29 Μαρ 2012

Θέλουμε την Αστυνομία μας πραγματικό πρωταγωνιστή και όχι ευνουχισμένο κομπάρσο στο κυνήγι του εγκλήματος.

Γράφει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος 
για taxalia.blogspot.com
To έγκλημα στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία απειλεί με άμεσο και βίαιο τρόπο τα ατομικά και κοινωνικά αγαθά όλων μας και αποτελεί τη συνήθη μορφή φόβου που ξεπερνά το ατομικό επίπεδο και διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας.
Οι πολίτες αποφεύγουν να κυκλοφορούν τη νύχτα, κλειδώνονται από
νωρίς στα σπίτια τους, το σκοτάδι ρίχνει πέπλο τρόμου, τα παιδιά περιορίζουν το παιχνίδι τους στα σπίτια, οι γυναίκες γυρίζουν τρέχοντας πριν σκοτεινιάσει στα σπίτια τους, οι μετακινήσεις μακρινές και κοντινές αποφεύγονται, οι κοινωνικές συναναστροφές περιορίζονται στο ελάχιστο, ομάδες και άτομα περιθωριοποιούνται και δαιμονοποιούνται, πληθυσμοί μετακινούνται σε άλλες ασφαλέστερες περιοχές, τα κέντρα των πόλεων ερημώνουν, μεταβάλλονται σε κοινωνικά υποβαθμισμένες περιοχές που αφήνονται στο έλεος του φόβου, οι εμπορικές δραστηριότητες διαφοροποιούνται, το εμπόριο του φόβου και της ανασφάλειας γιγαντώνεται, οι πολίτες πανικοβάλλονται, έννοιες ασυμβίβαστες στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της ευνομούμενης πολιτείας, όπως η αυτοδικία καθαγιάζονται στην συνείδηση των πολιτών, η εμπιστοσύνη στο κράτος και στην αποτελεσματικότητα της αστυνομίας φτάνει στο ναδίρ, με τελικό αποτέλεσμα το έλλειμμα ελευθερίας των πολιτών.

Τα επίσημα στατιστικά-συγκριτικά στοιχεία για την εγκληματικότητα του 2010 και 2011 που ανακοινώθηκαν πριν  λίγες μέρες από την ΕΛΑΣ είναι αμείλικτα και απέδειξαν ότι η εγκληματικότητα το 2011 σε σχέση με το 2010 τριπλασιάστηκε σε ότι αφορά τις ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των ληστειών, των κλοπών και των διαρρήξεων ξεπέρασε τις 100.000 ενώ έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί οι ληστείες σε κατοικίες.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει καταγραφεί η χρήση όπλων από τους κακοποιούς για να αρπάξουν ακόμα και μικρά χρηματικά ποσά ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις, που τα θύματα βασανίστηκαν αλύπητα. Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται, με την εξέλιξη και την αποκέντρωση του εγκλήματος προς την περιφέρεια, τους εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες, την έξαρση της σχολικής και αθλητικής βίας, αλλά και την συντονισμένη δράση κακοποιών στοιχείων που οργανωμένα και συντονισμένα παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις και πορείες που μετατρέπονται από πολιτικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε μηχανισμό εξαφάνισης κάθε εμπορικής δραστηριότητας του κέντρου της Αθήνας.

Ανάλογη και εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό μας σύστημα καθώς οι πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών, δημιούργησε μια ιδιότυπη ανακύκλωση του εγκλήματος, αφού κακοποιοί και δράστες σοβαρών πλημμελημάτων ακόμη και κακουργημάτων, συλλαμβάνονται αλλά δεν προφυλακίζονται και αφήνονται ελεύθεροι.

Η Ελλάδα και η Αθήνα δεν μπορούν άλλο να αντέξουν αυτή την κατάσταση. Χρειάζονται επειγόντως μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να χτυπηθεί ριζοσπαστικά η εγκληματικότητα και οι αιτίες της.  Μέτρα που κυρίως θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας μας και θα βάζουν επιτέλους οριστικό τέλος στον ευνουχισμό της.

Κατά την άποψή μου, αμέσως μετά τις εκλογές η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής. Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός, η επικαιροποίηση και πρακτικοποίηση του συστήματος εκπαίδευσης των αστυνομικών, η ενίσχυση του Αρχηγείου της Αστυνομίας, με επιλεγμένα στελέχη και υλικοτεχνικές υποδομές, η επίσπευση των διαδικασιών απονομής ποινικής δικαιοσύνης, η αυστηροποίηση των ποινών σε συγκεκριμένα εγκλήματα, όπως για παράδειγμα διαρρήξεις σε οικίες, που μέχρι σήμερα θεωρούνται μεσαίας ή και χαμηλής βαρύτητας με βάση τις επαπειλούμενες ποινές, αλλά διογκώνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Χρειαζόμαστε ένα νέο, σύγχρονο νόμο οπλοφορίας και οπλοχρησίας των αστυνομικών, με βάση τις νέες εγκληματολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται, ώστε οι αστυνομικοί να αποκτήσουν ευχέρεια και ελαστικότητα στην χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου, και να ξαναγίνουν από ευνουχισμένοι κομπάρσοι, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές στο κυνήγι της εγκληματικότητας.

Οφείλουμε λοιπόν συντεταγμένοι, ως κράτος και ως κοινωνία να δώσουμε την μάχη κατά του εγκλήματος που ισοδυναμεί με μάχη αποτίναξης της τυραννίας του φόβου και υπεράσπισης της ίδιας μας της ελευθερίας.

Σ αυτή την χώρα, έχουν όλοι δικαιώματα. Κυρίως όμως και πάνω από όλους οι νομοταγείς φορολογούμενοι πολίτες.



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη