20 Μαρ 2012

Η πολιτική βούληση, η βούληση του τέμνειν διαφορές, η βούληση …

Λέμε πολλοί, οι περισσότεροι, και πολύ σωστά ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση, τα πάντα είναι εφικτά. Αν δεν υπάρχει βούληση για πάταξη της διαφθοράς, οι Άκηδες, οι Μαντέληδες, οι Τσουκάτοι, για να περιορισθώ στους επώνυμους εκ των διαφθορέων-διεφθαρμένων, θα εξακολουθούν να μας κάνουν να ανοίγουμε τα στόματά μας σαν χάχες, μόλις αποκαλύπτεται ότι κάποιοι τάπαιρναν για να παραβιάζουν τον νόμο και ..
να ξεσκίζουν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, προκειμένου να φτιάχνουν βιλάρες και να πουλάνε μούρη. Κατ’ επέκταση, εάν ο δημόσιος λειτουργός δεν έχει τη βούληση να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και το καλό του λαού, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε.
               Το ίδιο συμβαίνει και με τη Δικαιοσύνη. Πλείστοι όσοι δικαστές επέλεξαν να υπηρετήσουν αυτό το λειτούργημα, επειδή το αγαπούν και αρέσκονται να τέμνουν τις διαφορές των άλλων εφαρμόζοντας τον νόμο ακριβοδίκαια. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι, οι οποίοι επέλεξαν το λειτούργημα αυτό απλώς ως επάγγελμα βιοποριστικό. Αδιαφορούν για το «δίκηο» και για την απονομή Δικαιοσύνης ή ακόμη και για την εφαρμογή του νόμου. Ακριβώς όπως συμβαίνει σε κάθε επάγγελμα. Με μία μεγάλη, όμως, διαφορά. Εάν εγώ, ο ελεύθερος επαγγελματίας, δεν είμαι σωστός, θα χάσω την πελατεία μου και ίσως να πεινάσω. Αν ο δικαστής, όμως, δεν είναι σωστός, δεν θα χάσει τον μισθό του ούτε, βεβαίως, την «πελατεία» του.
               Πολίτης τις, λοιπόν, ηλικίας 92 ετών, διαμένων σε ιδιόκτητο εκ κληρονομίας διαμέρισμα, μετακινούμενος εντός του διαμερίσματος με τη βοήθεια τρίτου προσώπου, συνταξιούχος των € 630 άνευ άλλου εισοδήματος και συντηρούμενος κατά μέγα μέρος από τα παιδιά του για να αντεπεξέλθει στα διπλάσια μηνιαία έξοδα [φάρμακα, κοινόχρηστα, ΟΤΕ, ΔΕΗ, τροφή, ιατρικές επισκέψεις] ζήτησε από τον δικαστή να διατάξει τη ΔΕΗ να μην του κόψει το ρεύμα, αν δεν πληρώσει τον λογαριασμό ύψους € 833, εξ ων € 600 για το γνωστό Μπενοχάρατσο, λαμβανομένου υπόψη και του βρωμόκρυου που επικρατεί. Ο δικαστής απέρριψε την αίτηση με το σκεπτικό ότι δεν προσδιορίζεται ποιο είναι το δικαίωμα, την εξασφάλιση του οποίου ζητεί, σε κάθε δε περίπτωση η ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής δεν αποτελεί λόγο απαλλαγής από την εκπλήρωση των χρηματικών υποχρεώσεών του. Η αδυναμία πληρωμής, λοιπόν, δεν παίζει κανένα ρόλο υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες! Επίσης, το δικαίωμα του συνταξιούχου να συνεχίσει να ηλεκτροδοτείται, αν δεν πληρώσει το Μπενοχάρατσο, δεν ανιχνεύεται πουθενά!! Την αίτηση την έκανε για πλάκα, προκειμένου να ταράξει τους κύκλους του κ. δικαστή.
               Σήκω τώρα εσύ ποιητή να μου πεις τι εννοούσες υμνώντας της Δικαιοσύνης τον Ήλιο τον Νοητό κι’ εγώ θα σου μιλήσω ψιθυριστά για της Δικαιοσύνης τον Υπηρέτη τον Ανόητο.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Δικηγόρος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη