21 Μαρ 2012

Πού πάει το ένα ευρώ που παρακρατείται από τις συντάξεις του ΟΑΕΕ;

Διευκρινίσεις για τη μηνιαία εισφορά ύψους ενός ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), δίνει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.  Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από τον βουλευτή της ΝΔ Νίκο Νικολόπουλο, σύμφωνα με τον οποίο... μέρος της παρακράτησης που γίνεται χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση των συνταξιούχων, κατευθύνεται στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ταμείου Εμπόρων.

Ο βουλευτής είχε ζητήσει μάλιστα να ενημερωθεί τι ποσό έχει καταβληθεί στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και στην Ομοσπονδία του Ταμείου Εμπόρων, με ποιόν τρόπο εκταμιεύονται τα χρήματα αυτά και αν οι Ομοσπονδίες εκταμιεύουν χρήματα στη βάση παραστατικών.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, με το σχετικό νόμο «θεσπίστηκε μηνιαία εισφορά ενός ευρώ η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις και αποδίδεται στον Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματικής Εστίας με σκοπό τη συμμετοχή των Συνταξιούχων του Οργανισμού στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και στην Ομοσπονδία και τα Σωματεία Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, για την οικονομική του ενίσχυση».

Η κατανομή του ενός ευρώ έχει αποφασιστεί με τρόπο ώστε ποσοστό 75% της εισφοράς να αποδίδεται υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματικής Εστίας και 25% υπέρ της Ομοσπονδίας και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

Το ποσό που προκύπτει από το 25% αποδίδεται ως εξής: 0,21 ευρώ υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ-ΟΑΕΕ) και 0,04 ευρώ υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ταμείου Εμπόρων (ΠΟΣΕ-ΤΑΕ). Περαιτέρω το 20% των 0,21 ευρώ αποδίδεται για την κάλυψη των αναγκών της Ομοσπονδίας και το 80% αποδίδεται από την Ομοσπονδία στα 128 Πρωτοβάθμια Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ανάλογα με τον αριθμό των συνταξιούχων της περιοχής δραστηριοποίησης του κάθε σωματείου.

Αντίστοιχα κατανέμεται και 0,04 ευρώ για τις ανάγκες της Ομοσπονδίας ΠΟΣΕ-ΤΑΕ και των 12 Πρωτοβάθμιων ενεργών Σωματείων που υπάγονται σε αυτή. Όπως αναφέρει επίσης ο κ. Κουτρουμάνης η διαχείριση των εν λόγω ποσών γίνεται από τις Ομοσπονδίες, ο δε διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος από τις Γενικές Συνελεύσεις των μελών τους.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη