Είναι σύνηθες σε αυτή τη χώρα του παπατζηλικίου, να ασχολούνται όλοι και να ξεθαρρεύουν προεκλογικά, καταπαπιανόμενοι με τα σοβαρά ζητήματα, που απλά δεν λύνονται και δεν θα λυθούν ποτέ, χαϊδεύοντας αυτιά. ΑΟΖ δεν θα ανακηρύξει ποτέ η Ελλάδα, γιατί απλά -πιό απλά δεν γίνεται- θα έχουμε πόλεμο με την Τουρκία, η οποία δεν τον φοβάται, ενώ εμείς τον τρέμουμε. Τέλος. Τόσο απλά. Ακόμη πιό..
απλό είναι το θέμα της "λαθρομετανάστευσης" το οποίο επίσης απλά, δεν έχει λύση. Όπως εκατομμύρια άλλα προβλήματα δεν έχουν λύση. Όπως δεν έχει λύση το πρόβλημα της φαλάκρας. 6.000 χρόνια τώρα διάφοροι το "θεραπεύουν", αλλά φυσικά παραμένει αθεράπευτο. Όπως το πρόβλημα της μετακίνησης πληθυσμών, σε μια χώρα που έχει 15.000 χλμ. ακτών και περιτριγυρίζεται από χώρες με τις οποίες έχει διαφορές. Απλά δεν υπάρχει λύση, οι πολιτικοί το ξέρουν, αλλά όλοι υποκρίνονται πώς κάτι κάνουν, για να πάρουν τα ψηφαλάκια. Ο λαός από την άλλη δεν βαριέται να του λένε μαλακίες, αποπροσανατολίζεται από τον βομβαρδισμό των εικόνων και των τηλεπαραθύρων και η ζωή συνεχίζεται .... Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Εύα Καϊλή κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Σταύρο Δήμα αναφορικά με την κήρυξη, εφαρμογή και οριοθέτηση ΑΟΖ και εκμετάλλευση φυσικών πόρων.
Η Βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό ποιες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την κήρυξη, εφαρμογή και οριοθέτηση ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες,πότε αναμένεται να κυρωθεί η συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για την χάραξη της ΑΟΖ με την Ελλάδα και ποιες οι εκτιμήσεις για την σχετική οριοθέτηση σε σχέση και με τη Λιβύη υπό το πρίσμα των δικαιωμάτων που απορρέουν για την Ελλάδα από τη νήσο Γαύδο.
Η Βουλευτής επίσης ρώτησε σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ με την γειτονική Τουρκία ενόψει και του ζητήματος των δικαιωμάτων του Καστελλόριζου το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 121 παρ. 2 της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας δικαιούται να έχει ΑΟΖ και μάλιστα ο τρόπος καθορισμού αυτής και της υφαλοκρηπίδας είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν που προβλέπεται για τις ηπειρωτικές περιοχές, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι τις συνομιλίες της Αιγύπτου και της Τουρκίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και με ποιο τρόπο θα επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της νήσου Καστελόριζου στις συνομιλίες της ίδιας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, ποια είναι τα στοιχεία που υπάρχουν αναφορικά με την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμου ορυκτού πλούτου στην περιοχή όπου η Ελλάδα δυνητικώς δικαιούται να κηρύξει την ύπαρξη ΑΟΖ και ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την δυνατότητα μονομερούς από πλευράς της Ελλάδας κήρυξης ΑΟΖ, δεδομένου του γεγονότος ότι η εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της ΑΟΖ διαφαίνεται ως μία από τις αποτελεσματικότερες λύσεις για ταχύτερη έξοδο από την οικονομική ύφεση.