3 Απρ 2012

Γιατί δεν καταλαβαίνω αυτά που καταλαβαίνουν οι πλύστες;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Απελευθερώθηκαν, υποτίθεται, όλα τα επαγγέλματα με ένα νόμο της πλάκας που θέλει εφτά γνωμοδοτήσεις καθηγητών Πανεπιστημίου την ημέρα, για να αντιληφθεί κανείς τί ήθελαν να πουν οι πλύστες του Πλυντηριοβουλίου μεταφράζοντας από την αγγλική στην ελληνική ...

κείμενα συντεταγμένα εις Λονδίνον, Νέα Υόρκη, Βρυξέλες και λοιπά κέντρα οικονομικής ισχύος.
Ο τσεκουράτος υπουργός φέρνει τροπολογίες για να κλείσει ή ανοιγοκλείσει ορισμένα από αυτά τα επαγγέλματα.
Στην ουσία ο κάθε επαγγελματίας μπορεί πλέον να κάνει ό,τι θέλει αρκεί να έχει το πτυχίο της ειδικότητάς του.
Όλα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας, ενώ ο Πάγκαλος μας ενημέρωσε με μεγάλη καθυστέρηση ότι οι κόντρες που γίνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο οφείλονται στο γεγονός ότι κάθε υπουργός εκπροσωπεί διαφορετικά συμφέροντα, όχι λαϊκά προφανώς συμπληρώνω εγώ.
Κατακρεουργούνται μισθοί και συντάξεις στο όνομα και πάλι της ανταγωνιστικότητας. Υπάλληλος π.χ. τραπέζης βλέπει τον μισθό του να μειώνεται. Πρέπει λογικά να μειωθεί αντιστοίχως και το κόστος παροχής τραπεζικών υπηρεσιών. Γιατί δεν το βλέπω, αλλά αντιθέτως βλέπω τα επιτόκια να κινούνται στα ίδια, αν όχι υψηλότερα, επίπεδα; Μήπως, λέω μήπως, η μείωση των μισθών των τραπεζικών υπαλλήλων γίνεται για να αντισταθμισθούν οι απώλειες των τραπεζών λόγω του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Άρα ό,τι κερδίζει ο καταναλωτής από τις δικαστικές αποφάσεις που κουρεύουν το χρέος τους το πληρώνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι.
Χρειαζόμαστε άλλα € 2-3 δισ. εντός του Μαΐου μου λέει το Υπουργικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου κονταροχτυπιούνται, επειδή εκπροσωπούν αντιτιθέμενα συμφέροντα, όπως απεκάλυψε ο Πάγκαλος. Από πού θα τα πάρουν;
Πετσοκόβοντας τους μισθούς μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και, κατ’ επέκταση, τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων που, έτσι, αδυνατούν να πληρώσουν τις μειωμένες συντάξεις, οι οποίες πρέπει να μειωθούν περαιτέρω για να μπορούν τα Ταμεία να τις καταβάλλουν. Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν αυτό το πολύ απλό πράγμα που καταλαβαίνει ακόμη και ο Παπακωνσταντίνου.
Μειώνουν τις συντάξεις. Σε τί εξυπηρετεί αυτό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας; Μήπως, λέω μήπως, η μείωση των συντάξεων γίνεται για να αντισταθμισθούν οι απώλειες των Ταμείων λόγω PSI; Ναι, των Ταμείων, τα αποθεματικά των οποίων εππενδυσε η ΤτΕ με το «ζόρι» [;] σε κρατικά ομόλογα.
Θα περίμενα σε όλον αυτό τον καταιγισμό των νόμων που ψηφίζουν οι πλύστες στο Πλυντηριοβούλιο να υπάρχουν αιτιολογικές εκθέσεις, στις οποίες να αναλύεται με επαρκείς λεπτομέρειες ότι με την τάδε διάταξη εξοικονομούνται τόσα χρήματα από τον δείνα, τα οποία θα διατεθούν εκεί. Αλλά δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Απλώς γίνεται λόγος για δημοσιονομικές προσαρμογές, εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και άλλα τέτοια αόριστα φληναφήματα.
Εγώ το μόνο που ξέρω και έχω πλήρως εμπεδώσει είναι αυτό που έλεγε ο Γιωργάκης ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009: «Εάν μειώσουμε τους μισθούς, θα μειώσουμε την αγοραστική δύναμη και θα μειωθεί η κατανάλωση. Αν μειωθεί η κατανάλωση, θα φέρουμε ύφεση και ανεργία». Το απέδειξε ο άνθρωπος. Ήξερε τί έλεγε, μας το είπε και το έκανε. Τι άλλο θέλουμε απ’ αυτόν επί τέλους; Με απλά λόγια μας είχε προϊδεάσει γι’ αυτό που γίνεται σήμερα: δανειζόμασταν αφειδώς για να σας δίνουμε αυξήσεις, με τις οποίες φτιαχτήκατε. Τώρα θα επιστρέψτε ό,τι πήρατε όσοι πήρατε. Όσοι δεν πήρατε, θα μας δώσετε αυτά που είχατε. Μόνον έτσι θα ξεπληρώσουμε τα δανεικά. Τυχαία είπε ο Πάγκαλος το «Μαζί τα φάγαμε»;. Αν ήταν, πάντως ακριβολόγος, θα έλεγε «Μαζί με πολλούς από σας τα φάγαμε». Παρεμπιπτόντως: χθες είπε εις Εσπερίαν ότι μία ψήφος αγοράζεται με διορισμό στο Δημόσιο. Σκέτος τιμοκατάλογος ο μπαγάσας. Ο νους του στα κοψίδια και στις ψησταριές. Η ειλικρίνειά του, όμως, σπάει κόκκαλα, αν και λίαν όψιμη.
Απλά πράγματα λοιπόν. Ούτε περισπούδαστες οικονομικές αναλύσεις ούτε βαρύγδουπες δηλώσεις ούτε τον Πάγκαλο χρειαζόμαστε. Ποιος Μαρξ, ποιος Σμιθ, ποιος Κέυνς! Ο Κέρβερος των φακέλων για τις Γερμανικές αποζημιώσεις Σαχινίδης νάναι καλά με τις φοβερές οικονομικές σπουδές και όλα θα γίνουν κατά πως πρέπει.
Αν πάλι έλεγα ότι ο Γιωργάκης και οι πράσινοι παλαμοκρούστες μάς έστειλαν επίτηδες στο ΔΝΤ, όπου ανέλαβαν να μας κρατήσουν δέσμιους οι γαλάζιοι λιμασμένοι, θα με αποκαλούσατε συνωμοσιολόγο και δεν το αντέχω. Άλλωστε, δεν μπορώ να προσβάλω το πόρδισμα της υπό τον κ. Πρωτόπαππα Μη Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής.
Εγώ αυτά καταλαβαίνω. Οι 200 τόσοι γιατί καταλαβαίνουν άλλα και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω αυτά που καταλαβαίνουν εκείνοι;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη