28 Φεβ 2012

O Στράτος Σιμόπουλος στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο"

Συνέντευξη στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο" και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Αναγνωστάκη παραχώρησε, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Στράτος Σιμόπουλος και είπε αρκετά και ενδιαφέροντα πράγματα. Διαβάστε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο και θα καταλάβετε...

Ι. Χασαπόπουλος: «Τι πιστεύετε ότι θα γίνει κύριε Σιμόπουλε σε επίπεδο οικονομίας; Αλλάζουν τα πράγματα μετά τη συμφωνία του Eurogroup;»



Σ. Σιμόπουλος: «Η πολιτική οικονομία δεν είναι επιστήμη, με την έννοια ότι δεν είναι μαθηματικά ή μηχανική, αλλά κρίνεται πάντα εκ του αποτελέσματος. Με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε τα δυο τελευταία χρόνια απέτυχε, κάτι που συνομολογούν όλοι εντός και εκτός Ελλάδας, με την ίδια λογική θα πρέπει να περιμένουμε ορισμένο χρονικό διάστημα για να δούμε να αναπτύσσονται κάποιες πολιτικές ανάπτυξης δίπλα στη δανειακή σύμβαση. Θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξουν τέτοιου είδους πολιτικές οι οποίες θα αλλάξουν το κλίμα στην αγορά».



Ι. Χασαπόπουλος: «Κύριε Σιμόπουλε η ΝΔ έχει κάνει σημαία της το θέμα της ανάπτυξης. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα;»



Σ. Σιμόπουλος: «Η ανάπτυξη είναι δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες παρεμβάσεις σαν μωσαϊκό. Μπορεί να κινηθούν σε υψηλό επίπεδο και σε ένα χαμηλότερο. Ένα υψηλό επίπεδο, ας πούμε, είναι η δημιουργία υφυπουργείου Επενδύσεων παρά τω Πρωθυπουργώ ή η θεσμοθέτηση της ΑΟΖ. Σε ένα χαμηλότερο επίπεδο μπορεί να είναι μια δράση η οποία θα προκαλέσει την κατάργηση ορισμένων αναχρονιστικών θεσμών μέσα στο φορολογικό σύστημα όπως είναι, για παράδειγμα, η αυτοψία».



Ι. Χασαπόπουλος: «Το σημαντικό είναι πως θα έρθει η ανάπτυξη αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες;»

Σ. Σιμόπουλος: «Συνεχίζοντας, σας ενημερώνω ότι στη Φιλανδία, μια χώρα 6 εκατομμυρίων κατοίκων, λειτουργεί μια επιτροπή Έρευνας και Καινοτομίας η οποία δημιουργεί δεκάδες εκατοντάδες καινοτόμες επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα μιλάμε για καινοτομία χωρίς περιεχόμενο. Όσον αφορά στο ερώτημα σας, θεωρώ ότι μετά το «κούρεμα» θα υπάρχει μια περίοδος κατά την οποία οι τράπεζες, γνωρίζοντας το ύψος του «κουρέματος» και μπορώντας να προγραμματίσουν από εδώ και πέρα τα επόμενα βήματά τους, θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν τις κάνουλες προς τον ιδιωτικό τομέα».



Μ. Αναγνωστάκης: «Κύριε Σιμόπουλε, τι γίνεται με τη ΝΔ; Τι κραδασμούς δημιούργησε η ανακατωσούρα με όσους ψήφισαν και όσους δεν ψήφισαν το νέο Μνημόνιο;»



Σ. Σιμόπουλος: «Όσο δύσκολο ήταν για τη Νέα Δημοκρατία να πει «όχι» στο πρώτο Μνημόνιο άλλο τόσο δύσκολο ήταν να πει «ναι» στο δεύτερο. Το δεύτερο Μνημόνιο περιελάμβανε το «κούρεμα» και περίπου διπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής. Από εκεί και πέρα, στην πορεία προς τις εκλογές η ΝΔ θα πορευτεί ενωμένη και χωρίς «ραγίσματα» στην εικόνα της. Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Το σύστημα στην Ελλάδα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό και τα κόμματα αρχηγικά. Θεωρώ, λοιπόν, ότι εκείνη τη χρονική στιγμή ο πρόεδρος μας έλαβε υπόψη του όλα τα δεδομένα στο εσωτερικό και πήρε μια απόφαση. Σε τελική ανάλυση εκτιμώ ότι θα πάμε στις εκλογές με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη