14 Φεβ 2012

Λοβέρδος που σας χρειάζεται !

Γράφει: Βλάσης Γωγούσης
-       « Βλάση, γιατρέ μου , ο άνδρας μου χρειάζεται αίμα επειγόντως, μήπως μπορείς να μας βοηθήσεις;;»
-« Που νοσηλεύεται-ρώτησα- και ποια ομάδα αίματος είναι;»
-« Στην τάδε Κλινική και η  ομάδα δεν ενδιαφέρει, ας καταθέσει σ` όποιοδήποτε Νοσοκομείο και οι..
αιμοδοσίες τα  βρίσκουν μεταξύ τους ! »
Αμ, δε !!
« Και βέβαια μπορώ, είπα »,κι` έπιασα τα τηλέφωνα.
Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε ήταν ένας λεβέντης από την Νέα Χαλκηδόνα.
 Πήρε το ΚΤΕΛ, κατέβηκε στην πόλη και ώρα 2  μμ απευθύνθηκε στην Αιμοδοσία του ΑΧΕΠΑ.
- «Αργήσατε- του είπαν και άλλωστε είναι προτιμότερο να πάτε στο Ιπποκράτειο, αυτό συνεργάζεται… καλύτερα  με την συγκεκριμένη Κλινική ! »
 Έφυγε ο δόλιος, κοιμήθηκε στην πόλη και την άλλη  μέρα πήγε κι` έδωσε.
 Μια πρόθυμη κυρία- παρά την ηλικία και τις δυσκολίες μετακίνησης, πήγε σήμερα στο Ιπποκράτειο- ώρα 1.40  μμ, «ηρθω για αίμα, είπε» .
 « Αργά ήρθατε , κυρία μου , δεν υπάρχει γιατρός » ¨
Εφυγε κι` αυτή , θα πάει αύριο !
 Πήρα πρίν λίγο , οργισμένος , ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο και η απάντηση ήταν πανομοιότυπη : 8.30-13.30 και 5-7  !!
 Σαββατοκύριακα και…εορτές 9-12 , μονάχα  το πρωΊ   ( και τα…σκυλιά δεμένα – αυτό το λέω..εγώ !).
 Πριν από λίγο δέχθηκα τηλέφωνο απ` τον υδραυλικό μου.
-« Θα πάω αύριο ,γιατρέ, μαζί με τον βοηθό μου στο Ιπποκράτειο να δώσουμε  αίμα , μετά τις δυό το μεσημέρι  ,  γιατί δουλεύω .».
Του είπα τα ωράρια,  « λυπάμαι», μούπε ,  δεν μπορώ, αλλά δεν καταλαβαίνω - πρόσθεσε - κοτζάμ Νοσοκομείο και δεν υπάρχει ένας γιατρός να πάρει  αίμα;;»
Που να καταλάβεις ταλαίπωρε φίλε μου ,υδραυλικέ, εγώ εδώ δεν καταλαβαίνω πως ξέπεσε η ιατρική , η κορωνίδα των επιστημών και των κοινωνικών λειτουργημάτων !
 Το ύπατο αυτό λειτούργημα , πούχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων ,  κατάντησε μια απαράδεκτη  συνδικαλιστική διαδικασία , ένα …κεκτημένο, έτσι το λένε τώρα !
Να κινδυνεύουνε ανθρώπινες ζωές και οι γιατροί να βλέπουν το…ρολόϊ» τους.
 Που ακούστηκε βρε αθεόφοβοι, οι συγγενείς του ασθενή που κινδυνεύει ,  να ψάχνουν σαν τρελλοί για αιμοδότες, και οι….σωτήρες να κατεβάζουν τα …ρολλά !’
ΝΤΡΟΠΗ, κάποτε ήμουνα περήφανος που ήμουνα γιατρός, τώρα ντρέπομαι.
 Τα φακελάκια, η συναλλαγή ανάμεσα σε γιατρούς  και φαρμακευτικές εταιρείες , ανάμεσα σε ( δήθεν ) μαθητές του Ιπποκράτους και σε προμηθευτές αναλωσίμων,  η  διενέργεια ΠΕΡΙΤΤΩΝ  παρακλινικών  εξετάσεων και χειρουργικών επεμβάσεων, ναι , μην εκπλήσσεσθε !
Δεκάδες χιλιάδες μήτρες, μαστοί, αμυγδαλές, και σκωληκοειδείς  αποφύσεις …πετάχτηκαν χωρίς λόγο   για …ευνοήτους λόγους !. Χιλιάδε περιττών καισαρικών τομών , χωρίς λόγο –πρώτοι στη λίστα σόλον τον πλανήτη!!
Ακόμη και επεμβάσεις περιττές που ενδέχεται να κοστίζουν ανθρώπινες ζωές διενεργούνται χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος, ναι ,  μην απορείτε,  και στεφανιογραφίες  και ….. By Pass, ακόμη, χωρίς πραγματική ένδειξη !!!!!
-« Δυό φορές από 20 ΕΥΡΩ θα μού δόσεις για να κάνω εμβόλια στα παιδιά σου », είπε ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ γιατρός του ΙΚΑ  και τα πήρε ( σημαδεμένα ,όμως ) , τον τσάκωσαν και ο ξεφτίλας ζει ακόμα, δεν αυτοκτόνησε , το ανθρωπάριο !!.
« Πρώτα ο Θεός κι` ύστερα ο γιατρός » έλεγαν οι γριούλες όταν έτρεχαν και φιλούσαν το χέρι του αείμνηστου πατέρα μου  Αριστείδη, επίσης ιατρού.
 Και κείνος, μέρα νύχτα, χειμώνα –καλοκαίρι, έβρεχε- χιόνιζε ,έτρεχε με την τσάντα στο χέρι για να παράσχει τις ιατρικές του υπηρεσίες .
Χωρίς λεφτά τις πιο πολλές φορές , τίποτα δεν άφησε σε μας .τους απογόνους του, μόνο το καλό του όνομα .
Μα τω Θεώ σας λέω , από τα ελάχιστα χρήματα πούχε στην τσέπη του , έβαζε λίγες δραχμούλες   κρυφά κάτω απ` το μαξιλάρι των φτωχών ασθενών του « για τα φάρμακα».
 Κι`έρχονται τώρα οι σύγχρονοι  συνάδελφοι - ΟΧΙ ΟΛΟΙ - για νάμαι δίκαιος- και απεργούν, και κατεβάζουν τα νυστέρια ( 3 με 5 στάση ….εργασίας !! )  , σαν δεν ντρεπόμαστε !!
 Το  ΑΙΜΑ . το πολύτιμο αυτό αγαθό που κάποιες φορές σώζει ζωές, το βάλαν σε…ωράριο  αιμοληψίας , χωρίς αιδώ ! !
 Κρίμα, επαναλαμβάνω, έρχονται στιγμές που ντρέπομαι να πώ πως είμαι γιατρός !!
  ΣΥΝΈΧΙΣΕ ΛΟΒΈΡΔΕ, μπήκες στο νόημα, χώθηκες στα κυκλώματα κι` άρχισες να τα ξηλώνεις.
 Διαφωνώ μαζί σου για  αρκετούς χειρισμούς και αποφάσεις  ,γιατί σαν πολύπειρος γιατρός και επί κεφαλής μεγάλων υγειονομικών οργανισμών, κατά καιρούς  (  γενικός αρχίατρος ΔΕΗ και Πρόεδρος 2 μεγάλων Νοσοκομείων ) διαπιστώνω κάπου –κάπου λανθασμένες κινήσεις  ,  όμως ταυτόχρονα αντιλαμβάνομαι γιατί τα …λαμόγια του υγειονομικού χώρου  σε πολεμούν με τη γνωστή μέθοδο της συκοφάντησης και της προσπάθειας  γελοιοποίησής σου.


Συνέχισε και γω μαζί σου !.  


 Δρ, Βλάσης Γωγούσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη