ένα θέμα μείζονος σημασίας για τις εποπτικές αρχές, τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και τις κυβερνήσεις των χωρών. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες , ο τραπεζικός τομέας αποτελεί το..
σημαντικότερο συστατικό μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου του ενεργητικού. Ως εκ τούτου, κρίνεται ιδιαιτέρως αναγκαία η συστηματική παρακολούθηση του σε συνδυασμό με τον έλεγχο της συμπεριφοράς σε «ακραίες» και δυσμενείς συνθήκες του οικονομικού περιβάλλοντος από τη στιγμή μάλιστα που συνδέεται και με την πραγματική οικονομία.

Στο επίκαιρο, αυτό, πλαίσιο ο υποψήφιος διδάκτωρ Τραπεζικής Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού του Α.Π.Θ.  Μουτσιάνας Α. Κώστας αναπτύσσει την διδακτορική του διατριβή που έχει ως βασικό στόχο την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων σε υποθετικές ακραίες οικονομικές συνθήκες. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται μέσω ενός δημοφιλούς εργαλείου διαχείρισης κινδύνων: του stress testing. To stress testing (συνθήκες προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων) αποτελεί μια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε από τις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για να εξετάσει τις μεταβολές της αξίας των χαρτοφυλακίων σε ραγδαίες διακυμάνσεις μεταβλητών που συνδέονταν με την υποκείμενη αξία των τίτλων που συγκροτούσαν το υπό εξέταση χαρτοφυλάκιο. Στη συνέχεια, το stress testing υιοθετήθηκε από τις εποπτικές αρχές και τις κεντρικές τράπεζες  για την αξιολόγηση των εθνικών τραπεζικών συστημάτων και με απώτερο στόχο την πρόληψη και αποφυγή συστημικών κρίσεων.

Η διδακτορική διατριβή του κ. Μουτσιάνα Α. Κώστα  έχει ως στόχο της ανάπτυξη ενός μοντέλου διεξαγωγής stress testing  που θα αξιολογεί την χρηματοπιστωτική σταθερότητα τραπεζικών ιδρυμάτων ευρωπαϊκών, κυρίως, χωρών. Η χρησιμότητα  της επιστημονικής έρευνας και της διατύπωσης των συμπερασμάτων αναμένεται να είναι υψηλή καθώς θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούν να ενσωματωθούν ως βασικοί παράμετροι στην χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού από τις διοικήσεις των τραπεζών. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προβλέπεται να περιέχουν τα  αποτελέσματα που αφορούν στις ελληνικές τράπεζες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη