2 Απρ 2012

Παλιά μου τέχνη κόσκινο! Έλλειμμα κάτω από 9% η Ελλάδα το 2011!!

(Διαβάζουμε σε άρθρο της Δήμητρας Καδδά στο ενημερωτικό capital.gr)
Μάζεψαν το έλλειμμα του 2011 κάτω από το 9% του ΑΕΠ
(Σχόλιο TaXalia: Διαβάστε την τελευταία παράγραφο για να καταλάβετε πως έγινε αυτό το... θαύμα!!)

Καλά νέα για το έλλειμμα  πληροφορήθηκαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρέθηκαν  προ ημερών  στην Αθήνα.  Τα στοιχεία που τους έδειξε το υπουργείο Οικονομικών για το 2011 δείχνουν το έλλειμμα να «κλείνει» ενδεχομένως και κάτω από το 9% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων. Ωστόσο....
, οι επιδόσεις στο κρίσιμο για το Μνημόνιο και τα μέτρα δείκτη, δεν φαίνεται να αλλάξουν τις  απαιτήσεις της τρόικας για τα πακέτα των νέων μέτρων που τώρα αποφασίζονται.  Ο λόγος για τα μέτρα αξίας 11,7 δισ. ευρώ που θα  ανακοινωθούν τον Μάιο και θα ψηφιστούν από τη νέα κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Κοινοτικά στελέχη εκτιμούν ότι οι καλύτερες επιδόσεις του 2011, ναι μεν μειώνουν θεωρητικά τα φετινά μέτρα, αλλά επί της ουσίας το μόνο που κερδίζει η Ελλάδα είναι να υπάρχει ένα «μαξιλάρι»  για τις νέες αποκλίσεις.

Επισημαίνουν ότι πλέον εκτιμάται πως η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη, περιορίζοντας φοροδοτική ικανότητα και ασφαλιστικά έσοδα. Επίσης, φοβούνται πολύ την «καθίζηση» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού η οποία κατά την τελευταία επίσκεψή τους –όπως  αναφέρουν– ήταν πιο έντονη και λόγω του προεκλογικού  κύκλου. Υπενθυμίζουν ότι τα 3,2 δισ. ευρώ των μέτρων που πριν από λίγες εβδομάδες λήφθηκαν δεν  είχαν στόχο να μειώσουν και άλλο το έλλειμμα, αλλά να καλύψουν 3 δισ. ευρώ απόκλιση στα προσδοκώμενα για το 2012 έσοδα που  «αποκαλύφθηκε» τον Ιανουάριο, έναν μήνα δηλαδή μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού...

Όσο για τα στοιχεία του 2011,  οριστικοποιούνται για να σταλούν προς έγκριση στην Eurostat στο πλαίσιο της διαδικασίας EDP.  H αναστροφή της τάσης άρχισε να φαίνεται  το τελευταίο διάστημα.

Λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είχε ανακοινώσει έλλειμμα 9,2% του ΑΕΠ,  άλλοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για  έλλειμμα 9,6%, ενώ αρχικά δεν αποκλειόταν  να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat είχε «κλείσει» στο 10,5%.

Αρμόδια στελέχη αποδίδουν  τον περιορισμό του ελλείμματος σε δύο συγκυριακούς παράγοντες: 1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα από το ΕΣΠΑ έφτασε στα κρατικά ταμεία μετά την αλλαγή του ποσοστού συγχρηματοδότησης από το 87% στο 95% και την αναδρομική εισροή των επιπλέον επιδοτήσεων.  Επίσης η στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου (χρωστά 5,5 δισ. ευρώ προς ιδιώτες) συνέβαλε στην συγκράτηση του ελλείμματος.


Της Δήμητρας Καδδά | capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη