7 Μαρ 2012

«Εμβληματική μορφή ο Τάσος Αλιφέρης…»

Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔΚΜ Σίμου Δανιηλίδη για τον θάνατο του Δημάρχου Τήλου 
 Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη εκφράζει ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τον οποίο χαρακτηρίζει «εμβληματική μορφή» κι «ασυμβίβαστο οραματιστή κι αγωνιστή». 


Αναλυτικά η δήλωση του κ.Δανιηλίδη αναφέρει: «Η είδηση του θανάτου του δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη βρήκε την οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συντετριμμένη, προκαλώντας βαθιά κι ανείπωτη θλίψη σε όλους όσους τον γνωρίζαμε, αλλά πολύ περισσότερο σε όλους εμάς που είχαμε την τιμή να συμπορευόμαστε σε κοινούς αγώνες στο μέτωπο της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης. »Ήταν ένας αδελφικός φίλος, αγωνιστής, οραματιστής, ασυμβίβαστος ιδεολόγος και μαχητής, πρωτοπόρος στους αγώνες και στις διεκδικήσεις, ανιδιοτελής κι ακούραστος υπηρέτης του κοινωνικού συνόλου, από όποιο μετερίζι κι αν βρέθηκε στον πλούσιο δημόσιο βίο του. »

Ήταν ο γιατρός που επέλεξε συνειδητά μέσα από τη θητεία του στο Αγροτικό Ιατρείο, προερχόμενος από τη Λακωνία, να υπηρετήσει τους συνανθρώπους του πριν πολλά χρόνια σε μια μικρή κοινωνία, όπως ήταν αυτή της Τήλου, παρέχοντας τις υπηρεσίες του με αυταπάρνηση, αφοσίωση και ευαισθησία, στοιχεία που τον κατέστησαν φωτεινό παράδειγμα της επιστήμης. 

Ήταν ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με τους συμπολίτες του, που έκανε τον τόπο τους δικό του τόπο και τον πόνο τους πόνο του. »Ήταν ο πρωτοπόρος δήμαρχος στον αγώνα για την ανάπτυξη των μικρών νησιών, τα οποία υπηρέτησε από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και του μέλους του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μικρών Νησιών. 

Τόλμησε να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των καρτέλ των εφοπλιστών και έγινε ο πρώτος δήμαρχος που διεκδίκησε και πέτυχε το νησί της Τήλου να αποκτήσει δικό του δημοτικό πλοίο μέσω της εταιρείας λαϊκής βάσης που ίδρυσε, σπάζοντας την απομόνωση στην οποία ήταν καταδικασμένη από τη μάχη των συμφερόντων για την εκμετάλλευση των άγονων γραμμών. »

Ήταν ο δήμαρχος που μέσα από την πολυδιάστατη πολιτική του πέτυχε τον υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού του νησιού, καθιστώντας το σημείο αναφοράς και παράδειγμα σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα. Ήταν η μορφή που έδωσε, μέσα από πολιτικές οικολογικής ανάπτυξης, φτερά στην Τήλο, η οποία κατέστη παγκόσμιος προορισμός προσελκύοντας όλο και περισσότερους επισκέπτες. »Ήταν ο οραματιστής που καθιέρωσε πολιτικές και δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, της επιστήμης, του πολιτισμού και της ισότητας των κοινωνιών χωρίς να σκιάζεται και να πτοείται από το πολιτικό κόστος και την κακοπροαίρετη κριτική. »

Ήταν ο δήμαρχος που στήριξε με κάθε τρόπο τη νεολαία δημιουργώντας τις προϋποθέσεις πολιτιστικής κι αθλητικής ανάπτυξης, ενθαρρύνοντας τους νέους του νησιού να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και δεξιότητες. 

Ήταν ο «δεύτερος πατέρας» των νέων, όπως τον αποκαλούν, που ίδρυσε τον αθλητικό σύλλογο της Τήλου και παρέμεινε πρόεδρός του μέχρι το άδικο τέλος της ζωής τους, έχοντας πετύχει όλα τα προηγούμενα χρόνια τη δημιουργία πολλών αθλητικών υποδομών που κράτησαν τους νέους στο νησί τους. »Για όλα αυτά, δικαίως ο λαός της Τήλου τιμούσε με την ψήφο του από το 1994 μέχρι και σήμερα τον Δωδεκαννήσιο από τη Λακωνία. »

Αυτός ο δήμαρχος, αυτός ο άνθρωπος, αυτός ο ιδεολόγος και οραματιστής, ο δικός μας Τάσος Αλιφέρης, έδωσε με γενναιότητα τη μάχη με τον καρκίνο και τελικά υπέκυψε. 

Αυτή την εμβληματική μορφή της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε για πάντα…».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη