21 Απρ 2012

Ιδεολογική αντεπίθεση μετά το σιωπητήριο

Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου*
Υποψήφιου βουλευτή ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις 21-04-2012)

Ο Αντόνιο Γκράμσι έχει πει πως «οι πολιτικές μάχες κερδίζονται πρώτα στο πεδίο των ιδεών» και έχει δίκιο. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα καταγράφηκε ένα παράδοξο γεγονός καθώς οι «ηττημένοι» κατάφεραν να εγκαθιδρύσουν στην κοινωνία μια ηγεμονία των αριστερόστροφων ιδεών με αποτέλεσμα, στα χρόνια που ακολούθησαν, έννοιες όπως η παραγωγικότητα, η επιχειρηματικότητα και η αξιοκρατία να παραμεριστούν ως «ξεπερασμένες». Ο φιλελεύθερος χώρος δεν έδωσε...
ιδεολογικές μάχες και έχασε σε πολιτικό επίπεδο, παραχωρώντας πεδίο δράσης σε μια «προοδευτική» ηγετική ελίτ.

Σταδιακά, αργά, μεθοδικά, η ελληνική κοινωνία μπολιάστηκε από σοσιαλίζουσες απόψεις οι οποίες στηρίζονται στον ουμανισμό. Και μπορεί όταν τις συζητάει κανείς, να μην υπάρχει αντίθετη άποψη, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι πάσχουν στην εφαρμογή.

Από την άλλη πλευρά η ευθύνη της φιλελεύθερης παράταξης είναι πως όταν της δόθηκε η ευκαιρία ως κυβέρνηση να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση, συμβιβάστηκε με ένα σύστημα που εξελέγη για να το μεταρρυθμίσει. Δίστασε και διαχειρίστηκε την εξουσία με τρόπο με τον οποίο στην ουσία φαινόταν να δίνει άλλοθι στις αντίθετες απόψεις, ζητώντας πολλές φορές την επιβράβευση της αριστεράς.

Με λίγα λόγια δεν κυβέρνησε σύμφωνα με τις ιδέες της.

Τώρα, όμως, που ο κύκλος της Μεταπολίτευσης κλείνει και ανοίγει εκείνος της Νέας Μεταπολίτευσης, ήρθε η ώρα ο κοινωνικός φιλελευθερισμός να περάσει στην ιδεολογική αντεπίθεση, τερματίζοντας το άτυπο σιωπητήριο που του επιβλήθηκε τα τελευταία 60 χρόνια.

Παράλληλα με την έναρξη του προεκλογικού αγώνα γίνεται σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία, με τον ιδεολογικό της λόγο και τις προγραμματικές της θέσεις, μπορεί να εκφράσει, καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ, τον αστικό χώρο στην πολιτική μάχη απέναντι στην αριστερά και στη, χωρίς πρόταση, αντιμνημονιακή στάση των κομματικών σχηματισμών στα δεξιά της.

Σύμμαχο της στην κατεύθυνση αυτή θα έχει τη μεσαία τάξη με όλες της τις διαστρωματώσεις και κύριους άξονες την ιδιωτική πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον εκσυγχρονισμό και τη μείωση του κράτους.

Φυσικά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψη και την παράμετρο της κοινωνικής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα σήμερα με την ύφεση στο βαθύτερό της σημείο.

* O Στράτος Σιμόπουλος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης (
stra_sim@otenet.gr).

Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο: www.efsimopoulos.gr.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη