Τις τελευταίες ημέρες εκτελέστηκε με πλήρη μυστικότητα μια αδιανόητη για την εποχή μας πράξη προσβολής της Θεσσαλονίκης και του πολιτιστικού κεκτημένου της.
Αποσπάστηκε από τον χώρο του και φυγαδεύτηκε στην Αθήνα, στην Εθνική Πινακοθήκη, το μνημειακό έργο του χαράκτη Τάσσου μήκους 12.40 μ. με τίτλο «Η καλλιέργεια του καπνού», από..
την εγκαταλειμμένη εδώ και πολλά χρόνια Καπναποθήκη του Εθνικού Οργανισμού Καπνού στην Σταυρούπολη.
Το έργο, σε άριστη κατάσταση, λάδι σε μουσαμά επικολλημένο σε ξύλο, μοναδικό για το μέγεθος την τεχνοτροπία και την ένταση χρωμάτων και σχεδίων, παρέμενε στον χώρο εκείνον εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια και οι κατά καιρούς συζητήσεις για την τύχη του το συνέδεαν με την επαναλειτουργία του γιγαντιαίου κτιρίου για κάποια σύνθετη πολιτιστική, κοινωνική δραστηριότητα., ή την παραχώρηση του σε έναν από τους μεγάλους εικαστικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της Θεσσαλονίκης.
Η απόφαση του υπουργού Γεωργίας να παραχωρήσει το έργο στην Εθνική Πινακοθήκη, χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση και συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς της πόλης, αποτελεί μια πράξη προσβολής, υποτίμησης και περιφρόνησης της πόλης, από την οποία αφαιρεί ένα πολύτιμο και μοναδικό έργο, για να το μεταφέρει στην Αθήνα, ως δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.
Και επειδή μετά από μια σχετική αναφορά που έκανα στο blog που διατηρώ (salpistis.blogspot.com) κάποιοι φίλοι με παρακίνησαν να δημοσιοποιήσω το ζήτημα – παρ όλο ότι είχε ευρύτατη δημοσιότητα στα ΜΜΕ- αποφάσισα να απευθυνθώ σε σας, με μοναδικό στόχο την κινητοποίηση της πόλης, των εκπροσώπων και των πολιτιστικών φορέων της, ώστε να απαιτηθεί η άμεση επιστροφή του έργου στην πόλη.
Καθώς δε πέρα από την σημασία του ως έργου τέχνης, συνδέεται και με την οικονομική και κοινωνική ιστορία της της Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια της Απελευθέρωσης της, να εκτεθεί για κάποιο διάστημα σε ένα δημόσιο χώρο, και στην συνέχεια να παραχωρηθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη, που ως γνωστόν διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές χαρακτικών στην χώρα.
Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιος πρέπει να πάρει την σχετική πρωτοβουλία, ο Δήμος, η κίνηση των «Πέντε Μουσείων», τα ΜΜΕ, οι πολιτιστικοί παράγοντες της πόλης, κάτι άλλωστε που λίγη σημασία έχει.
Κάτι όμως και μάλιστα άμεσα , πρέπει να γίνει.
Δημήτριος Σαλπιστής
Θεσσαλονίκη , Πάσχα 2012