Ένα από τα καλύτερα τυριά του κόσμου
Η έλλειψη αγελαδινού γάλακτος στο Μέτσοβο οδηγεί εκτός λίστας ΠΟΠ το τυρί μετσοβόνε. Το τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1959. Μεταξύ των τυριών που παρασκευάζει είναι και το γνωστό τυρί «μετσοβόνε». Το όνομά του προέρχεται από την πόλη που «γεννήθηκε» και είναι ..
δημιούργημα του τυροκομείου. Η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται στους 200 τόνους. Για κάθε 1 κιλό τυρί που παράγεται χρειάζονται περίπου 11 κιλά αγελαδινού γάλακτος. Το τυροκομείο συνεργάζεται με περίπου είκοσι αγελαδοτρόφους, από τους οποίους αγοράζει το γάλα που χρειάζεται για την παραγωγή του τυριού. Όταν έγινε ΠΟΠ το τυρί μετσοβόνε η αγελαδοτροφία στο Μέτσοβο ήταν αναπτυγμένη, οπότε ήταν εύκολο να βρεθεί το γάλα για την παραγωγή του.
δημιούργημα του τυροκομείου. Η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται στους 200 τόνους. Για κάθε 1 κιλό τυρί που παράγεται χρειάζονται περίπου 11 κιλά αγελαδινού γάλακτος. Το τυροκομείο συνεργάζεται με περίπου είκοσι αγελαδοτρόφους, από τους οποίους αγοράζει το γάλα που χρειάζεται για την παραγωγή του τυριού. Όταν έγινε ΠΟΠ το τυρί μετσοβόνε η αγελαδοτροφία στο Μέτσοβο ήταν αναπτυγμένη, οπότε ήταν εύκολο να βρεθεί το γάλα για την παραγωγή του.
διαβάστε τη συνέχεια στο http://metsovitis.blogspot.com/2012/03/blog-post_1792.html