10 Φεβ 2012

Τι θα γίνει με την επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ;

Ογδόντα τρείς χιλιάδες Έλληνες, έχουν αυτή τη στιγμή επιδότηση επιτοκίου του στεγαστικού τους δανείου από τον Ο.Ε.Κ. Πρόκειται για τα πιό φτωχά στρώματα, αφού επιδότηση επιτοκίου δικαιούνται όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα. Αυτοί οι άνθρωποι, έχουν... πάρει ένα δάνειο π.χ. 100.000 ευρώ, επειδή είχαν οικογενειακό εισόδημα 2.000 ευρώ κι έβαλαν μια δόση 1.000 ευρώ, από τα οποία τα 600 πληρώνουν αυτοί και τα  400 ο Ο.Ε.Κ. 
Σήμερα, το 90% αυτών, από τα 2.000 το μήνα οικογενειακό εισόδημα έπεσε στα 1.000-1.500, είτε γιατί απολύθηκε ο ένας από τους δύο, είτε γιατί μειώθηκαν οι μισθοί τους, είτε γιατί μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους. Επιπλέον, ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός συρρικνώνεται από τα χαράτσια και την υπερφορολόγηση.
Με το κλείσιμο του Ο.Ε.Κ. γεννάται τεράστιο ζήτημα: τι θα γίνει με την επιδότηση επιτοκίου; (τα 400 ευρώ του παραδείγματος).
Θα κληθούν οι άνθρωποι με εισόδημα 1.000 ευρώ να πληρώνουν μόνοι τους τη δόση των 1.000 ευρώ;
Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό...
Η απάντηση του ελληνικού κράτους έχει ήδη "διαρρεύσει".
Ξέρετε πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα;
Ενώ "κουρεύονται" οι αποδοχές και το εισόδημα των μισθωτών, δεν κουρεύουν τα δάνεια, δηλαδή η συνολική οφειλή (π.χ. οι 100.000 μένουν άθικτες). Έτσι, η "διευκόλυνση" που σκέφτονται, είναι η εύκολη: η παράταση δηλαδή της αποπληρωμής των δανείων.
Θα πούνε δηλαδή στον δανειολήπτη: "δεν θα πληρώνεις 1.000 ευρώ το μήνα για 15 χρόνια, θα πληρώνεις 500 για 35 χρόνια". Σιγά την ευκολία! 
Είτε έτσι, είτε αλλιώς, τα χρήματα που θα φύγουν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό θα είναι ίσης πραγματικής αξίας (πλέον παραπάνω τόκων!).
Έτσι, όλοι αυτοί θα είναι υπόδουλοι του δανείου τους για πολύ περισσότερα χρόνια !
Ενώ υπολόγιζαν ότι θα ξέφευγαν από τη μέγγενη του δανείου σε 15 χρόνια, θα είναι δέσμιοι της δόσης για 35 !
Τι πρέπει να γίνει;
Αφού "κουρεύονται" όλα στο 50% να κουρευτούν και τα στεγαστικά κατά 50% ! Για "εσωτερική υποτίμηση" δεν μας λένε; Ε, ας την κάνουν σε όλα! Όχι μόνο στα εισοδήματα της λαϊκής οικογένειας! Τολμηρό, ζορίζει πολύ τις τράπεζες, αλλά πώς θα γίνει; Η επιβίωση των ανθρώπων είναι πάνω από τα κέρδη των τραπεζών. Έτσι δεν είναι; :))

Ο αριστεροδεξιός

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη