6 Φεβ 2012

Θεατρική παράσταση στη Θεσσαλονίκη

Η θεατρική ομάδα  H-art Attack παρουσιάζει το έργο
 ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ... ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΣ ;

Το έργο με τίτλο «Όταν τελειώνει μια ζωή… πού να πας;» προσπαθεί να φανταστεί την τελευταία νύχτα της ποιήτριας Ανν Σέξτον. Η ίδια διάλεξε, όπως και η ποιήτρια Σύλβια Πλαθ, να πεθάνει εισπνέοντας δηλητηριώδη αέρια. Τις τελευταίες αυτές στιγμές το μυαλό της Ανν Σέξτον, ζαλισμένο από..
το ποτό και τις αναθυμιάσεις, “προβάλει” παραμορφωμένες εικόνες από τη ζωή της. Η ανάγκη της για ένα φίλο “γεννάει” τη Σύλβια Πλαθ, κι έτσι έχοντάς την συντροφιά, βαδίζει προς το τέλος.
Η παρουσία του έρωτα υπήρξε καταλυτική και για τις δύο. Έτσι η σχέση τους με τους άντρες τους διαγράφεται ίσως καθαρότερα απ' οτιδήποτε άλλο μέσα στο έργο.
Η παράσταση προσπαθεί ν' ακολουθήσει αυτό το τελευταίο ταξίδι ενός χαρισματικού, αλλά και εξίσου διαταραγμένου μυαλού.

Ανν Σέξτον (1928-1974): Αμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας. Το 1967 κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ για την ποίηση, για τη συλλογή της Live or Die. Μια πανέμορφη γυναίκα. Η ίδια υπήρξε αλκοολική, εξαρτημένη από το sex και τακτικός τρόφιμος ψυχιατρείου. Οι σχέσεις της με τους γονείς της τη γέμισαν ανασφάλεια. Η σχέση της με τον άντρα της , τον Κάγιο, πέρασε από πολλές διακυμάνσεις μέχρι το διαζύγιό τους το 1973. Ένα χρόνο μετά, νικημένη από τη μοναξιά της, αυτοκτονεί.

Σύλβια Πλαθ (1932- 1963): Αμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας. Η πρώτη ποιήτρια που κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ μετά θάνατον (1982) για τα Συλλογικά Ποιήματα. Μια ιδιοφυία, όπως φαίνεται κι από την ταινία που γυρίστηκε με το όνομά της. Υπέφερε από διπολική διαταραχή σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Ο πατέρας της πέθανε όταν ήταν 10 χρονών. Η ίδια το θεώρησε ότι την εγκατέλειψε. Η σχέση με τη μητέρα της αρρωστημένη. Παντρεύτηκε τον ποιητή Τεντ Χιουζ. Η σχέση της μαζί του αποδεικνύεται ολέθρια, καθώς κι αυτή ένα χρόνο μετά το χωρισμό τους βάζει τέλος στη ζωή της.

Οι δυο γυναίκες, που η πορεία της ζωής τους μοιάζει να έχει πάρα πολλούς κοινούς δρόμους, αλλά και αδιέξοδα, υπήρξαν φίλες. Γνωρίστηκαν σ' ένα σεμινάριο ποίησης του Ρόμπερτ Λόουελ. Άρχισαν να βγαίνουν μαζί, καθώς η μία θαύμαζε την άλλη, και συνέχισαν την αλληλογραφία τους και στα χρόνια που ακολούθησαν.


Κείμενο:  Σωτηρία Ζάνταλη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Πάυλος Δανελάτος
Φωτισμοί: Παύλος Δανελάτος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Βαγιωνάς
Video: Σπύρος Αμοιρόπουλος, Παύλος Δανελάτος
Montage: Άντα Λιάκου
Φωτογραφία: Enzo Καρανάσιος
Παίζουν: Μαρία Ανθίδου, Γιάννης Βαγιωνάς, Σωτηρία Ζάνταλη

INFO:
Παρασκευή / Σάββατο / Κυριακή 17/ 18/ 19 – 24/ 25/ 26 Φεβρουαρίου
“Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία” Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, Γ. Κωνσταντινίδη 15 & Μάντεως Τειρεσία. Περιοχή Δελφών με Παρασκευοπούλου.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.15
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 10 Ευρώ. Ισχύουν ατέλειες και κάρτες ανεργίας.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 2310-865 904, 6946-767018

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη