Μεθοδεύεται υποβάθμιση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού από το Δήμο Θεσσαλονίκης;
Ερώτηση από το βουλευτή Άγγελο Κολοκοτρώνη
Μαύρο χιούμορ έχουν καταντήσει τα παλιά εκείνα μεγαλεπήβολα σχέδια που ήθελαν τη Θεσσαλονίκη κοσμοπολίτισσα και πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Μετά τη διαφαινόμενη κατάργηση του μοναδικού δημόσιου θεσμού υπέρ-τοπικής εμβέλειας με έδρα την πόλη μας, της Γενικής Γραμματεία του υπουργείου Μακεδονίας, ένας ακόμη οργανισμός κλονίζεται, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.). Και φυσικά η απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να διεκδικήσει πίσω το κτήριο – δωρεά του κ. Θωμά Μακρίδη – που έχει παραχωρηθεί από την προηγούμενη διοίκησή του για τη φιλοξενία του, δεν πλήττει μόνο την πόλη αλλά και το ρόλο της ομογένειας, τόνισε σε ερώτηση που υπέβαλε στους Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Άγγελος Κολοκοτρώνης.
Συγκεκριμένα, έντονες απορίες προκαλεί τόσο η ίδια η αντιπρόταση να μεταστεγαστεί το Σ.Α.Ε. σε χώρους του νέου δημαρχείου, και η προσπάθεια να υποβιβαστεί σε απλή υπηρεσία του Δήμου όσο φυσικά, όπως τονίζεται στην ερώτηση του κ. Κολοκοτρώνη, και ο χρόνος που δημιουργείται θέμα στέγασης.
Όταν οι απανταχού την υφήλιο Έλληνες Ομογενείς μας μέσω των Συμβουλίων των Αποδήμων, προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να συνδράμουν τη χώρα μας και τον Λαό μας, είναι παράταιρο να γίνονται ενέργειες που τις υποσκάπτουν.
Έτσι, φαντάζουν αδιανόητες οι φημολογούμενες προθέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος, όταν στεγαζόταν στο παλιό κτίριο δεν είχε ανάγκη τα γραφεία του ΣΑΕ, τώρα που έχει μεταφερθεί στο νέο, μεγάλο, σύγχρονο και ευρύχωρο Μέγαρο, αναζητά χώρους όπως αυτοί των γραφείων του Σ.Α.Ε. Όπως, μάλιστα, έγινε γνωστό, έχει αποστείλει ήδη συνεργεία του στο χώρο του Σ.Α.Ε., για να πραγματοποιήσουν απογραφές, εκτιμήσεις και μετρήσεις, με στόχο να μεταφερθούν άμεσα εκεί 35 υπάλληλοί του, χωρίς προηγουμένως να περιμένει την κατάληξη των συζητήσεων σχετικά με τη μεταστέγαση.
Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι το Σ.Α.Ε. από την ίδρυσή του, (συνταγματικά κατοχυρωμένου οργάνου των Ελλήνων Ομογενών στις πέντε ηπείρους), το Δεκέμβριο του 1995, είχε πρώτο μέλημα την προσφορά προς τη γενέτειρα και τη στήριξή της στις δεύτερες πατρίδες, όπως έκανε σε κάθε κρίσιμη στιγμή η οργανωμένη ομογένεια ανά τον κόσμο, ιστορικά και διαχρονικά.
Συνειδητοποιώντας, μάλιστα, τις δυσκολίες που προκαλεί η σημερινή οικονομική κρίση, τα Μέλη του Προεδρείου του Σ.Α.Ε αναζητούν τρόπους αυτοχρηματοδότησης του οργάνου, που από την ίδρυσή του έχει ως έδρα την Θεσσαλονίκη, γεγονός που κατέστησε την πόλη στην συνείδηση όλων μας ως «Πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού».