1 Μαρ 2012

Έκθεση Προόδου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας 2011

Αυστηρές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Τουρκία και στήριξη των ελληνικών θέσεων Εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του..
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2011 της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Στη φετινή Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κατακρίνεται για
μία ακόμη φορά η άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας, ενώ  καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις  παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Έκθεση της Επιτροπής επαναλαμβάνει, όπως και πέρσι, τη ρητή υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές στηλιτεύουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο. Όσον αφορά στο Κυπριακό, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ενώ υπεραμύνεται  των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και των συμφωνιών που συνάπτει εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Στις δηλώσεις της μετά το πέρας της ψηφοφορίας η επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε τα εξής: "Η Έκθεση που ψήφισε σήμερα το ΕΚ για την πορεία της Τουρκίας ως υποψηφίας προς ένταξη χώρας αποτελεί ένα ισορροπημένο κείμενο που ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις προτεραιότητες και στους προβληματισμούς της Ελλάδας σχετικά με την Τουρκία και το βαθμό ανταπόκρισής της στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.   Παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις στο εσωτερικό,  η Τουρκία εξακολουθεί να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο ενός εν δυνάμει ευρωπαϊκού κράτους και να συμβαδίσει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα κριθεί αποκλειστικά από την ικανότητα της να ανταποκριθεί στις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δυστυχώς, λαμβάνοντας υπόψη την έως σήμερα στάση της,  ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας θα είναι ιδιαίτερα επίπονος, ελπίζουμε να μην αποδειχτεί  και αδιέξοδος..."