Νέα θετική εξέλιξη υπάρχει για τις δεκαέξι (16) εταιρίες που έλαβαν «προσωρινή» άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ψηφίστηκε στην Βουλή τροποποίηση για την «Εμπορική επικοινωνία» του άρθρου 35 του..
Ν.4002/2011 και συγκεκριμένα στο τέλος της παρ.4 μετά την φράση «Ελληνική Δημοκρατία»προστίθεται η φράση «, καθώς και εκείνα που διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 50».
Το συνολικό κείμενο του άρθρου 35 Ν.4002/2011, έχει πλέον ως εξής:
Άρθρο 35 Εμπορική επικοινωνία
1. Η εμπορική επικοινωνία που αφορά σε παίγνια υπόκειται σε περιορισμούς. Υποχρεωτικά αναφέρονται τα άτομα που απαγορεύεται να παίζουν τυχερά παίγνια, κα- θώς επίσης αναφέρονται και οι γραμμές και υπηρεσίες υποστήριξης για απεξάρτηση από το παίγνιο.
2. Απαγορεύεται η εμπορική επικοινωνία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, για οποιονδήποτε φορέα σχετικά με την παροχή πίστωσης στους παίκτες για τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια.
3. Το περιεχόμενο των κάθε είδους εμπορικών επικοινωνιών πρέπει να είναι σύμφωνο με τις αρχές που καθιερώνει ο Κανονισμός Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων και σε κάθε περίπτωση σύμφωνο με όσα ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 29.
4. Μέχρι τη θέσπιση του Κώδικα Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων, απαγορεύεται η εμπορική επικοινωνία για τυχερά παίγνια, με εξαίρεση τα παίγνια που διεξάγονται σύμφωνα με άδεια που έχει εκδοθεί από την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και εκείνα που διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 50.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, οι μόνες εταιρίες που μπορούν σήμερα και μέχρι την θέσπιση του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων, να διαφημίζονταν και να ενεργούν οποιαδήποτε πράξη προώθησης των συμφερόντων του είναι μόνο αυτές οι δεκαέξι (16) και καμία άλλη απολύτως.
Οι ποινικές κυρώσεις που θα υποστεί ο διαφημιστής (πχ. εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικά κανάλια) αλλά και ο διαφημιζόμενος είναι οι οριζόμενες στο άρθρο 52 παρ.2 Ν.4002/2011, δηλαδή « Όποιος προβαίνει σε εμπορική επικοινωνία για τυχερά παίγνια τα οποία διοργανώνονται ή διεξάγονται χωρίς άδεια, είτε ως διαφημιστής είτε ως διαφημιζόμενος, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 100.000 έως και 200.000 ευρώ.»
Με εκτίμηση,
Δημήτριος Κορωνάκης
Δικηγόρος