12 Μαρ 2012

Η επόμενη ημέρα της "επιλεκτικής χρεοκοπίας"


Της Δήμητρας Καδδά  | capital.gr

Η ελληνική οικονομία δεν απέφυγε την «επιλεκτική χρεοκοπία» αλλά σύμφωνα με κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη, η επόμενη ημέρα θα κριθεί από το αν θα είναι και πάλι... «επιλεκτική» ή όχι η υλοποίηση των μέτρων του Μνημονίου: αποκρατικοποιήσεις, πάταξη φοροδιαφυγής και σπατάλης, τομές στον ανταγωνισμό και ενεργοποίηση των αδιάθετων 15 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ.
Εξηγούν ότι, με βάση τη διεθνή εμπειρία η κατάταξη της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας θα αναστραφεί μετά την....
ολοκλήρωση του PSI. Είναι ένα καθεστώς αξιολόγησης που δίνουν οι οίκοι όταν μια χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, αλλάζοντας τους αρχικούς όρους των ομολόγων. 

Το ζήτημα είναι, συνεχίζουν, πως ακόμη και αν λάβει ξανά την κατηγορία «C» που είχε λίγες ημέρες πριν, οι αγορές δεν θα ανοίξουν, όπως άλλωστε και πριν από το PSI ήταν κλειστές για την Ελλάδα. Η χώρα και οι πολίτες της, θα πρέπει να διανύσουν επιτυχώς «έναν ανηφορικό δρόμο έως το 2016, όταν θα τελειώσουν τα κεφάλαια των δανειστών και θα πρέπει να επιτύχει την επάνοδο στις αγορές» αναφέρουν.

Το βράδυ της Παρασκευής, αμέσως μετά την επίσημη κοινοποίηση σε ΦΕΚ της πράξης του υπουργικού συμβουλίου για την χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης CACs η ISDA με ανακοίνωσή της αποφάσισε ομόφωνα πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί πιστωτικό γεγονός.

Πρόκειται για μία πράξη για πολλούς αναμενόμενη. Η ISDA ανακοίνωσε την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) και δημοπρασία στις 19 Μαρτίου για την αποπληρωμή τους. Πολλοί αξιωματούχοι σε Ελλάδα και εξωτερικό ήλπιζαν ή πίεζαν να μην ενεργοποιηθούν τα CDS φοβούμενοι επέκταση της κρίσης σε άλλα κράτη, ενώ άλλοι τραπεζικοί κύκλοι σχολίαζαν ως ορθή επιλογή την ενεργοποίησή τους, διότι κάτι διαφορετικό, θα ήταν πολιτική παρέμβαση στην λειτουργία της αγοράς από τη στιγμή που επενδυτές έχουν πληρώσει γι αυτά…

Ακολούθησαν οι -επίσης αναμενόμενες- υποβαθμίσεις της χώρας από την Moody’s και την Fitch από την κατηγορία C στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας (restrictive default ή selective default). Με άλλα λόγια, σε μία κατηγορία που εμποδίζει τη χώρα να βγει στις αγορές και να δανεισθεί.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, το ίδιο συνέβη σε όλες τις χώρες που είχαν ανάλογη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους όπως η Ουρουγουάη ή η Αργεντινή, όταν η πλειοψηφία αναγκάζει το σύνολο των ομολογιούχων να αναδιαρθρώσει το χρέος. Εκτιμούν ότι (με βάση τη διεθνή εμπειρία) όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων και το PSI, τότε οι οίκοι αξιολόγησης αναλόγως θα αναβαθμίσουν τη χώρα σε μία κατηγορία C, όπου ήταν και προηγουμένως.

Το ζήτημα είναι άλλο: έως και το 2015 (το 2016 ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος) το νέο δάνειο διασφαλίζει ότι θα έχουμε λεφτά να καλύψουμε πέρα από την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας, τα χρεολύσια και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αλλά μετά η Ελλάδα θεωρητικά θα πρέπει να αποδείξει ότι θα βγει ξανά στις αγορές και αυτό -συνεχίζουν- δεν συνδέεται μόνο με το τωρινό πιστωτικό γεγονός, αλλά με το τί θα γίνει στο εσωτερικό.

Εξηγούν ότι οι αγορές, οι επενδυτές και η παγκόσμια οικονομία θα παρακολουθούν πλέον στενά την υλοποίηση των μέτρων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Αν αποκλίνει ξανά σε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, τότε ούτε τα έσοδα θα φτάνουν να καλύψουν τις εσωτερικές ανάγκες, ούτε οι δόσεις θα είναι διασφαλισμένες, ούτε η εικόνα της χώρας θα καλυτερεύει για να έρθουν οι επενδυτές και η ανάπτυξη.


Πηγή: www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη