30 Μαρ 2012

Τι ζητά ο Τζιτζικώστας από τον Σκανδαλίδη;

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη με την οποία του επισημαίνει την ανάγκη να...
αποδοθούν άμεσα στις Περιφέρειες τα ποσά που εισπράττει το υπουργείο από τα τέλη κτηνιατρικών ελέγχων, προκειμένου με τα χρήματα αυτά να πληρωθούν οι υπερωρίες των κτηνιάτρων που είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν ελέγχους εκτός ωραρίου και τα Σαββατοκύριακα.

Εξαιτίας της απόφασης του υπουργείου, για μη απόδοση των χρημάτων που καταβάλλονται ως ανταποδοτικοί πόροι για να διενεργούνται έλεγχοι πέραν του ωραρίου στους ελεγκτές-κτηνιάτρους, οι κτηνίατροι σε όλες τις Περιφέρειες έχουν σταματήσει να διενεργούν ελέγχους εκτός ωραρίου και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμελείς έλεγχοι στην αγορά, στα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές και στα εισαγόμενα προϊόντα. Ενόψει της επερχόμενης εορταστικής περιόδου του Πάσχα ο κ. Τζιτζικώστας ζητάει από τον υπουργό να δοθεί άμεσα λύση έτσι ώστε να μπορέσουν και πάλι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να λειτουργήσουν και να διασφαλιστεί η δημόσια υγιεινή και η ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουν οι πολίτες.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρει :
«Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας εκφράσω τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μου για την πορεία των κτηνιατρικών ελέγχων στην αγορά, ενόψει μάλιστα και της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.
Με δεδομένο ότι οι κτηνιατρικοί έλεγχοι τόσο στις αγορές κρέατος και τις ιχθυόσκαλες, όσο και στα εργαστήρια επεξεργασίας προϊόντων ζωικής προέλευσης και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων, διενεργούνται από τις κτηνιατρικές διευθύνσεις των Περιφερειών, τα ποσά που εισπράττει το υπουργείο από τα τέλη των κτηνιατρικών ελέγχων, πρέπει να αποδίδονται στις Περιφέρειες για την κάλυψη των δαπανών που σχετίζονται με τη διενέργεια των ελέγχων.
Δεν μπορεί το Υπουργείο να παρακρατεί και να δαπανά για άλλους σκοπούς, τα χρήματα τα οποία καταβάλλονται ως κτηνιατρικά τέλη και έχουν αποκλειστικό σκοπό ύπαρξης την ανταποδοτικότητα προς τους κτηνιάτρους οι οποίοι και είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των προϊόντων.
Ιδιαίτερα μάλιστα τώρα, που βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εορταστική περίοδο του Πάσχα, σας ζητώ να βρεθεί άμεσα μια λύση η οποία θα επιτρέψει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εργάζονται και να αμείβονται όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και την εθνική μας νομοθεσία, έτσι ώστε να γίνουν ομαλά οι απαραίτητοι έλεγχοι στα προϊόντα και να διασφαλιστεί η ποιότητα τους και η δημόσια υγιεινή.
Για τους λόγους αυτούς σας ζητώ όπως αποκαταστήσετε άμεσα την δυσλειτουργία που έχει προκληθεί από τις υπηρεσίες σας και να προχωρήσετε στην απόδοση των πόρων που απαιτούνται για τους εκτός ωραρίου ελέγχους των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών για να μπορέσουν να υπάρξουν αποτελεσματικοί και πλήρεις έλεγχοι στην αγορά το συντομότερο δυνατό.
Διαφορετικά οι υπηρεσίες μας δεν μπορούν να διασφαλίσουν με κανέναν τρόπο ότι θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι ούτε για την εορταστική περίοδο του Πάσχα, ούτε και για τις ποσότητες των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγές»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη