1 Μαρ 2012

Γιατί απεργούν αύριο οι οδοντίατροι

Κηρύσσουμε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 2 Μαρτίου, ημέρα εκδίκασης της προσφυγής του κατά του υπουργείου Υγείας για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος. Την ίδια μέρα, έχει προγραμματιστεί συμβολική κατάληψη στα γραφεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης, στην οδό Αριστοτέλους 16, στις 11 το πρωί, με ..
επίδοση σχετικού ψηφίσματος. Οι οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης αντιδράσαμε ι από την αρχή έντονα στην καθυστέρηση του υπουργείου να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα που θα εξαιρούσε το επάγγελμα από την πλήρη και άκρατη απελευθέρωση, προκειμένου να προστατεύσει το αγαθό της δημόσιας υγείας. Αντί ο υπουργός Υγείας να είναι θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας συμβάλλοντας στην οδοντιατρική κάλυψη των ασφαλισμένων, προτίμησε με την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος να ανοίξει τον δρόμο στην ίδρυση οδοντιατρικών εταιρειών από επενδυτές μη επιστήμονες υγείας.
 Ο ΟΣΘ θεωρεί ότι τα μέτρα του υπουργείου θα οδηγήσουν σε εμπορευματοποίηση των οδοντιατρικών πράξεων και υποβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών για τους Έλληνες πολίτες. Επιπλέον, είναι θέμα χρόνου η διακύβευση της ποιότητας των οδοντιατρικών υπηρεσιών που το υπουργείο Υγείας την παραχωρεί στα χέρια των επενδυτών αντί των επιστημόνων αλλά και η παράδοση των ελεύθερων επαγγελματιών οδοντιάτρων στις ορέξεις των οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων που θα έχουν πλέον την επιλογή και το σχεδιασμό της θεραπείας. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει το οδοντιατρικό επάγγελμα ασκείται ελεύθερα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των οδοντιάτρων που μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα, δεν προβλέπονται ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των οδοντιατρείων ούτε υφίσταται επιβολή ή απαγόρευση της άσκησης του επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή και όλες οι εταιρικές σχέσεις είναι επιτρεπτές. 
Παράλληλα, δεν επιβάλλονται υποχρεωτικές κατώτατες ή ανώτατες τιμές ή αμοιβές για την προσφορά υπηρεσιών, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα καταγράφεται πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην αναλογία οδοντιάτρων ανά κάτοικο. Την ίδια ώρα, είναι αξιοσημείωτο ότι σε αρκετές χώρες της ΕΕ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, το δυναμικό των οδοντιάτρων ελέγχεται με διάφορες διαδικασίες όπως ο καθορισμός συγκεκριμένου αριθμού φοιτητών για εισαγωγή στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές και χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος μέσω εξετάσεων μετά από ειδική εκπαίδευση. 
Ειδικά στη Γερμανία, είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται έλεγχος του αριθμού των συμβάσεων που υπογράφει ο οδοντίατρος με τον ασφαλιστικό φορέα, έτσι ώστε να μην μπορεί να εργαστεί όποιος δεν έχει σύμβαση, λόγω έλλειψης ασθενών, αν και θεωρητικά είναι ελεύθερος να αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα οπουδήποτε. Με την ψήφιση του Ν.3919/2011 καταργείται η απαγόρευση της άσκησης επαγγέλματος έξω από ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα (Νομός), εντός του οποίου μέχρι σήμερα είναι επιτρεπτή. 
Η άρση αυτού του περιορισμού δίνει την δυνατότητα ανεξέλεγκτης και πλανοδιακής άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος από διάφορους «επαγγελματίες» Υγείας σε πολλές γεωγραφικές έδρες, χωρίς μηχανισμό πιστοποίησης των τίτλων και των γνώσεων τους, χωρίς τον Έλεγχο πληρότητας των ελαχίστων δυνατών Προδιαγραφών ορθής άσκησης της Οδοντιατρικής Επιστήμης, με παράλληλη αδυναμία ελέγχου της Δεοντολογικής Συμπεριφοράς των Λειτουργών της Υγείας έναντι των Ελλήνων Πολιτών – Ασθενών. 
Mε την άρση αυτού του περιορισμού, πιστεύουμε ότι θα παρέχονται στους Έλληνες Πολίτες υποβαθμισμένες Υπηρεσίες Οδοντιατρικής Περίθαλψης, αποσπασματικά, επιλεκτικά περιστασιακά, με προφανή στόχο την κερδοσκοπία. Με δεδομένη την αδυναμία γνώσης, ελέγχου και πρόσβασης του Ασθενή θα συντελεστεί θεσμικά μια πρωτοφανής αδυναμία περιφρούρησης του δημόσιου συμφέροντος. Επιπλέον, η επιβολή περιορισμών που σχετίζονται με τη σύνθεση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου στις οδοντιατρικές εταιρείες (ποσοστό τουλάχιστον 51% σε υγειονομικούς, όπως ορίζουν το ΠΔ 84/2001 και το άρθρο 28 του Ν 3846/10), η οποία επίσης καταργείται, θεωρούμε πως εξυπηρετεί την Αρχή του Δημοσίου Συμφέροντος και της Δημόσιας Υγείας. Με τον τρόπο αυτό, οι αποφάσεις για το οδοντιατρικό επάγγελμα και όλες τις προδιαγραφές που διέπουν την άσκηση του παραμένουν κατά πλειοψηφία και κατ΄ ουσία στους νόμιμους παρόχους της Οδοντιατρικής Περίθαλψης και στους λειτουργούς τους επιφορτισμένους με την εφαρμογή των Αρχών της Οδοντιατρικής Επιστήμης. 
Με την παρουσία επιχειρηματικών κεφαλαίων, έστω και στο μειοψηφικό ποσοστό του 49%, αποκλείεται η επιβολή ακραίων πρακτικών κερδοσκοπίας από την πλευρά των μετόχων-επενδυτών στους υπαλλήλους Οδοντιάτρους, προασπίζεται το συμφέρον του Πολίτη έναντι του κέρδους και της πιθανής εκμετάλλευσης που αποτελούν τα κίνητρα κάθε ιδιώτη επενδυτή. 
Ο πλειοψηφών μέτοχος-Οδοντίατρος θα πρέπει να εξακολουθήσει να διατηρεί τον κυρίαρχο ρόλο στις κρίσιμες αποφάσεις με γνώμονα την ασφάλεια τόσο του Παρόχου όσο και του Χρήστη των Υπηρεσιών Οδοντιατρικής Περίθαλψης, την διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών με προτεραιότητα το συμφέρον του ασθενή (Αρχή της Ωφελιμότητας) και όχι την κερδοφορία των ιδιωτών επενδυτών αλλά και την προάσπιση του ιατρικού απορρήτου, χωρίς το φόβο της απόλυσης, της επιβολής συγκεκριμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έρχονται σε αντίθεση με την συνείδηση και την επιστημονική κατάρτιση του θεράποντος Οδοντιάτρου (όπως κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, άσκοπες παρακλινικές εξετάσεις, διατεταγμένη χρήση υλικών, εφαρμογή μη αποδεκτών τεχνικών και μεθόδων θεραπείας) και την προτροπή σε κάθε άλλη ενέργεια που αποσκοπεί στην αύξηση της κερδοφορίας εις βάρος των Ελλήνων Πολιτών. 
Από την πρώτη στιγμή, ο ΟΣΘ κατήγγειλε την απαράδεκτη στάση του υπουργείου Υγείας με στόχο να μετατρέψει τη στοματική υγεία σε εμπόρευμα, τους ασθενείς σε απλούς καταναλωτές και τους επιστήμονες-οδοντιάτρους σε πωλητές σε κάποιο πολυκατάστημα υπηρεσιών υγείας. Αντιλαμβανόμενος τις επερχόμενες τραγικές συνέπειες από την εφαρμογή αυτού του νόμου, ο ΟΣΘ κατέθεσε προσφυγή κατά του υπουργείου Υγείας για την παράλειψή του να εκδώσει το σχετικό Διάταγμα. Η προσφυγή θα συζητηθεί στις Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η ημέρα αυτή είναι κρίσιμη για τους οδοντίατρους αλλά και για όλους τους πολίτες, καθώς η δικαίωση των οδοντιάτρων θα αποβεί προς όφελος όλων των Ελλήνων. Κατά την εκδίκαση της προσφυγής θα κριθεί πώς θα ορίζεται πλέον η δημόσια υγεία και αν θα θεωρείται κοινό αγαθό ή εμπόρευμα που θα μπορεί να αποκτήσει αποκλειστικά όποιος έχει τα χρήματα. Ζητούμε να υπάρχει ανταποδοτικότητα στις εισφορές των Ελλήνων πολιτών στους κλάδους της υγείας. Η οδοντιατρική περίθαλψη δεν είναι ακριβή. Είναι πλήρως ανασφάλιστη παρά τις υποχρεωτικές εισφορές που καταβάλλουν οι πολίτες. Επιπλέον, η στοματική υγεία θα πρέπει να τονίσουμε ότι αποτελεί δείκτη πολιτισμού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση της ποιότητάς της. 
Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και οι οδοντίατροι είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε λειτουργοί της δημόσιας υγείας. Ζητούμε να εξαιρεθεί το οδοντιατρικό επάγγελμα – λειτούργημα από τις διαδικασίες της πλήρους εμπορευματοποίησης και απαιτούμε να καθοριστούν μέσα από Προεδρικό Διάταγμα οι απαραίτητοι κανόνες που θα σέβονται και θα επιβάλλουν την δεοντολογία σε όλους τους τομείς και χώρους όπου το επάγγελμά μας ασκείται. 
Σημειώνεται ότι την πρωτοβουλία του Συλλόγου μας να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας στηρίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η οποία μετά από εισήγηση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έχει προκηρύξει για τις 2 Μαρτίου πανοδοντιατρική απεργία, καλώντας όλα τους συλλόγους- μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά. 
 Δεσμευόμαστε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Ο.Σ.Θ. ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να υπερασπίσουμε το λειτούργημα του οδοντιάτρου, που κινδυνεύει από την πλήρη υποταγή των κυβερνήσεων στις αγορές, θεωρώντας ότι η οδοντιατρική περίθαλψη είναι Συνταγματικό δικαίωμα κάθε ασφαλισμένου.
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη