Δεν φτάνει που κατέστρεψαν τους Έλληνες στην Ελλάδα τώρα έβαλαν στο μάτι και τους Έλληνες της διασποράς..... εδώ και δεκαετίες παρακαλούσαν τους Έλληνες της αλλοδαπής να βοηθήσουν την Ελλάδα τώρα τους....%$#! Ελλάδα και Αυστραλία συμπράττουν κατά της φοροδιαφυγής! Η Ελλάδα και η Αυστραλία θα...
σχηματίσουν κοινό μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής, στο πλαίσιο απόφασης που έλαβε τον περασμένο Νοέμβριο η Σύνοδος Ανεπτυγμένων Οικονομικά Χωρών (G20).
Η Σύνοδος υιοθέτησε Συμφωνία Φορολογικής Αρωγής, που διαμόρφωσαν από κοινού το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Τη συμφωνία κλήθηκαν να υπογράψουν άλλες 21 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.....
Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε την παρελθούσα εβδομάδα, ότι η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία που, κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που την υπέγραψαν να ανταλλάσσουν φορολογικές πληροφορίες και να συνδράμουν η μία την άλλη στη δίωξη φοροφυγάδων πολιτών τους.
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να υπογράψει τη συμφωνία από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο ομογενής δικηγόρος, Τόνυ Αναμουρλής, ειδικός σε θέματα διεθνούς φορολογίας, δήλωσε στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου», ότι η συνεργασία Αυστραλίας-Ελλάδας σε φορολογικά θέματα ενδέχεται να έχει ευρύτατες συνέπειες για τους Αυστραλούς πολίτες ελληνικής καταγωγής.
«Νομίζω, ότι ο κόσμος δεν έχει εκτιμήσει τη σοβαρότητα της απόφασης. Οι Έλληνες της Αυστραλίας δεν πίστευαν, ότι η Ελλάδα θα υπέγραφε τέτοια συμφωνία, διότι οι ελληνικές Αρχές δεν είναι υποχρεωμένες να παρέχουν φορολογικές πληροφορίες. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν δραματικά» τονίζει ο κ. Αναμουρλής.
Η συνεργασία Αυστραλίας-Ελλάδας αναμένεται να καλύπτει όλο το φάσμα της φορολογίας.
«Η συμφωνία υποχρεώνει τις εφορίες των δύο χωρών να διαθέτουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες η μία με την άλλη για εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που Αυστραλοί πολίτες ελληνικής καταγωγής στην Ελλάδα και την Αυστραλία. Εννοώ, φόρο εισοδήματος, φόρο προστιθέμενης αξίας, ακίνητες περιουσίες, ενοίκια από ακίνητες περιουσίες, τόκους και μερίσματα από μετοχές. Αν η εφορία της μίας χώρας θελήσει να κάνει φορολογικός έλεγχο ενός πολίτη μπορεί αν ανταλλάξει πληροφορίες με την εφορία της άλλης συμπεριλαμβανομένης και της κίνησης τραπεζικών λογαριασμών ιδιωτών και επιχειρήσεων σε τράπεζες της Ελλάδας. Η ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών ενδέχεται να επηρεάσει τις συντάξεις που λαμβάνουν Ελληνοαυστραλοί πολίτες» προσθέτει ο κ. Αναμουρλής.
http://neoskosmos.com/news/el/node/20501