Γράφει ο Παντελής Τσακίρης*
Αν χωρίσουμε την εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος περιοχή της Θεσσαλονίκης σε τρεις περιοχές, την ανατολική πλευρά, την δυτική και το βόρειο τμήμα του νομού ή αλλιώς (πρώην) επαρχείο Λαγκαδά, είναι πολύ εύκολο να διακρίνει κανείς ότι η Πολιτεία δεν φρόντισε για όλους το ίδιο. Όταν ένα...
έργο έδινε ανάσα στην μια πλευρά του νομού, ως αντιστάθμισμα κάτι δημιουργούνταν από την άλλη. Αυτός ο άτυπος πολλές φορές ανταγωνισμός που επικράτησε μεταξύ ανατολής και δύσης είχε ως αποτέλεσμα η τρίτη περιοχή, αυτήν του Λαγκαδά να απολαμβάνει μοναδικής υποβάθμισης και υποανάπττυξης.
Για να γίνουν πιο σαφή όλα τα παραπάνω ας αναλογιστούμε απλά τα εξής: Το Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. βρίσκεται στην Σίνδο, ενώ το σχετικά πρόσφατο Διεθνές Πανεπιστήμιο στεγάζεται στην Θέρμη. Το ογκολογικό νοσοκομείο παίδων κατασκευάζεται ανατολικά, κάπου στην περιοχή της Μίκρας, ενώ η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, την μετεγκατάσταση της οποίας είχε το θράσος (!!) να ζητήσει και ο Λαγκαδάς με την Μυγδονία τότε, μεταφέρεται στην Σίνδο. Η Ζώνη Καινοτομίας λειτουργεί ανατολικά, ενώ πολλές δυτικές περιοχές εξυπηρετούνται πλέον με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, όπως η Σίνδος και το Άδενδρο. Απέναντι σε όλα αυτά αν ανατρέξει κανείς να δει τι έχει «απολαύσει» η ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά όλα αυτά τα χρόνια, το μόνο που θα διαπιστώσει είναι ενέργειες υποβάθμισης και σίγουρα όχι ανάπτυξης της περιοχής. Σήμερα ο θάνατος της Κορώνειας αποτελεί γεγονός, αφού το νερό της πάλαι ποτέ πανέμορφης και ζωογόνας λίμνης είναι ελαχιστότατο. Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης κινδυνεύει να μετατραπεί σε χωματερή, παρά σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η πολιτεία προτείνει την δημιουργία στην περιοχή κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών, που θα υποβαθμίσει την περιοχή σε τρομακτικό βαθμό.
Εγώ οραματίζομαι μια επαρχία, με σύγχρονο νοσοκομείο, κάπου εκεί στην έκταση που είχε προταθεί για την ΔΕΘ, με σύνδεση με την πόλη της Θεσσαλονίκης με μέσο σταθερής τροχιάς, όπως συνδέεται η Αθήνα με την Κόρινθο, με υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για spa στον Λαγκαδά και στην Απολλωνία, όπως στην Αιδηψό, με υπερσύχρονο τεχνητό χιονοδρομικό κέντρο κάπου εκεί ανάμεσα στον Βερτίσκο και στον Σοχό, με την κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ, εκεί στο πρώην στρατόπεδο του Μπαρέτη, με ένα υπερσύγχρονο κωπηλατικό κέντρο εκεί στην λίμνη της Βόλβης. Έτσι οραματίζομαι την ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά των επόμενων δεκαετιών, περιοχή με ισχυρό brand name όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Η κατάρτιση και υλοποίηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Αυτό που απομένει είναι ισχυρή πολιτική βούληση από την πλευρά της πολιτείας, συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και μπόλικη διάθεση και μεράκι των αυτοδιοικητικών αρχών, που άλλωστε το έχουν αποδείξει ότι τα διαθέτουν …
* Πολιτευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης