σεις οι πρωτοκλασάτοι ποινικοί Άκης, Θόδωρος και Τάσος μαζί με την, κρυπτόμενη και μη, πολυπληθή παρέα σας που θέλει να σας ξεχάσει για να ξεχαστεί. Εμείς γιατί να σας ξεχάσουμε όλους;
Στην παρέα, βέβαια, ανήκει και ο Λουκάς που μας έβαλε στο ευρώ μαζί με τη σοσιαλιστική σαύρα, για να τολμούν σήμερα οι φίλοι της ΝΔ να προβάλλουν προεκλογικά σποτάκια, με τα οποία υμνούν το υπεύθυνο για τα δεινά μας ευρώ και αντιγράφουν την προεκλογική καμπάνια της ΕΡΕ του 1966. «Αυτή η δραχμή είναι δική σου, μην αφήσεις τον Παπανδρέου να σου την πάρει» έλεγαν τότε. «Αυτό το ευρώ είναι δικό σου, μην αφήσεις τον Καμμένο να σου το πάρει» εννοούν τώρα. Τότε αντίπαλοι της δεξιάς ήταν οι κομμουνιστές και οι κεντρώοι «συνοδοιπόροι». Σήμερα είναι πρωτίστως ο Καμμένος και δευτερευόντως η αριστερά. Οι διάδοχοι των «συνοδοιπόρων», οι σφετεριστές του όρου «δημοκρατική και προοδευτική» παράταξη αλλοτριώθηκαν πλέον και έγιναν συνεταιράκια με τη δεξιά, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «κεντροδεξιά». Πώς να βρίσεις τα συνεταιράκια;
Είχα γράψει την 31.03.2012 για τους «Καραγκιόζηδες και τους καραγκιοζοπαίχτες», όπου αναφερόμουν σε απόσπασμα βιβλίου του Β. Ραφαηλίδη για να δείξω και εγώ ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε ουσιαστικό στη χώρα μας εδώ και εξήντα χρόνια. Το απόσπασμα αναφερόταν στο προσωπικό ημερολόγιο του Paul A. Porter, απεσταλμένου στην Ελλάδα του Προέδρου Τρούμαν. Δραττόμενος της ευκαιρίας ο συμμαθητής μου, και συμμαθητής του Λουκά επομένως, Σπ. Καχραμάνογλου είχε την καλωσύνη να μου δανείσει το βιβλίο με τον τίτλο «Paul A. Porter, Ζητείται ένα θαύμα για την Ελλάδα. Ημερολόγιο ενός προεδρικού απεσταλμένου, 20 Ιανουαρίου-27 Φεβρουαρίου 1947». Παρουσίαση – εισαγωγή: Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, τεκμηρίωση-επίμετρο: Σπύρος Βρετός, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Αθήνα 2006.
Από το βιβλίο αυτό πληροφορήθηκα ότι «Συμμαχική Αποστολή Παρατηρητών των Ελληνικών Εκλογών» απαρτιζόμενη από 1155 μέλη [Αμερικανοί, Βρεταννοί, Γάλλοι] είχε έλθει στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές της 31.03.1946. Στους Αμερικανούς τής αποστολής [692 τον αριθμό] είχε διανεμηθεί 30σέλιδος οδηγός ενημέρωσης και συμπεριφοράς με βασικές πληροφορίες και συμβουλές για τη χώρα μας. Τίτλος του φυλλαδίου «Εγχειρίδιον περί Ελλάδος - ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ – Φεβρουάριος 1946 – Τυπογραφείο Κυβέρνησης ΗΠΑ 679444-46-1». Σταχυολογώ:
« …. Όταν τον Οκτώβριο του 1940 οι Ιταλοί εισέβαλαν στην Ελλάδα ….. Με μια φωνή ο ελληνικός λαός απέρριψε το ιταλικό τελεσίγραφο και η χώρα μπήκε θαρραλέα στη μάχη κατά της ξένης επιβουλής.
Εκτός Ελλάδος, λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι οι Έλληνες είχαν έστω και ελάχιστες πιθανότητες εναντίον των ιταλικών στρατευμάτων. Όμως, σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή ήταν ενωμένοι και, όπως ακριβώς 2.500 χρόνια νωρίτερα είχαν αντισταθεί στη μεγάλη στρατιωτική δύναμη της Περσίας, έτσι και τώρα πολέμησαν άντρες, γυναίκες και παιδιά για να απωθήσουν τους Ιταλούς έξω από τα σύνορα, και τους νίκησαν …. ήταν οι πρώτοι που απέδειξαν ότι μια δύναμη του Άξονα μπορούσε να ηττηθεί στην ξηρά. ….. και όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα, πολέμησαν ηρωϊκά.
… Πιθανότατα καμία χώρα δεν έχει υποφέρει περισσότερο κατά τη διάρκεια του πολέμου απ’ όσο η Ελλάδα.
…. Η γενιά που τώρα μεγαλώνει πιθανώς δεν θα συνέλθει ποτέ από τις κακουχίες και τον υποσιτισμό των τελευταίων λίγων ετών.
…… Αν θέλετε να καταφέρετε ο,τιδήποτε σ’ ένα χωριό, απευθυνθείτε στον πρόεδρο ή τον δημοδιδάσκαλο ή τον γιατρό ή τον ιερέα – με αυτή τη σειρά.
… οι Έλληνες ποτέ δεν συμπάθησαν την πειθαρχία και τους κανονισμούς.
… Οι Έλληνες είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστες ειρηνικές περιόδους προκειμένου να οργανώσουν τη χώρα τους και τον τρόπο ζωής τους. Έχουν όμως διατηρήσει μια βαθιά ριζωμένη αίσθηση της αξίας της ελευθερίας και μία έντονη επιθυμία να καταστήσουν τη χώρα τους ασφαλή, ευημερούσα και αξιοσέβαστη στα μάτια του κόσμου.
…. το Ελληνικό Ναυτικό πολέμησε αξιοθαύμαστα μαζί με τις άλλες συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις.
… Οι Έλληνες αποτελούν μια πραγματικά δημοκρατική φυλή και είναι ιδιαίτερα ατομιστές.
… Στις μικρές πόλεις και στα χωριά, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τον ξένο, όσο πλούσιος ή διακεκριμένος κι αν είναι, ακριβώς σαν όμοιό τους. Θα τον οδηγήσουν στο καφενείο, θα τον κεράσουν ένα ποτό και θα συζητήσουν μαζί του με τη συνήθη φιλική τους διάθεση, διότι ο Έλληνας ειλικρινά πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται Ελεύθεροι και ίσοι.
…. Οι οικογένειες μένουν ενωμένες και αλληλοβοηθούνται όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κατά τρόπον ώστε σε εποχές ειρήνης είναι πολύ σπάνιο στα χωριά να είναι κάποιος εντελώς άπορος.
… Οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για την παράδοσή τους και την τέχνη τους.
… Ό,τι κι αν συμβεί, ποτέ μην προκαλέσετε φθορές ή καταστροφές σε αυτά τα μνημεία.
… Η Ελλάδα έχει για μας σημασία πολύ ευρύτερη απ’ ό,τι θα υποδήλωνε το μέγεθός της και η γεωγραφική της τοποθεσία. Καταλαμβάνει μια στρατηγική θέση και έχει υπάρξει προπύργιο του δημοκρατικού κόσμου στην ανατολική Μεσόγειο χάρη στο ναυτικό της πνεύμα, στην ιστορική της παράδοση και στο χαρακτήρα του λαού της.
…. Οι Έλληνες σπάνια μεθάνε και περιφρονούν τον μέθυσο. Γνωρίζουν τη δύναμη των δικών τους ποτών και πίνουν τόσο όσο τους χρειάζεται για να έρθουν στο κέφι. Θα περιμένουν κι από εσάς να κάνετε το ίδιο.
… Ο μέσος Έλληνας δεν θεωρεί σημαντικό να είναι συνεπής στο ραντεβού του.
… Μη γράφετε ή χαράζετε το όνομά σας πάνω σε αρχαία μνημεία.
.. Ποτέ μην πείτε ότι εσείς κερδίσατε τον πόλεμο».
[ΣΗΜ: αυτά πίστευαν οι ΗΠΑνθρωποι πριν αναλάβουν την κηδεμονία μας από τους Άγγλους].
Σωτήριος Καλαμίτσης