3 Απρ 2012

Ας τολμήσουμε στα δύσκολα

Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου* 
(Στο taxalia)

Καθώς ο κύκλος της Μεταπολίτευσης κλείνει και ανοίγει εκείνος της Νέας Μεταπολίτευσης, η Ελλάδα του Μνημονίου βιώνει τις οδύνες του καινούργιου που γεννιέται και την αγωνία του παλιού το οποίο αποχωρεί. Από το 1981 μέχρι σήμερα το πολιτικό σύστημα προσέφερε κάλπικη ευημερία με δανεικά, ενίσχυσε τον κρατισμό, επένδυσε στο λαϊκισμό, υποβάθμισε το δημόσιο συμφέρον, στήριξε τις συντεχνίες και ξέχασε τις έννοιες επένδυση, παραγωγή και ανταγωνιστικότητα. Το περίφημο «σύστημα ΠΑΣΟΚ» το οποίο διαχειρίστηκε την εξουσία για το μεγαλύτερο διάστημα αυτής της τριαντακονταετίας επέδειξε...
ανευθυνότητα, επιλέγοντας να βασίσει την επιβίωση του σε κοντόφθαλμες πολιτικές, αρνούμενο να σχεδιάσει, ως όφειλε, το αύριο.

Αυτού του είδους η πολιτική κορυφώθηκε τη διετία 2009-2011, όταν μια σειρά λανθασμένων πολιτικών οδήγησαν στην αύξηση της ανεργίας, την παρατεταμένη ύφεση και την αποδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα.

Η επιβεβαίωση των παραπάνω γίνεται πλέον καθημερινά στα πλαίσια μιας καθαρά προεκλογικής αυτοκριτικής και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα όμως η χώρα δεν χρειάζεται μετά Χριστόν προφήτες, αλλά μια σειρά πρωτοβουλιών που θα στηρίξουν το τρίπτυχο ανάπτυξη-επενδύσεις-απασχόληση.

Η μείωση του κράτους, οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ (περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ), η εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες (ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ), η τόνωση της επιχειρηματικότητας και οι επενδύσεις στην ενέργεια με την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, αποτελούν προτάσεις που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσης η αντικατάσταση των χαρατσιών και των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις με άλλα ισοδυνάμου αποτελέσματος μέτρα, μπορούν να δημιουργήσουν αισιοδοξία για ανάκαμψη και έξοδο από την ύφεση.

Η επανεκκίνηση βέβαια δεν αφορά μόνο στην οικονομία αλλά στο σύνολο του πολιτικού συστήματος καθώς και στους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν. Άλλωστε, όπως έχει γράψει και ο Οδυσσέας Ελύτης, «από εμάς θα εξαρτηθεί ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Η μοίρα μας βρίσκεται στα χέρια μας».

Ας τολμήσουμε, λοιπόν, στα δύσκολα.



* O Στράτος Σιμόπουλος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (stra_sim@otenet.gr).

Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο blog: www.efsimopoulos.gr.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη