26 Μαρ 2012

Διαίρει και βασίλευε

Του Ευθύμιου Τσίρκου*
 Πολλές οι απόψεις, οι προτιμήσεις, τα χρώματα και οι προθέσεις, μία η πραγματικότητα. Η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας απαιτεί ενότητα και συγκέντρωση στο κύριο στόχο της ανάπτυξης μέσα από τον απεριόριστο υλικό και άυλο πλούτο της. Αντί από δύο-τρία κομμάτια που ήμαστε να γίνουμε ένα
προς αυτό τον κοινό στόχο, η επιφανειακή ενημέρωση και η πρόχειρη κριτική έχουν καταφέρει να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να τη διαιρέσουν με βάση ασήμαντα για τις μέρες μας κριτήρια. Κοινή και καλή η αντίδραση και η επιθυμία για αφύπνιση, δικαιοσύνη, αξιοκρατία και έλεγχο, αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που αυτά τα μοναδικά θετικά στοιχεία της σημερινής κατάστασης εξωτερικεύονται και αξιοποιούνται.
 Η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία και ο έλεγχος δοκιμάζονται, αλλά η αντίδραση γίνεται πλιάτσικο και η αφύπνιση κόμμα. Σχετικά με τη δικαιοσύνη περιμένουμε να αποδοθεί απαλλαγμένη από προσωπικά συμφέροντα, ενώ η αξιοκρατία και ο έλεγχος να ενσωματωθούν στη νοοτροπία μας. Η ψυχραιμία που απαιτείται σε κρίσιμες καταστάσεις σίγουρα δε μας χαρακτηρίζει.
Ο Έλληνας έφτασε στο χείλος του γκρεμού, όμως η νευρικότητα και οι φωνές σίγουρα δε θα βοηθήσουν στο να μην πέσει! Τέτοια νευρικότητα, οργή και φασαρία προκαλούν πρόσωπα αρεστά στα δελτία ειδήσεων που με δηλώσεις τους δίνουν τροφή για μία από τις αγαπημένες μας δραστηριότητες, το κράξιμο. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε τέτοιες δηλώσεις, αποφάσεις, γεγονότα εντός ή εκτός συνόρων να προκαλούν ακραίες αντιδράσεις. Ο μοναδικός αντίκτυπος τους είναι δυστυχώς κάποια νούμερα τηλεθέασης και η μέτρηση νέων ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Φυσικά από αυτήν την ψεύτικη αναταραχή δε λείπουν και οι λάτρες του χάους που καταστρέφουν με κάθε ευκαιρία την οικονομία και τον πολιτισμό μας.
 Οι ακρότητες αυτές αποπροσανατολίζουν τους πολίτες που λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης είναι ευάλωτοι στην πλήρη απογοήτευση από το ένα άκρο και σε σωτήρες-επαναστάτες στο άλλο άκρο. Η πρώτη περίπτωση θα αποτυπωθεί με αδιαφορία και αποπολιτικοποίηση, η δεύτερη θα αναδείξει το "νέο" πολιτικό προσωπικό, που η κύρια διαφορά του θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη λατρεία στην εξουσία, στις καρέκλες και στις δημοσκοπήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις η χώρα συνεχίζει να φαίνεται αποδυναμωμένη και διαιρεμένη, γεγονός που κάποιοι επιθυμούν.
 Η Ελλάδα δεν εμπνέει την εμπιστοσύνη και το κύρος που της αρμόζει. Η πρόκληση των ημερών μας έχει να κάνει με την ορθή αξιοποίηση των νέων κοινωνικών δεδομένων. Απαιτείται καχυποψία απέναντι στην «εύκολη» ενημέρωση και δραστηριοποίηση με συνεννόηση μέσα από κοινή και σταθερή πολιτική σε συγκεκριμένα κρίσιμα θέματα. Σε καμία περίπτωση η διαίρεση των δυνάμεών μας και ο κατακερματισμός της πολιτικής σκηνής δε θα συνδράμουν σε αυτό! Ας σκεφτούμε αρκετά πριν κρίνουμε μία απόφαση, μία δήλωση, ένα γεγονός. Ποιοι προωθούν και προκαλούν αυτά και τι όφελος έχουν από μία βιαστική και πρόχειρη αντίδρασή μας; Μήπως θέλουν να διαιρέσουν και να συνεχίσουν να «βασιλεύουν»;
Αν ναι, καλούμαστε να προσεγγίσουμε πιο ώριμα τις εξελίξεις, μέσα από τις ελάχιστες ευκαιρίες που παρουσιάζονται να εκμεταλλευτούμε σωστά τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί υπέρ της χώρας μας και να ανακάμψουμε.

 *Μεταπτυχιακός Φοιτητής Παν. Μακεδονίας, Αναπ/τής Γ. Γραμματέας ΟΝΝΕΔ Κατερίνης
http://ekselikseis.blogspot.com/2012/03/blog-post_2900.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη