1 Φεβ 2012

O Σίμος Δανιηλίδης για το θέμα με τον ΣΜΑ Ευκαρπίας

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης έκανε την παρακάτω δήλωση:


«Αναγκάζομαι από δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων του Δικτύου Φορέων της Ευκαρπίας να επανέλθω σε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις, τις οποίες ενώ έχω δώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αυτές δεν γίνονται αντιληπτές. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι εκπρόσωποι επαναλαμβάνουν ότι δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα που έχουν θέσει σε σχέση με την κατασκευή του ΣΜΑ. Αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχουν ζητήματα ύποπτα ή σκοτεινές μεθοδεύσεις. Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει απολύτως καμία «γκρίζα ζώνη» στην όλη υπόθεση, επαναλαμβάνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι:
1.      Ασφαλώς και έχει γίνει διαβούλευση και μάλιστα εξαντλητική, με τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους της Ευκαρπίας. Ο διάλογος είχε ολοκληρωθεί πριν αρχίσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης και κατασκευής του έργου. Αποτέλεσμα μάλιστα αυτής της διαβούλευσης ήταν να τροποποιηθεί το είδος των εγκαταστάσεων που προβλέφθηκαν για την Ευκαρπία (μεταφορά του εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης στη Μαυροράχη). Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί σήμερα να ισχυρίζεται ότι αγνοήθηκε η τοπική κοινωνία.
2.      Δεν υπάρχει η παραμικρή παρατυπία ή απόσταση από τα όσα ορίζει η αυστηρότατη ελληνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Είναι ψευδές και ανήθικο να λέγεται ότι δεν έχουν τηρηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Εάν συνέβαινε αυτό δεν θα υπήρχαν οι εγκρίσεις.
3.      Δεν είναι σοβαρό να χαρακτηρίζεται ως «φαραωνικό» το μέγεθος του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Σχεδιάστηκε με δυναμικότητα το 140% της προβλεπόμενης ημερήσιας υποδοχής απορριμμάτων γιατί αυτό προβλέπουν οι κανόνες προγραμματισμού της μελλοντικής χρήσης αλλά και η πρόβλεψη για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (θεομηνίες, ;ektakytew synu;hkew  πιθανή αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ κλπ).
4.      Δεν ισχύει ότι προωθείται μόνο ο ΣΜΑ της Ευκαρπίας και όχι οι περιφερειακοί. Εδώ και 20 χρόνια είναι σε λειτουργία ο ΣΜΑ της Θεσσαλονίκης, σε λειτουργία είναι και αυτός στο Δήμο Δέλτα και επίκειται αυτή της Επανωμής. Η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού προχωρά ανάλογα με τις διαδικασίες και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και όχι με άλλα «σκοτεινά» κριτήρια.
5.      Είναι απολύτως ψευδές ότι είναι εύκολη η άρση του χαρακτηρισμού του αναδασωτέου που έχει το άλλο οικόπεδο, στο οποίο προτείνουν οι κάτοικοι να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ. Η άρση είναι αδύνατη με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο απλώς παραπλανούν τους πολίτες. Υπάρχουν ανάλογα αιτήματα που απορρίφθηκαν παρά το γεγονός ότι αφορούσαν την ανέγερση νοσοκομείων!
6.      Είναι ανακριβές ότι το υφιστάμενο οικόπεδο αποχαρακτηρίστηκε από αναδασωτέο. Η προηγούμενη χρήση του αφορούσε λατομική εκμετάλλευση. Ο αποχαρακτηρισμός του από αναδασωτέα σε λατομική έκταση έγινε με βάση το προηγούμενο νομικό καθεστώς. Μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση είναι αδύνατη η άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα. 
7.      Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανισοκατανομή στη σχέση περιοχών- ΣΜΑ. Η κάθε περιοχή καλύπτεται ανάλογα με τον πληθυσμό της. Είναι πολύ φυσιολογικό ο ΣΜΑ της Επανομής να είναι πολύ μικρότερος αφού θα καλύψει μία περιοχή με μικρότερο πληθυσμό.
8.      Η λειτουργία του εργοστασίου «Τιτάν» είναι παντελώς άσχετη με τον ΣΜΑ. Επιχειρήματα περί καύσης των απορριμμάτων μέσω του ΣΜΑ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Είναι σαφές ότι κάποιοι κάτοικοι παρασύρονται από ανεύθυνες τοποθετήσεις δήθεν «ανησυχούντων». Δυστυχώς κάποιοι έχουν πειστεί ότι απειλούνται από το έργο. Τους διαβεβαιώνουμε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος από τη λειτουργία του ΣΜΑ ούτε για το περιβάλλον αλλά ούτε και για την υγεία τους.
Ο ΣΜΑ είναι ένα έργο προστασίας του περιβάλλοντος και ως τέτοιο έχει εγκριθεί και αδειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ελληνικά υπουργεία.
Είναι έργο απολύτως απαραίτητο για την ορθή λειτουργία του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και πολύτιμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού θα επιτρέψει στους δήμους της περιοχής να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά που σήμερα διαθέτουν για τις μετακινήσεις των απορριμματοφόρων.
Όσοι αντιστρατεύονται την κατασκευή του θα ευθύνονται για την απώλεια σημαντικών πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και για ενδεχόμενες αξιώσεις (απολύτως προβλεπόμενες από τους νόμους) της αναδόχου  εταιρίας. Εάν απολεσθούν τα 15 εκ. ευρώ της χρηματοδότησης του αλλά και εάν επιβληθούν πρόστιμα τα ποσά αυτά θα επιβαρύνουν στα δημοτικά τέλη, δηλαδή τους πολίτες. Έχουν τεράστιες ευθύνες όσοι οδηγούν την κατάσταση σε αυτές τις ατραπούς.
Κάνω έκκληση να παραμεριστούν μικροκομματικές ή άλλες επιδιώξεις και να αρχίσει η κατασκευή του έργου χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Δεν είναι δυνατό μία ολόκληρη κοινωνία, ο θεσμός και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής μας να μένουν όμηροι ανθρώπων που είτε δεν γνωρίζουν τη μορφή του έργου, είτε εξυπηρετούν προσωπικές ή άλλες επιδιώξεις τους σε βάρος του γενικού καλού».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη