16 Απρ 2012

Ο εντιμότατος κ. Γερουλάνος και το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο του Σπύρου Λούη

Άκουσα από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Πατούλη ότι  ο Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε εγγράφως ότι το μετάλλιο του πρώτου Έλληνα χρυσού Ολυμπιονίκη στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής δεν αποτελεί κειμήλιο της εθνικής ..
πολιτιστικής κληρονομιάς, εξ ου και η οικογένεια Λούη απεφάσισε να το πουλήσει, για να πορισθεί  τα προς το ζην εν μέσω Μνημονίου.
Ο Δήμος Αμαρουσίου κινητοποιήθηκε για να αποτρέψει  την πώληση του μεταλλίου από μεγάλο βρεταννικό οίκο πλειστηριασμών. Ευτυχώς, η οικογένεια Λάτση ευαισθητοποιήθηκε και διέθεσε € 300.000, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να σταματήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού και να αποκτήσει το μετάλλιο. Δεν θα γίνω μίζερος τώρα αναφέροντας πόσο γενναιόδωρο έχει φανεί το ελληνικό Δημόσιο, ήτοι όλοι  εμείς οι ΄Ελληνες πολίτες εκόντες άκοντες, προς την οικογένεια Λάτση, ώστε η χειρονομία αυτή να αποτελεί το απειροελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει αυτή  η οικογένεια ως αντίδωρο στον ελληνικό λαό. Θα πω απλώς «Μπράβο»!
Έτσι, υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει το μετάλλιο στην πατρίδα, έστω και αν δεν αποτελεί στοιχείο της κληρονομιάς μας κατά  τον κ. Γερουλάνο. Θα ήθελα, πάντως, να πληροφορηθώ τα ονόματα όλων των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου του που εισηγήθηκαν  στον υπουργό να θεωρήσει το εν λόγω μετάλλιο ασήμαντο για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.  Εκτός και η υπηρεσιακή εισήγηση ήταν αντίθετη με την υπουργική απόφαση, οπότε θα πρέπει ο κ. Γερουλάνος να μας εξηγήσει πώς σκεφθείς εξέδωσε το κατάπτυστο έγγραφό του. Μάλλον μη σκεφθείς.
Εν πάση περιπτώσει, οι εκλογείς της περιφέρειας, στην οποία θα εκθέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί  βουλευτής ο κ. Γερουλάνος, θα πρέπει να μην ξεχάσουν  τη στάση αυτή του κ. Γερουλάνου. Να μην ξεχάσουν ότι θα μπορούσε  το ελληνικό Δημόσιο να διαθέσει € 150.000 για να εκθέτει το μετάλλιο σε μία  περίοπτη προθήκη. Και τα κόμματα; Τα κόμματα που θα πάρουν € 30.000.000 ενόψει των εκλογών, δεν σκέφτηκαν να διαθέσουν  αναλογικώς από το ποσό αυτό τις € 150.000; έτσι, για να εξιλεωθούν κομμάτι. Να δείξουν κάποια ευαισθησία.  Ή θα μπορούσε ο κ. Γερουλάνος να αποταθεί στους μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας και να τους ζητήσει από € 10.000 για να συγκεντρώσει το ποσό. Τόσο δύσκολο ήταν; Πώς να το κάνει, όμως, όταν ο ίδιος θεωρεί το μετάλλιο ανάξιο προστασίας;     
«Υπουργόν ζητώ» θα αναφωνούσε, αν ζούσε σήμερα, ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης. Αλήθεια, υπάρχει ένας, έστω ένας,  υπουργός που να έκανε κάτι καλό για τον τόπο τα τελευταία χρόνια; Ή μήπως θα αναφωνούσε «Άνθρωπον ζητώ μεταξύ των βουλευτών, υπουργών και κομματόσκυλων»;  
Σωτήριος Καλαμίτσης

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη