14 Μαΐ 2012

Μάθημα ελληνικών Νο 9: «εγέρθητο» «κατά μόνας»

Σχολιάσθηκε χλευαστικώς, και ορθώς, το περίφημο παράγγελμα «εγέρθητι» που έδωσε το μέλος της Χρυσής Αυγής στους δημοσιογράφους, οι οποίοι περίμεναν τον Αρχηγό του να εισέλθει στην..
αίθουσα για να προβεί σε δηλώσεις σχετικές με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ακολούθησαν διορθώσεις τύπου έπρεπε να πει «εγέρθητε» ή «εγέρθητω» κ.λπ. Το ορθόν, λοιπόν, είναι «εγέρθητι» αν πρόκειται για προστακτική δευτέρου προσώπου ενικού και «εγερθήτε», αν πρόκειται για προστακτική δεύτερου προσώπου πληθυντικού. Βέβαια, ακούγοντας το «εγέρθητι» του νεαρού χρυσαυγίτη δεν συνειδητοποίησα ότι το παιδί χρησιμοποιούσε τον πληθυντικό και είχε υπόψη του, αφού έτσι είχαμε μάθει στον στρατό, ότι το παράγγελμα είναι «εγέρθητος» και έχει ως πληθυντικό το «εγέρθητοι». Είναι, λοιπόν, θέμα ορθογραφίας και γραμματικής. Ο νεαρός είχε υπόψη του τον πληθυντικό του ανύπαρκτου «εγέρθητος», ενώ εγώ νόμιζα πως είχε υπόψη του το «εγέρθητι» και έκανε λάθος στον αριθμό [ενικός αντί πληθυντικού]. Μικρό το κακό πάντως. Σημασία εν προκειμένω έχει η νοοτροπία και όχι ο τρόπος έκφρασης αυτής.
Μέχρι που σήμερα πληροφορηθήκαμε από τους δημοσιογράφους, αλλά και από τον Καμμένο δυστυχώς, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντούσε 4 πολιτικούς αρχηγούς «κατά μόνας». Κατά μόνας σημαίνει ότι κάνω κάτι μόνος μου χωρίς την παρουσία άλλου. Κατ’ ιδίαν, όμως, συναντιέμαι με κάποιον άλλο χωρίς την παρουσία τρίτου προσώπου. Ο Πρόεδρος, λοιπόν, άρχισε ήδη τις κατ’ ιδίαν και όχι κατά μόνας συναντήσεις του. Είπαμε Πρόεδρε ότι αυτό το κατ’ ιδίαν δεν είναι συνταγματικώς ορθόν, αλλά αν είχες αποφασίσει να τους συναντήσεις κατά μόνας, θα τρέχαμε όλοι κατά Δαφνί μεριά.
Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη