12 Μαΐ 2012

Θα πάρει το πριμ των 50 εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ;

Απορίες προς εκλογομάγειρους
Εντάξει. Μάθαμε όλοι πλέον τί εστί δωράκι 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ψήφων. Αρχίζουν, όμως, τώρα να γράφουν και να λένε ότι στις επόμενες εκλογές θα πρωτεύσει ο Τσίπρας, οπότε θα λάβει εκείνος το δωράκι των 50 εδρών. Μήπως, όμως, δεν είναι έτσι; Διαβάστε μόνοι σας


Άρθρο99 Προεδρικού Διατάγματος 26/2012


«3.α. Στο αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, πενήντα (50) ακόμη έδρες, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 100, παρ. 4,5,6,7 και 8. Η επιπλέον παραχώρηση πενήντα (50) εδρών γίνεται, επίσης, σε συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν».

Μπορεί ο κ. Σκανδαλίδης ή ο κ. Παυλόπουλος να μου πει αν ο Τσίπρας θα έπαιρνε το δωράκι σε περίπτωση που ήταν πρώτος την 06.05.2012; Από την απάντησή του θα εξαρτηθεί και το κατά πόσον υπάρχει περίπτωση να πάρει το δωράκι, αν έλθει πρώτος στις επόμενες εκλογές. Έχω την αίσθηση πώς δεν θα τις πάρει ποτέ, αν δεν μετατρέψει τον Συνασπισμό σε αυτοτελές κόμμα. Είδατε γιατί οι εκλογομάγειροι των μεγάλων αποκομμάτων έχουν ποιήσει τα πάντα εν σοφία και αγαστή συμπνοία; Το μόνο που δεν έχουν γράψει στους εκλογικούς νόμους είναι το εξής: «αν πρώτος στην προτίμηση του εκλογικού σώματος είναι συνασπισμός κομμάτων, τις επί πλέον 50 έδρες λαμβάνει το πρώτο κατά σειρά αυτοτελές κόμμα». Μιλάμε για γνήσια, ατόφια, ακραιφνή, απαράμιλλη δημοκρατία.
Για τις επόμενες εκλογές, της 17.06.2012 κατά πως λέγεται, θα έχουμε λίστα [τί χυδαία λέξη]. Ο Αρχηγός κάθε κώματος, λοιπόν, θα ορίσει ποιοι είναι οι εκλεκτοί του, τους οποίους θα μπορούν να «επιλέξουν» οι ψηφοφόροι. Μιλάμε για ακόμη πιο προχωρημένη δημοκρατία. Διαβάστε μόνοι σας:
Άρθρο 72 Προεδρικού Διατάγματος 26/2012
«11. Σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται μέσα σε δεκαοκτώ μήνες από τις προηγούμενες, δεν εφαρμόζονται για τις εκλογές αυτές οι περί εκλογής βουλευτών με σταυρό προτιμήσεως διατάξεις του παρόντος, αλλά οι περί σειράς καταλήψεως εδρών διατάξεις (λίστα) του Π.Δ. 152/1985, που επαναφέρονται σε ισχύ και εφαρμόζονται κάθε φορά για την περίπτωση αυτή».
Άρθρο 88 Προεδρικού Διατάγματος 152/1985
«5. Οι έδρες που προσκυρώνονται σύμφωνα με τις παραπάνω παραγράφους σε κάθε συνδυασμό, καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους αυτού σύμφωνα με τη σειρά που έχουν προταθεί στη δήλωση κατάρτισης του συνδυασμού και ανακηρυχτεί από το αρμόδιο δικαστήριο».

Το γεγονός είναι ένα. Δεν τα έχουμε δει όλα. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας, μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις κρυμμένες μέσα στο νομοθετικό έργο της τελευταίας τριακονταετίας. Μήπως αυτός είναι ο λόγος που ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο άνετοι και εκθέτουν καθημερινά στα μάτια μας τη ΝΕΑ ΠΑΣΟΚΡΑΤΙΑ και τα δεκανίκια της;

Σωτήριος Καλαμίτσης

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη