16 Μαρ 2012

Το ΠΑΣΟΚ φεύγει, αλλά μας αφήνει κληρονομιά τον … Ράιχενμπαχ

Λοιπόν, ο Ράιχενμπαχ και η παρουσία του στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες δείχνει πώς θα είναι η χώρα τα επόμενα 20-30 χρόνια. Με τον μέγα επίτροπο που θα έρχεται όποτε θέλει και θα μας κάνει φύλλο και φτερό και με τους μικρότερους επιτρόπους που θα ελέγχουν κάθε τομέα ξεχωριστά. Μετά τις συναντήσεις του σε όλα τα υπουργεία ο επικεφαλής της task force θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ο… αυστηρότερος διαιτητής στη Σούπερ Λίγκα. Με τόσες κόκκινες και κίτρινες κάρτες που μοίρασε στους υπουργούς, είναι σίγουρο ότι ο… Καραγκούνης που πέφτει σαν κεραυνόπληκτος στο γήπεδο θα ήταν ο μόνιμος στόχος του Ράιχενμπαχ.

Μα καλά δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τίποτε δεν έκανε καλά; Ούτε για τα μάτια του κόσμου ένα αποτέλεσμα θετικό, μια κίνηση που να δείχνει ότι οι άνθρωποι δούλεψαν και δεν κάθονταν απλά στις υπουργικές τους καρέκλες;

Το κτηματολόγιο είναι χάλια, οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων είναι μπερδεμένοι, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης έχει μείνει στα χαρτιά, τα κοινοτικά κονδύλια είναι διαθέσιμα αλλά δεν τα παίρνετε γιατί είστε ανίκανοι, ψηφίζετε νόμους και δεν τους εφαρμόζετε, το κράτος δυσλειτουργεί σε απίστευτο βαθμό και άλλα πολλά.

Η έκθεση που κατέθεσε η ομάδα δράσης βρίθει παρατηρήσεων. Άλλες έχουν να κάνουν με διαχρονικά προβλήματα της χώρας που πρέπει να διορθωθούν, άλλες με την ακυβερνησία που επί δύο χρόνια έφερε την Ελλάδα σ’ αυτό το χάλι.

Διότι το να μην υπάρχει κτηματολόγιο όταν έχει ακόμη και η Αλβανία, ε αυτό είναι ευθύνη διαχρονική. Όμως, το να είναι ανίκανο το υπουργείο Ανάπτυξης να απορροφά χρήματα που δίνει η Κομισιόν, αυτό είναι πρόβλημα του εκάστοτε υπουργού. Τα ακούτε κ. Χρυσοχοϊδη;

Όπως επίσης είναι πρόβλημα του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπακωνσταντίνου το γεγονός ότι πέρυσι κατατέθηκαν από το ελληνικό δημόσιο 2.200 αιτήσεις αναίρεσης επί φορολογικών υποθέσεων όταν οι ιδιώτες κατέθεσαν μόλις 300. Πώς λοιπόν θα επιταχυνθεί η δικαιοσύνη και θα εισπραχθούν έσοδα όταν το ίδιο το δημόσιο υποσκάπτει αυτή την προσπάθεια;

Ο Γερμανός αξιωματούχος έφερε ως παράδειγμα δυσλειτουργίας τους ελέγχους εξαγωγών στα τελωνεία, για τα οποία τόνισε πως στην Ελλάδα χρειάζονται 20 ημέρες, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις 10 ημέρες. Το έλεγε ο Παπανδρέου πριν δύο χρόνια αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτε.

Ο κ. Ράιχενμπαχ ζήτησε και πάλι να αδειάσει ο δημόσιος τομέας με απολύσεις υπαλλήλων ενώ εστίασε στην ανικανότητα του κράτους να κάνει μεταρρυθμίσεις. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, μπορούν να περατωθούν μόνο από μια εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης που βασίζεται σε σταθερές, συντονισμένες και ενισχυμένες δομές, παρέχοντας τη βάση για την αναγκαία συμμετοχή και λογοδοσία για τις μεταρρυθμίσεις. Εξίσου σημαντικό είναι η διοίκηση να στηρίζεται σε δημοσίους υπαλλήλους με σαφείς αρμοδιότητες». Σαν να λέει δηλαδή ότι δύο χρόνια δεν κάνατε απολύτως τίποτε.

Ρίχνει και τη βόμβα της η task force καθώς στην έκθεσή της ουσιαστικά προετοιμάζει το έδαφος για απόλυτο έλεγχο της χώρας. Η έκθεση θεωρεί ότι πρέπει να περιλαμβάνονται: α) Η ύπαρξη ενός ισχυρού κέντρου λήψης αποφάσεων με ουσιαστικό διυπουργικό συντονισμό και β) η δημιουργία των απαραίτητων δομών σε κάθε αρμόδιο υπουργείο για την αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών, του εσωτερικού ελέγχου και του λογιστικού ελέγχου και της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων.

Με αφορμή τις δυσλειτουργίες του ελληνικού κράτους, ο κ. Ράιχενμπαχ επεσήμανε ξανά την απόφαση του Eurogroup για αυξημένη εποπτεία της Ελλάδας και φυσικά δεν απέκλεισε να φτάσουν στην Αθήνα ομάδες Ευρωπαίων επιθεωρητών για αυστηρότερους ελέγχους και την απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.



Πηγή: Antinews 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη