3 Φεβ 2012

Αντιδρούν οι "Γαλάζιοι Δήμαρχοι" στις γονατογραφίες του "Καλλικράτη"

Η ανακοίνωση της παράταξης ΑΔΑΚ έχει ως εξής:
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για διαβούλευση και έκφραση γνώμης επ’ αυτού, είναι απαράδεκτο. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών (Τ.Γιαννίτσης, Φ.Γεννηματά, Π.Κουκουλόπουλος) .…….«ώδινεν όρος και έτεκε μυν».
Μια ακόμη ευκαιρία για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που...
ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση και τις αυτοδιοικητικές δομές αλλά και μια ευκαιρία για την τροποποίηση – βελτίωση ρυθμίσεων του δήθεν μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος του «Καλλικράτη», που τόσα προβλήματα δημιούργησε στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, δυστυχώς χάνονται.
ΜΕ το προτεινόμενο σχέδιο νόμου φαίνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τόσο η αντίληψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπ.Εσωτερικών αλλά και της κεντρικής εξουσίας γενικότερα για την αυτοδιοίκηση, όσο και η αναξιοπιστία τους.
Στο σχέδιο νόμου που τίθεται προς διαβούλευση υπάρχουν ρυθμίσεις που ποτέ δεν τις ζήτησε η ΚΕΔΕ και ποτέ δεν τέθηκαν προς συζήτηση κατά τις μακρές και για μεγάλο χρονικό διάστημα συναντήσεις Υπουργείου Εσωτερικών - ΚΕΔΕ.
Ορισμένες μάλιστα από αυτές είναι προκλητικές και συνιστούν ευθεία και αδικαιολόγητη επίθεση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων μεσούσης της δημοτικής περιόδου, ενώ έχει ήδη γίνει ο ορισμός τους και έχει προγραμματισθεί και οργανωθεί η λειτουργία των δήμων με βάση τον «Καλλικράτη», γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα στους δήμους.
Ταυτόχρονα αγνοούνται πολύ σοβαρά αιτήματα της ΚΕΔΕ, όπως πχ. αυτά που έχουν σχέση με τις λαϊκές αγορές, το ασυμβίβαστο άσκησης επαγγέλματος των δημάρχων, λειτουργίας των δημοτικών κοινοτήτων, καταστατικής θέσης των αιρετών, σχολικών επιτροπών, λιμενικών ταμείων, προσωπικού ΚΕΠ, σχολικών φυλακών κλπ.



Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπ.Εσωτερικών να σταματήσει τον εμπαιγμό της αυτοδιοίκησης. Να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και να το επαναφέρει με τις προτεινόμενες από την ΚΕΔΕ ρυθμίσεις οι οποίες έχουν συζητηθεί.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη