«Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η υποκριτική διαμάχη μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, με αφορμή την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Χρεώνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον, προσποιούνται τους έκπληκτους ή τους αγανακτισμένους για όσα συνέβαιναν στα τέλη της δεκαετίας του 90 και αργότερα.
Αλλά, όλοι οι σημερινοί διαπορούντες, ιδιαίτερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σιωπούσαν εκείνη την περίοδο, παρά τις προειδοποιήσεις που απεύθυνα σε όλους με την παραίτηση μου από τη θέση του Υπουργού Μεταφορών τον Αύγουστο του 1997, όταν συγκρούστηκα με την κυβέρνηση Σημίτη για τη διαφάνεια στη διαχείριση των δημοσίων προμηθειών και έργων.
Αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός δεν είναι οι κοκορομαχίες κατόπιν εορτής, αλλά η προστασία στην πράξη της δημόσιας ζωής με κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας. Τουλάχιστον, ας τηρήσουν όλοι με ευλάβεια το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε, μετά από εισήγηση μου ως Υπουργού Δικαιοσύνης, η Βουλή των Ελλήνων τα τελευταία δυο χρόνια. Θεσμικό πλαίσιο που επιβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο την τιμωρία των επίορκων πολιτικών αξιωματούχων».
Ποιός είναι ο Χάρης Καστανίδης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956.
Πατέρας του ο Γεώργιος Καστανίδης, βουλευτής της Ενωσης Κέντρου στην Κοζάνη πριν τη δικτατορία. Ο Γεώργιος Καστανίδης χάθηκε νωρίς, ταλαιπωρημένος από την υγεία του μετά από συνεχείς διώξεις, εξορία και δύο στρατοδικεία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.
Μητέρα του η δασκάλα Ελένη Ξιφιλίδου.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο.
Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια του ποινικού δικαίου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Συμεωνίδου και έχουν δύο κόρες.
Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 1974 μέχρι τον Μάρτιο του 2012.
Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 1974 μέχρι τον Μάρτιο του 2012.
Υπήρξε από τα ηγετικά στελέχη του φοιτητικού κινήματος την περίοδο της μεταπολιτευτικής έκρηξης και της αποχουντοποίησης. Επικεφαλής του κινήματος στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης, από τις τάξεις της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ.
Υπεύθυνος για θέματα ιδεολογίας και διαφώτισης στη Νομαρχιακή Επιτροπή πόλης Θεσσαλονίκης, πριν την εκλογή του ως βουλευτή το 1981.
Εκλέγεται βουλευτής της πρώτης Α’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης συνεχώς από το 1981, όταν εξελέγη για πρώτη φορά σε ηλικία 25 χρονών.
Υπηρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1984.
Διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών την περίοδο 1985 – 1986 σε ηλικία 29 ετών.
Υφυπουργός Παιδείας για μικρό χρονικό διάστημα το 1988.
Συμμετείχε στην τελευταία Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ως αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Με την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως πρωθυπουργού, ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών στις 22/1/1996 έως 2/9/1997 οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του.
Από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι τις 4 Ιουλίου 2003 διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Από 7/7/2003 έως 7/3/2004 διετέλεσε Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης.
Από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2008 διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Από τον Απρίλιο του 2008 διετέλεσε Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών και Συντονιστής των Πολιτικών Εκπροσώπων του Κινήματος.
Από τις 7 /10/2009 έως 16/06/2011 διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από τις 21 Ιουνίου 2011 έως τις 11 Νοεμβρίου 2011 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών.
Από τις 14 Μαρτίου 2012, ημέρα ίδρυσης της “Κοινωνικής Συμφωνίας” είναι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του νέου κόμματος.