23 Μαρ 2012

Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ για τα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής

Η περιφερειακή κίνηση «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΑΝΤΑΡΣΙΑ» εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας..
«Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» συνοδεύτηκε εξαρχής από ένα τεράστιας έκτασης χρηματιστηριακό «πάρτυ», στο οποίο συμμετείχαν διεθνή επενδυτικά funds με μηδαμινό αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο, τα οποία αποκόμισαν κέρδη δισεκατομμυρίων Ευρώ. Η έγκριση επέκτασης του έργου στην περιοχή Σκουριές έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και προβλέπει τη δημιουργία σε απόσταση  μόλις 3 χλμ απο τον κοντινότερο οικισμό της Μεγάλης Παναγίας τεράστιου κρατήρα επιφανειακής εξόρυξης και εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού. Ενδεχόμενη υλοποίησή του θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, όπως καταστροφή των δασών της περιοχής, μόλυνση του εδάφους με τοξικά απόβλητα και του αέρα με επικίνδυνα σωματίδια, καθώς και αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα.  Η μετατροπή της περιοχής σε βαριά βιομηχανική ζώνη θα σημάνει καταστροφή ολόκληρης της Β. Χαλκιδικής και παράδοσή της στο βωμό του κέρδους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής από την αρχή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για τη ματαίωση των σχεδίων αυτών, πιάνοντας το νήμα του νικηφόρου αγώνα των κατοίκων του Στρυμονικού που το 2003, μετά από πολύχρονες κινητοποιήσεις έδιωξαν την πολυεθνική TVX Gold. Απέναντί τους βρίσκεται η τοπική «τρόικα», που συγκροτείται από την εταιρία, την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή, στην οποία ηγείται ο Χ. Πάχτας που ως υφυπουργός της κυβέρνησης Σημίτη παρέδωσε την εκμετάλλευση των ήδη υπαρχόντων μεταλλείων στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Αυτό το μαύρο μέτωπο προσπαθεί να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε να κρύψει ότι η υλοποίηση του σχεδίου σημαίνει εκτός από την περιβαλλοντική υποβάθμιση και το κλείσιμο χιλιάδων άλλων θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η περιφερειακή κίνηση «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΑΝΤΑΡΣΙΑ» αγωνίζεται για να φύγουν οι σύγχρονοι χρυσοθήρες από τη Β. Χαλκιδική, αφού πρώτα αποκαταστήσουν την περιοχή από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη δράση τους, και να εθνικοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Απαιτεί να αποχαρακτηριστεί η περιοχή από μεταλλευτική και να καταργηθεί ο χουντικός μεταλλευτικός κώδικας. Αυτές οι προτάσεις απευθύνονται στους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής που είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια των αρπακτικών του κέρδους. Έτσι θα αποτρέψουμε την τριτοκοσμική «ανάπτυξη» των καπιταλιστών και θα επιβάλουμε να πληρώσουν αυτοί την κρίση αντί να τους αφήσουμε να δημαγωγούν στο όνομα της ανεργίας που δημιούργησαν.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη