19 Μαρ 2012

Το έγκλημα πάει περιφέρεια

Οι μικρές πόλεις και τα χωριά της περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζουν τον τρόμο της εγκληματικότητας, που αυξάνει σε συνάρτηση με την ύφεση λόγω οικονομικής κρίσης.

Το μέχρι πρότινος χαρακτηριζόμενο μικροέγκλημα, με ληστείες σε σπίτια, σε καταστήματα και στο δρόμο αλλά και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.
Στόχος των κακοποιών έχουν γίνει πλέον τα...
μικρά χρηματικά ποσά που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες και κρύβονται στα μπαούλα, με την αστυνομία να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη νέα μάστιγα μετά τη μεγάλη μείωση προσωπικού λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την παράλληλη απόσυρση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού της.
Κλοπές, διαρρήξεις στην Κεντρική Μακεδονία: αύξηση 55,7%. Ληστείες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: αύξηση 31,4%. Απάτες στη Δυτική Μακεδονία: αύξηση 66,6%. Ληστείες σε σπίτια στη Θεσσαλονίκη: αύξηση 96,8%. Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για όλη την επικράτεια πιστοποιούν από τη μία ότι το μικροέγκλημα έχει μεταφερθεί στην περιφέρεια και από την άλλη ότι οι κακοποιοί σειράς, όπως χαρακτηρίζονταν, έχουν γίνει πολύ πιο βίαιοι. Αυτό επιβεβαιώνεται από την αύξηση των περιστατικών ληστειών μέσα σε σπίτια. «Οι παλιοί διαρρήκτες πλέον δείχνουν αποφασισμένοι να αρπάξουν ό,τι βρουν αγνοώντας εάν μέσα στο σπίτι υπάρχουν άνθρωποι ή όχι. Δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και όπλα, για να αρπάξουν ό,τι βρουν, ακόμη κι αν είναι πολύ μικρά χρηματικά ποσά», παρατηρούν αξιωματικοί της ασφάλειας και εγκληματολόγοι, οι οποίοι ερευνούν το φαινόμενο. Η ίδια βιαιότητα παρατηρείται πλέον και στο δρόμο.

Επικρατεί ανασφάλεια
Οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ., ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα των στατιστικών στοιχείων και τις συγκρίσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων του 2011 και του 2010, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μικροέγκλημα, που στρέφεται σε βάρος των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων και των μικροεμπόρων, παίρνει τέτοιες διαστάσεις, που αυξάνει κατά πολύ το αίσθημα ανασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη τα βασικά μεγέθη της εγκληματικότητας παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα, παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετικά μικρή μείωση. Στις κλοπές και διαρρήξεις παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 1,6% το 2011 σε σύγκριση με το 2010, στις ληστείες μείωση 1,9%, όμως τα επιμέρους μεγέθη αποκαλύπτουν τη στροφή των μικρών συμμοριών σε ευκολότερες λύσεις, όπως οι ληστείες σε σπίτια (αύξηση 96,8%) και στο δρόμο (αύξηση 14%).
«Η σταθερότητα δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε, καθώς η εγκληματικότητα παραμένει», σημείωσε στη «ΜτΚ» ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει τις ίδιες ομάδες κακοποιών, οι οποίες κατά καιρούς αλλάζουν τους στόχους τους, χωρίς να έχει επηρεαστεί η γενική εικόνα από την οικονομική κρίση. «Δεν έχουν βγει στο έγκλημα αυτοί που υποφέρουν από την κρίση. Αυτοί που αντιμετωπίζαμε πριν οι ίδιοι είναι και τώρα», παρατήρησε.
Ωστόσο η σύνδεση με την οικονομική κρίση επιβεβαιώνεται από το στόχο των κακοποιών. Εκεί όπου παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας είναι στις περιπτώσεις όπου λεία των συμμοριών είναι οι οικονομίες των Ελλήνων, αυτές που από τις τράπεζες μεταφέρθηκαν στα μπαούλα, από το φόβο μήπως χρεοκοπήσουμε. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ληστειών του δρόμου είναι αυτές σε βάρος ηλικιωμένων, οι οποίοι παρακολουθούνται από συμμορίες μέσα και έξω από τραπεζικά υποκαταστήματα, όπου κάνουν αναλήψεις χρηματικών ποσών, ακόμη και των 500 ευρώ. Τον ίδιο στόχο έχουν και οι διαρρήκτες, οι οποίοι πλέον θεωρούν βέβαιο πως σε κάθε σπίτι θα βρουν χρήματα και όχι μόνον κοσμήματα και βιβλιάρια καταθέσεων, όπως τα προηγούμενα χρόνια. «Παλιά οι διαρρήκτες, πριν να χτυπήσουν ένα διαμέρισμα, έκαναν έλεγχο, μέχρι και παρακολούθηση, για να δουν τις ώρες που λείπουν οι ένοικοί του. Τώρα μπουκάρουν αγνοώντας εάν κάποιος είναι μέσα ή όχι», υπογραμμίζουν αστυνομικοί της ασφάλειας.

Τρόμος οι διαρρήκτες στην Κεντρική Μακεδονία
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αποτυπώνεται στα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ., στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (εκτός της Θεσσαλονίκης) είναι οι κλοπές και διαρρήξεις, που παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 55,7%, με τον αριθμό από 1.892 το 2010 να εκτοξεύεται στις 2.947 το 2011. Σύμφωνα με τον πίνακα στατιστικών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. επιμέρους η αύξηση κατανέμεται σε 43,5% στις διαρρήξεις σπιτιών και σε 28,8% σε διαρρήξεις καταστημάτων, ενώ μεγάλη είναι και η αύξηση κλοπών οχημάτων.
Από τις αναλύσεις των αξιωματικών της διεύθυνσης περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πως οι περισσότερες διαρρήξεις, που πλησιάζουν το 50% του συνόλου, σημειώνονται στο νομό Χαλκιδικής. «Γίνονται σε εξοχικές κατοικίες και είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός των δραστών, αφού η αστυνομία εκ των πραγμάτων δεν ενημερώνεται αμέσως για τέτοιες περιπτώσεις», τόνισε ο διευθυντής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Βασίλης Κανάλης. «Τα σπίτια και τα μικρά καταστήματα αποτελούν εύκολους στόχους για τους κακοποιούς, επειδή δεν φυλάσσονται. Οι συμμορίες γνωρίζουν ότι πολλές καταθέσεις έχουν μεταφερθεί στα σπίτια και γι’ αυτό στρέφονται εκεί», συμπλήρωσε.
Στην Κεντρική Μακεδονία οι ληστείες το 2011 παρουσιάζουν επίσης σταθερότητα και ελάχιστη μείωση σε σχέση με το 2010.

Στο κόκκινο οι ληστείες στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη
Οι ληστείες μέσα σε σπίτια αποτελούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Η αύξηση των γενικών ληστειών σε ποσοστό που φτάνει το 31,4% έρχεται να συμπληρωθεί από την αντίστοιχη αύξηση των εισβολών κακοποιών μέσα σε σπίτια, ενώ και οι κλοπές και διαρρήξεις είναι επίσης περισσότερες κατά 25,2%.
«Οι δράστες τέτοιων ενεργειών προέρχονται από συγκεκριμένες ομάδες, κυρίως είναι ομογενείς, Βούλγαροι και τοξικομανείς, που αντιμετωπίζαμε και στο παρελθόν. Μόνον που τώρα έχουν γίνει περισσότερο βίαιοι», υπογράμμισε ο διευθυντής περιφέρειας της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Λουπεΐδης. Πρόσθεσε ακόμη ότι παρά τα ενισχυμένα μέτρα που λαμβάνονται, τόσο με τις ομάδες ΔΙΑΣ όσο και με τους έκτακτους ελέγχους, οι δυνατότητες έχουν περιοριστεί, καθώς ποσοστό 25%-30% των αστυνομικών έχει συνταξιοδοτηθεί.
Σταθερή είναι η κατάσταση με την εγκληματικότητα στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με μία αύξηση στα περιστατικά ληστειών μέσα σε σπίτια, καθώς καταγράφηκαν έξι περιπτώσεις το 2011 έναντι μόνον μιας το 2010.

Το προφίλ των κακοποιών
Γεωργιανοί που έχουν πάρει την ελληνική ταυτότητα και χαρακτηρίζονται ομογενείς, νεοεισερχόμενοι Βούλγαροι, οι οποίοι κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ομάδες ρομά είναι κυρίως οι δράστες του αποκαλούμενου μικροεγκλήματος, που πλήττει το μέσο και χαμηλό πληθυσμό.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και των επιστημόνων, οι περισσότερες περιπτώσεις ληστειών αλλά και διαρρήξεων που καταλήγουν σε ληστείες αποδίδονται σε ομάδες Γεωργιανών, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις υποθέσεις οι οποίες έχουν εξιχνιαστεί. Στις διαρρήξεις, όπως και στις ληστείες του δρόμου, με μικρά χρηματικά ποσά και κινητά τηλέφωνα, εμφανίζονται να συμμετάσχουν και τοξικομανείς.
Τις «σπείρες των αναλήψεων», που χτυπούν κυρίως ηλικιωμένους, όταν βγαίνουν από τράπεζες, απαρτίζουν ομάδες Βουλγάρων και ρομά. Οι ίδιες ομάδες πρωτοστατούν στις μικροαπάτες, πάλι με θύματα ηλικιωμένους, καθώς και στις εκτεταμένες κλοπές χαλκών, που παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Του Κώστα Καντούρη από την εφημερίδα "Μακεδονία" 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη