1 Μαρ 2012

Πώς φτιάχνεται ένα πλήρες τυροκομείο με 70.000 ευρώ

Για τις δυνατότητες οικογενειακής τυροκόμησης κυρίως παραδοσιακών τυριών για την τοπική αγορά μίλησε ο Δημήτριος Ρουκάς, συνεργάτης του ΟΓΕΕΚΑ-Δήμητρα, στο πλαίσιο της συζήτησης «Τυροκόμηση για μικρούς κτηνοτρόφους», που έγινε στον Ελαιώνα Σερρών. 
Συγκεκριμένα,
υποστήριξε ότι διατηρώντας τις ανάγκες κίνησης κάτω από τα 22KW και τις ανάγκες θερμικού φορτίου μέχρι 50 μονάδες, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλήρες τυροκομείο για την επεξεργασία 350-1500 λίτρων γάλακτος με ενδεικτική δαπάνη 50-70.000 ευρώ (ένας πιο υποψιασμένος μπόρεσε να το κάνει με 37.000 ευρώ), για την επεξεργασία της δικιάς του αποκλειστικά παραγωγής, με δυνατότητα διάθεσής της από το τυροκομείο, και, αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο, από την Αγροτική Αγορά ή (αν δεν υπάρχει τέτοια) από την Λαϊκή Αγορά.
Μια τεχνική ευελιξίας μπορεί να είναι ο διαχωρισμός της τυροκόμησης από τον ψυκτικό χώρο. Μια επένδυση, είπε ο κ. Ρουκάς, αξίζει να γίνει, αν (ακολουθώντας εμπειρικό ορισμό) το συνολικό της κόστος δεν ξεπερνά το ποσόν της αξίας της διπλάσιας ετήσιας παραγωγικής της δυνατότητος. Και η βραδιά γέμισε από καινοτόμες προσεγγίσεις επίλυσης προβλημάτων και αισιοδοξία. Στην συμβολή του συνεργατισμού στην αντιμετώπιση κρίσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο τεχνικός σύμβουλος της ΠΕΝΑ, Δημήτρης Μιχαηλίδης. 
Παράλληλα, μίλησε για τη μοναδική δυνατότητα παρέμβασης των πολιτών, μέσω των Ευρωβουλευτών στην διαμόρφωση της ΚΑΠ, αλλά και στην προσπάθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ να συνθέσει την πρόταση Ύπαιθρος 2020. Τον φιλόξενο ανακαινισμένο χώρο πολιτισμού του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαιώνα, πρώην ελαιοτριβείου, γέμισαν την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου συνεταιριστές, γεωπόνοι, αγρότες από τις γύρω περιοχές και τοπικοί φορείς. 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη