Στην περιπέτεια του Αστερίξ με τίτλο «Ο γύρος της Γαλατίας», ένας Γαλάτης που προδίδει τον Αστερίξ και τον Οβελίξ στους Ρωμαίους, προσπαθώντας να δικαιολογήσει ηθικά την πράξη του, λέει το αμίμητο «δεν το κάνω χωρίς λόγο, το κάνω για τα λεφτά!».
Η οξύμωρη αυτή φράση δείχνει με χιουμοριστικό μαξιμαλισμό μια πολύ απλή αλήθεια:
Το κακό σπάνια έως ποτέ δεν το αντιλαμβάνεται ως «κακό» αυτός που το διαπράττει. Πάντοτε έχει την ανάγκη να εμφανίζεται στη συνείδηση του ανθρώπου ως «καλό». Ο αρχαίος ημών Σωκράτης το εξέφρασε πολύ ωραία με τη φράση «ουδείς εκών κακός».
Ακούσαμε διάφορα λοιπόν για να δικαιολογηθεί το «ναι» στη δανειακή, ειδικά από τον Σαμαρά. Σώζεται η χώρα, που αλλιώς δεν θα είχε πετρέλαιο κλπ. Πώς το είχαμε πει το Μάιο του 2010; Δεν θα είχε για μισθούς και συντάξεις. Τώρα που έγινε κοινή συνείδηση ότι το Μάιο του 2010 τα λεφτά δεν πήγαν σε μισθούς και συντάξεις, αλλά στις διεθνείς τράπεζες, βρήκαμε το πετρέλαιο και τα φάρμακα. Όταν καταλάβει ο κόσμος ότι και αυτό είναι δούλεμα, θα βρουν κάτι άλλο, έχει ο μπαχτσές πολλή προπαγάνδα ακόμα – οι προπαγανδιστές να είν’ καλά.
Αν όμως απορρίψουμε την εκδοχή του πράγματι να «σώθηκε» η χώρα (όπως κάνουν ενστικτωδώς οι περισσότεροι Έλληνες, ακόμη και αυτοί που η προπαγάνδα τους αναγκάζει να εκφέρουν δημοσίως ένα «ναι» στη δανειακή και στη λεγόμενη «σωτηρία»), ποιος να είναι ο λόγος που ο Σαμαράς είπε «ναι»;
Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια απάντηση βασισμένη όχι σε πληροφόρηση, αλλά σε προσωπικές εκτιμήσεις του γράφοντος, οι οποίες υπόκεινται, ως προσωπικές εκτιμήσεις, στη βάσανο του ελέγχου και της κριτικής του αναγνώστη. Ως βάση της εκτίμησης τίθενται τα ακόλουθα τρία συλλογιστικά δεδομένα:
H συνέχεια στο http://epwnumos.wordpress.com/2012/02/16/6/