31 Μαρ 2012

Σοβαροί κίνδυνοι ασφάλειας σε κτίριο Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας;

Γράφει ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ (προφανώς "από μέσα")
Σημαντικό κίνδυνο τόσο σωματικό όσο και νομικό έχει η απόφαση της Διεύθυνσης του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις ..
του ραδιοφωνικού σταθμού σε κτίριο στην οδό Αθηνάς, λίγο κάτω από την Ομόνοια. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η Ιερά Σύνοδος δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν τους κινδύνους στους οποίους μπαίνουν με ευθύνη της διεύθυνσης του σταθμού.

Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, που η Διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού ζητά επίμονα από τους εργαζόμενους να δεχθούν μειώσεις αποδοχών σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τρόικας, η ίδια Διεύθυνση κάνει μία μεγάλου κόστους μετακόμιση χωρίς ουσιαστικό λόγο. Από τον καιρό που ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ υπήρξε οραματιστής και δημιουργός του ραδιοφωνικού σταθμού διέβλεψε ότι η φυσική θέση του εκκλησιαστικού σταθμού είναι μέσα στα κτίρια της Αποστολικής Διακονίας που στεγάζονται στην Μονή Πετράκη. Ώστε ο Σταθμός να είναι και προστατευόμενος και εύκολα προσβάσιμος σε Αρχιερείς, ιερείς και ανθρώπους του εκκλησιαστικού χώρου ως αναπόσπαστο στοιχείο της Εκκλησίας.

Το κτίριο, στο οποίο πρόκειται να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις και οι εργαζόμενοι του σταθμού, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Στη γύρω περιοχή είναι γνωστό σε αρκετούς (αλλά και σε παλιούς κατοίκους/ενοίκους στην περιοχή) ότι κατά πάσα πιθανότητα το κτίριο δεν καλύπτει βασικές απαιτήσεις ασφαλείας, κυρίως σε περίπτωση πυρκαγιάς, τόσο λόγω ουσιαστικής ανυπαρξίας εξόδου κινδύνου όσο και φυσικής κατασκευής που δεν αναχαιτίζει την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Επιπλέον η περιοχή της οδού Αθηνάς είναι μια από τις περισσότερο επικίνδυνες περιοχές σε όλη την Ελλάδα με πλήθος εμπόρων ναρκωτικών, σωματεμπόρων και κάθε είδους κακοποιών στοιχείων. Το κτίριο (αν χρησιμοποιείται ως ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας) από μόνο του γίνεται στόχος, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, καλεσμένοι. Σε πολύ μεγάλο βαθμό ιερωμένοι διέρχονται στους χώρους του σταθμού τόσο ως εργαζόμενοι – συνεργάτες όσο και ως καλεσμένοι. Ένα από τα πρώτα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι ποια σκοπιμότητα υπάρχει από την πλευρά της Διεύθυνσης του σταθμού για τη μεταφορά σε μια τόσο επικίνδυνη περιοχή τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους καλεσμένους όσο και για τον εξοπλισμό. Η φύλαξη του χώρου (ανθρώπων και μηχανημάτων) δεν είναι εφικτή ουσιαστικά και θα χρειαζόταν ισχυρή δύναμη ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας σε εικοσιτετράωρη βάση. 
Δεν είναι γνωστό αν αυτούς τους κινδύνους τους γνωρίζουν οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού ή αν βρεθούν προ τετελεσμένου γεγονότος. Μήπως είναι και ένας τρόπος για να εξωθηθούν ορισμένοι από αυτούς σε παραίτηση; Λέμε, μήπως; 
Πώς είναι δυνατόν ένας διευθυντής εκκλησιαστικού ραδιοφωνικού σταθμού (και μάλιστα της Ιεράς Συνόδου) να ζητά πιεστικά από τους εργαζόμενους να δεχθούν μειώσεις αποδοχών, την στιγμή που ο ίδιος αποφασίζει μια πολύ περισσότερο κοστοβόρα μετακόμιση σ' ένα χώρο που για να φυλαχθεί αποτελεσματικά θα υπάρχει μηνιαίο κόστος πάρα πολύ μεγαλύτερο από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Λαμβάνοντας αυτά υπ' όψιν είναι πολύ δύσκολο να μη δεχθεί κάποιος το επιχείρημα ότι η μεταφορά γίνεται για να διευκολυνθεί η πώληση του σταθμού σε ιδιώτη επιχειρηματία είτε η παραχώρηση του μάνατζμεντ. Η αποκοπή του ραδιοφωνικού σταθμού από το εκκλησιαστικό περιβάλλον που βρίσκεται σήμερα κάνει πολύ πιο εύκολη την αποεκκλησιαστικοποίησή του και την παράδοση του σε συμφέροντα έξω από την Εκκλησία.

Κατά πάσα πιθανότητα τόσο οι εργαζόμενοι του σταθμού όσο και οι μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου αγνοούν τους κινδύνους (αλήθεια, η Πυροσβεστική έχει δώσει πράσινο φως;) αλλά οι μητροπολίτες διατρέχουν τον κίνδυνο της ποινικής δίωξης. Σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε σε κάποιον εργαζόμενο, αν ο ραδιοφωνικός σταθμός τελικά μεταφερθεί στην οδό Αθηνάς, οι ποινικές και αστικές διώξεις κατά πάσα πιθανότητα θα ασκηθούν κατά των μελών της Ιεράς Συνόδου. Ίσως βέβαια μόνο κατά των μητροπολιτών που είναι μέλη στην συνοδική επιτροπή για τον ραδιοφωνικό σταθμό. Με δεδομένο όμως ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός είναι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος την ευθύνη την έχουν όλοι οι μητροπολίτες. Δεν βλέπουν που τους μπλέκουν αυτοί που διευθύνουν το σταθμό; 
Ούτε οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν πού τους ρίχνουν;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη