7 Μαρ 2012

Αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με τη χρήση νέων τεχνολογιών

Ολοένα και μεγαλύτερη θα είναι η χρήση των κινητών τηλεφώνων για πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλά και χρηματοοικονομικών οργανισμών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Vodafone και η Visa ανακοίνωσαν μια παγκόσμια συνεργασία η
οποία παρέχει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο αντί για κέρματα και χαρτονομίσματα.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια πρόταση η οποία θα προσφέρεται σε όλη την πελατειακή βάση της Vodafone που αριθμεί 398 εκατομμύρια χρήστες, σε περισσότερες από 30 χώρες, σε πέντε ηπείρους. Η υπηρεσία αρχικά θα λανσαριστεί στην Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Μεγάλη Βρετανία, με την έναρξη του επόμενου οικονομικού έτους. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες στο πλαίσιο του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της Vodafone.
Με τη συνεργασία αυτή, οι καταναλωτές σταδιακά θα μπορούν να διαχειρίζονται τις καθημερινές τους συναλλαγές με μια απλή κίνηση του smartphone σε σημεία πώλησης. Θα μπορούν να περάσουν απλά το κινητό τους μπροστά από ένα τερματικό πληρωμών και να πραγματοποιήσουν απλές καθημερινές αγορές όπως η αγορά εισιτηρίων για λεωφορεία και τρένα, η αγορά εφημερίδων, περιοδικών ή ακόμη και του πρωινού καφέ. Οι καταναλωτές θα μπορούν επίσης να πραγματοποιούν αγορές μεγάλης αξίας με ασφάλεια χρησιμοποιώντας έναν κωδικό.
Γενικότερα, όπως επισημαίνουν στελέχη από τον χώρο της τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών οι καθημερινές συναλλαγές των καταναλωτών στο προσεχές μέλλον εκτιμάται ότι θα πραγματοποιούνται ολοένα και περισσότερο μέσω κινητών τηλεφώνων και των συνεργασιών που θα αναπτύσσουν με οργανισμούς έκδοσης καρτών. Έτσι θα μειώνεται σταδιακά η χρήση των μετρητών με θετικά αποτελέσματα τόσο στο μεγάλο κόστος διακίνησης και γενικότερα διαχείρισης χαρτονομισμάτων και κερμάτων όσο και σε θέματα που συνδέονται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και γενικότερα της παραοικονομίας. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό και επιβεβαιωμένο από σχετικές μελέτες ότι σε χώρες όπου οι πληρωμές πραγματοποιούνται με την χρήση πλαστικού χρήματος και νέων τεχνολογιών το μέγεθος της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής είναι αισθητά μικρότερα από χώρες όπου οι συναλλαγές πραγματοποιούνται κυρίως με μετρητά.
Μείωση στη χρήση των μετρητών στις καθημερινές συναλλαγές εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στην Ελλάδα με την σταδιακή διείσδυση στην αγορά των ανέπαφων πληρωμών, (contactless payments).
Οι λεγόμενες "ανέπαφες συναλλαγές" επιτρέπουν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για μικροαγορές αξίας έως 15 ή 20 ευρώ, αντί για την χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων. Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, η κάρτα που έχει τσιπ, χρεώνεται για μια καθημερινή συναλλαγή, όπως για παράδειγμα η αγορά καφέ, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί μετά από συμφωνίες με οργανισμούς να λειτουργεί ως "εισιτήριο" για πρόσβαση στο μετρό, τα λεωφορεία (στην Αγγλία θα υιοθετηθεί από τον Απρίλιο), ακόμη και για την πληρωμή του ταξί.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Visa Europe, Νίκος Καμπανόπουλος χρειάζονται επενδύσεις από πλευράς τραπεζών για να αλλάξουν POS και να λανσαριστούν οι νέες κάρτες, μπορεί το περιβάλλον να μην μας βοηθά, όμως η Visa είναι έτοιμη να φέρει αυτήν την υπηρεσία και στην Ελλάδα από το Μάρτιο. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη έρθει σε επαφή με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να καταλήξουν στις σχετικές συμφωνίες. Η αξία των ανέπαφων συναλλαγών στην Ευρώπη τριπλασιάστηκε το 2011 και σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2012 θα κυκλοφορήσουν περί τα 50 εκατ. κάρτες ανέπαφων πληρωμών.
Λειτουργία καρτών: Οι κάτοχοι των καρτών αυτών θα κρατούν το πλαστικό σε κοντινή απόσταση από την τερματική συσκευή και θα χρεώνεται αυτόματα η συναλλαγή, χωρίς να χρειάζεται πέρασμα ή εισαγωγή της κάρτας στο μηχάνημα (POS). Με τις ανέπαφες πληρωμές, ο κάτοχος δεν αφήνει την κάρτα από τα χέρια του, άρα είναι πιο ασφαλής, ενώ θα καλείται να πληκτρολογεί τον κωδικό ασφαλείας του (PIN) περιοδικά, για να επιβεβαιώνεται ότι η κάρτα βρίσκεται στα χέριά του νόμιμου κατόχου της. (imerisia.gr)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη