21 Απρ 2012

Στράτος Σιμόπουλος: "Η χώρα έχει ανάγκη από ανθρώπους των πράξεων"

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Στράτου Σιμόπουλου, στην εφημερίδα "Karfitsa"


Έτοιμος να τολμήσει στα δύσκολα δηλώνει στην «Κ» ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος. Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να εκτεθεί στην πολιτική στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνουμε, ενώ θεωρεί ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ αν ενωθούν μεταξύ τους οι «κρίκοι της ανάπτυξης».
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης...


-Για ποιο λόγο ένας επιτυχημένος επαγγελματίας να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, τη στιγμή μάλιστα που η κοινή γνώμη δείχνει να της γυρνά την πλάτη;

«Αυτή είναι μια ερώτηση στην οποία καλούμε να απαντήσω πολύ συχνά. Το εύκολο, κύριε Οραήλογλου, θα ήταν να κάτσω σπίτι μου και να παρακολουθώ τις εξελίξεις από απόσταση, έχοντας την… πολυτέλεια να κριτικάρω εκ του ασφαλούς. Θεωρώ, όμως, ότι στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, η Πολιτεία έχει ανάγκη από ανθρώπους των πράξεων και όχι από πρότυπα του life style τα οποία επενδύουν στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, εκφέροντας πολλές φορές έναν επιτηδευμένο λόγο ο οποίος καλύπτει την απουσία θέσεων και προτάσεων. Για αυτό, μετά από μια επαγγελματική διαδρομή τριάντα χρόνων, τολμώ στα δύσκολα και συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης».



-Κύριε Σιμόπουλε, τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει η χώρα;
«Θεωρώ ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διαμορφώθηκε το πολιτικό σύστημα από το 1981 και μετά, με κύρια ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν στην εξουσία πολύ περισσότερα χρόνια απ’ ότι η ΝΔ. Το κράτος δανειζόταν ανεξέλεγκτα, μοίραζε μετά τα δανεικά με έναν δικό του τρόπο μέσα από το οποίο όπως φάνηκε πλούτιζε ένα μέρος του πολιτικού συστήματος, ενώ εμείς γινόμασταν πελάτες του. Για αυτό οδηγηθήκαμε στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, στα μεγάλα ελλείμματα, στο μεγάλο δημόσιο χρέος».



-Μπορούμε να αλλάξουμε όλα αυτά τα οποία συνηθίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες;

«Καταρχήν πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, να υπάρχει πόθεν έσχες για τους δημοσίους λειτουργούς, να επανεξεταστεί ο αριθμός βουλευτών-βουλευτών Επικρατείας, να μπούμε ακόμα και στη συζήτηση για κατάργηση προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα βουλευτικά καθήκοντα.

Παράλληλα πρέπει να ασχοληθούμε και με τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύεται το πολιτικό προσωπικό. Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που αφορά την επικοινωνία και την ουσία στην πολιτική. Η επικοινωνία πλέον καλύπτει την ουσία, ο πολιτικός ενδιαφέρεται για την εκλογή και όχι να παράγει έργο. Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο να μην έχουμε ικανούς ανθρώπους να παράγουν έργο. Φυσικά αυτό που λέω δεν αφορά τους πάντες. Εφόσον, λοιπόν, ο τρόπος με τον οποίο πολιτευτήκαμε απέτυχε, πρέπει να προχωρήσουμε σε δραστικές αλλαγές».



-Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ;

«Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, για αυτό συνηθίζω να λέω ότι χωρίς ελπίδα δεν μπορείς να είσαι δημιουργικός. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Άλλωστε ως Έλληνες έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ενώσουμε τους κρίκους σε αυτό που αποκαλώ “αλυσίδα ανάπτυξης”. Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Ν.Δ. για μείωση φορολογικών συντελεστών, ενιαίο φόρο ακινήτων, ίδρυση υφυπουργείου Επενδύσεων παρά τω Πρωθυπουργώ, σταθερό δεκαετές φορολογικό καθεστώς επενδύσεων, απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ανακήρυξη ΑΟΖ, εκταμίευση κονδυλίων ΕΣΠΑ με έμφαση στην επιχειρηματικότητα νέων και αυτοαπασχολούμενων, εκσυγχρονισμό δημόσιου τομέα, εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με ουσιαστικές αποκεντρωμένες αρμοδιότητες, κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση και μας δείχνουν το δρόμο».



-Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα δεν εμπιστεύεται ακόμα την κυβερνητική πρόταση της ΝΔ.

«Είναι λογικό καθώς λόγω της απογοήτευσης που το διακατέχει στη παρούσα φάση για όσα προηγήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, μοιάζει με κινούμενη άμμο. Ωστόσο πιστεύω ότι οι εκλογές της 6ης Μαΐου δεν πρέπει να είναι εκλογές διαμαρτυρίας ούτε να επικεντρωθούν στο δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», αλλά στο πως θα πάμε τη χώρα μπροστά. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η πολιτική της ΝΔ θα γίνεται περισσότερο κτήμα των πολιτών».

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη