5 Μαρ 2012

Γιάννης Μπουτάρης: Ο Δήμαρχος που δεν ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη…

Από το newsblog
Εντάξει. Βαρεθήκαμε επί τόσα χρόνια να ακούμε για τον «ατσαλάκωτο» που έκανε πεζοδρόμια, έβαζε καινούργιες πλάκες και κολωνάκια και κάπου εκεί εξαντλούνταν το έργο του. Μαζί με όλους και εμείς. Το ομολογούμε. Βαρεθήκαμε το λεγόμενο «σύστημα Παπαγεωργόπουλου» με τις εκπομπές στην TV 100, όπου ο Δήμαρχος Παπαγεωργόπουλος είχε την απάντηση σε κάθε…
τυχαίο ερώτημα τηλεθεατή ή τηλεθεάτριας. Βαρεθήκαμε τον περίγυρο του Παπαγεωργόπουλου, με όλους αυτούς τους ετερόφωτους πρίγκηπες να εμφανίζονται ως «βασιλικότεροι του βασιλέως» και να αποπνέουν μία εικόνα μιζέριας, και όχι μόνο.
Το ότι βαρεθήκαμε όμως όλο αυτό το σύστημα και άλλο τόσο που δεν περιγράφεται δεν σημαίνει ότι θα ανεχόμαστε το νέο Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος όχι απλά ξεφεύγει από τα πρότυπα ενός Δημάρχου (πράγμα όχι απαραίτητα κακό), αλλά δείχνει (και αυτό είναι το κακό) να μην έχει αντιληφθεί ούτε τη θέση του, ούτε το ρόλο του, ούτε και τί ακριβώς καλείται να κάνει από το Δημαρχιακό Μέγαρο στο οποίο κατοικοεδρεύει. 
Μόλις σήμερα είπε ότι θα βάλει εισιτήριο σε όσους θέλουν να επισκέπτονται το δάσος του Σέϊχ – Σου, θα το κάνει δε αυτό μόλις η ευθύνη διαχείρισης του τεράστιου αυτού πράσινου «πνεύμονα» περάσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Και δεν είναι το μόνο που έκανε σήμερα ο Δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας. Εάν είναι αληθή τα δημοσιεύματα διαφόρων ιστοτόπων, ο Δήμαρχος πρότεινε στην ονοματοδοσία των δρόμων της πόλης να μπουν και τα παλιά τουρκικά ονόματα που αυτοί είχαν. Γιατί όχι και τα Βυζαντινά, λέμε εμείς. 
Εάν είναι να λέμε ανοησίες, μόνο και μόνο για να προκαλέσουμε ως δήθεν «προχωρημένοι» τότε μπορούμε και εμείς προφανώς καλύτερα. Η πόλη μέχρι πρότινος καταδυναστευόταν από αυτούς που δεν είχαν καμία κουλτούρα. Σήμερα καταδυναστεύεται από μία ολιγαρχία που νομίζει ότι έχει κουλτούρα. 
Είναι αυτή η ολιγαρχία που κάτω από δήθεν πρωτότυπες ιδέες και πρωτοβουλίες, κάτω από δήθεν «προχωρημένες σκέψεις», κρύβει τις μεγαλύτερες ανοησίες που έχουν ακουστεί τα τελευταία εκατό χρόνια. 
Τόσα, όσα πέρασαν από την απελευθέρωση της συμπρωτεύουσας από τον τουρκικό ζυγό, την οποία απελευθέρωση δεν έχουμε καν γιορτάσει με μία τυπική, σεμνή και λιτή τελετή. Το έχει κάνει ο περιφερειακός Δήμος Νεάπολης – Συκεών του Σίμου Δανιηλίδη (και συγχαρητήρια!) αλλά όχι ο «κεντρικός Δήμος». Ο Δήμος που φέρνει το όνομα όλης της πόλης. 
Στο μεταξύ, η Θεσσαλονίκη γίνεται πιο βρώμικη, πιο ρυπαρή, πιο αφιλόξενη από ποτέ. Η φασίζουσα νομεγκλατούρα αποφάσισε ότι πρέπει να πεζοδρομήσει έναν κεντρικό δρόμο (την Αγίας Σοφίας) και αφού τοποθέτησε μία μεταλλική κατασκευή που παραπέμπει σε είσοδο στρατοπέδου συγκέντρωσης, νομίζει ότι έκανε έργο. 
Τί και αν οι οδηγοί πρέπει να κάνουν τεράστιους κύκλους πλέον για να ξαναβγούν στην κεντρική οδική αρτηρία της πόλης, την Τσιμισκή; Ποιός νοιάζεται; Εμείς είπαμε: Θα διώξουμε τα Ι.Χ από το κέντρο της πόλης. Και όταν ακούς τέτοιες παπαριές αναρωτιέσαι: Ζουν όλοι αυτοί σε άλλη πόλη; Με ποιόν τρόπο ρε άσχετε θα πάει ο υποψήφιος πελάτης της ήδη στενάζουσας αγοράς του Κέντρου να ρίξει καμία ματιά στα εμπορεύματα των καταστημάτων; Με αερόστατο; 
Αλλά η κουλτούρα δεν επιτρέπει τέτοιου είδους προβληματισμούς. Αυτοί είναι για τους μικρόνοους. Για τους ίδιους που δεν μπορούν από τη μπόχα να περάσουν δίπλα από γεμάτους κάδους απορριμμάτων, ή δεν μπορούν να αντικρύζουν κατάμαυρα από τη βρώμα πεζοδρόμια, ή δεν μπορούν να περπατήσουν από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια. 

Τελικά, κ.Δήμαρχε, δεν ταιριάζετε στην πόλη, ούτε και η πόλη ταιριάζει σε εσάς. Είσαστε θιασώτης μίας… μεταφυσικής φιλοσοφίας ζωής που εμείς οι γήϊνοι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Για να καταλάβετε μάλιστα τη ζημία που κάνετε, το μόνο που σας λέμε είναι ότι φτάσαμε στο σημείο να νοσταλγούμε ακόμα και τις εκπομπές της TV 100 όπου καλεσμένος ήταν μόνο και αποκλειστικά ο Β.Παπαγεωργόπουλος… 

 Υ.Γ: Και για να μην ξεχνιόμαστε: Οι Τούρκοι ήταν κατακτητές σε αυτή την πόλη. Κατακτητές. Δεν είχαν έρθει εδώ για εκδρομή. Έχετε δει οπουδήποτε στον κόσμο, όταν μία πόλη απελευθερώνεται από τους κατακτητές της να ονοματοδοτούν και τους δρόμους προς τιμήν τους; Στην ίδια συλλογιστική με αυτή που ακολουθείτε, θα σας φαινόταν λογικό να υπάρχει οδός Μαξ Μέρτεν;

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη