Άκουσα χθες, αλλά ακούω και σήμερα, διάφορα περί του εκλογικού μέτρου, του τρόπου κατανομής των εδρών κ.λπ. Μία από αυτές τις πληροφορίες μού κίνησε το ενδιαφέρον, διότι τη θεώρησα εντελώς παλαβή. Βέβαια, επειδή ζω στην Ελλάδα, όπου τα πάντα είναι δυνατά, σκέφτηκα ότι η πληροφορία είναι ενδεχόμενο να αληθεύει, οπότε θα έχουμε μία καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα του εκλογικού νόμου.
Κατά τον νόμο, για να γίνει η ανά εκλογική περιφέρεια κατανομή των εδρών στα κόμματα, πρέπει να εξευρεθεί προηγουμένως το εκλογικό μέτρο, δηλαδή το πηλίκον όλων των έγκυρων ψηφοδελτίων σε μία περιφέρεια διαιρούμενων δια του αριθμού των εδρών της περιφέρειας. Αφού εξευρεθεί το εκλογικό μέτρο, διαιρείται ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε ένα κόμμα δια του εκλογικού μέτρου, οπότε βρίσκουμε πόσες έδρες καταλαμβάνει το συγκεκριμένο κόμμα στην εν λόγω περιφέρεια. Παράδειγμα: έστω 200.000 έγκυρα ψηφοδέλτια και 10 ο αριθμός των εδρών της περιφέρειας. Το εκλογικό μέτρο είναι 20.000 ψήφοι. Το κόμμα Α έχει λάβει 43.000 ψήφους, οπότε καταλαμβάνει 2 έδρες. Το κόμμα Β έχει λάβει 19.000 ψήφους, οπότε ουδεμία έδρα καταλαμβάνει από την πρώτη κατανομή.
Τί έλεγε, λοιπόν, η παλαβή πληροφορία; Ότι για την εξεύρεση του εκλογικού μέτρου, δεν λαμβάνονται υπόψη τα ψηφοδέλτια που έχουν λάβει τα κόμματα, τα οποία δεν έχουν υπερβεί πανελλαδικώς το 3% για να εκλέξουν βουλευτή. Με άλλα λόγια, κατά την πληροφορία, όποιος ψηφίσει μικρό κόμμα, το οποίο δεν διαφαίνεται να εισέλθει στη Βουλή λόγω του ορίου του 3%, ρίχνει μία εκ προοιμίου χαμένη ψήφο, οπότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι όλοι πρέπει να έχουμε υπόψη να ψηφίσουμε κόμμα που έχει πιθανότητες να πιάσει το 3%, ώστε η ψήφος μας να έχει κάποια αξία. Αντιλαμβανόμεθα όλοι ότι αυτή η πληροφορία είναι παντελώς αβάσιμη, διότι μία τέτοια διάταξη νόμου, θα ήταν προφανέστατα αντισυνταγματική, αφού θα εκμηδένιζε τη βούληση του ψηφοφόρου με βάση έναν αστάθμητο παράγοντα, όπως είναι η συγκέντρωση 3% των ψήφων από το κόμμα που αποτελεί την επιλογή του ψηφοφόρου.
Έτσι, ανέτρεξα για μίαν ακόμη φορά εις τα γραφάς, για να επαληθεύσω την παπάρα, με συγχωρείτε την πληροφορία ήθελα να γράψω. Και τί διαβάζω;
Άρθρον 99 ΠΔ 26/2012
Συμμετοχή στην κατανομή εδρών - Καθορισμός των εδρών κάθε εκλογικού σχηματισμού στην επικράτεια
1.Στην κατανομή των εδρών των εκλογικών περιφερειών, καθώς και των εδρών επικρατείας συμμετέχουν οι συνδυασμοί κομμάτων, οι συνδυασμοί συνασπισμών κομμάτων, οι συνδυασμοί ανεξαρτήτων, καθώς και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν στην επικράτεια ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί.
ΠΡΩΤΗ ΑΡΧΗ: ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΟ 3% ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΔΡΑ, ΗΤΟΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟ.
Άρθρον 100 ΠΔ 26/2012
Κατανομή εδρών επικρατείας - Κατανομή των 238 εδρών στις εκλογικές περιφέρειες
1.Για την κατανομή των εδρών επικρατείας ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί, που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 99, δια του αριθμού των βουλευτών επικρατείας.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΡΧΗ: για την κατανομή των εδρών επικρατείας [12 τον αριθμό] ισχύει αυτή η πληροφορία, κατά την οποία το εκλογικό μέτρο για τις έδρες αυτές εξευρίσκεται διαιρώντας το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν μόνον τα κόμματα που συγκεντρώνουν πανελλαδικώς 3% των εγκύρων ψηφοδελτίων δια του αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε κόμμα που έχει υπερβεί το όριο του 3%.
….
4. Για την κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους στην κατανομή της παρ. 1 του άρθρου 99, δια του αριθμού των εδρών της.
Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβε στην περιφέρεια ο εν λόγω σχηματισμός, δια του εκλογικού μέτρου. Οι έδρες του στην εκλογική περιφέρεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της παραπάνω διαίρεσης.
ΤΡΙΤΗ ΑΡΧΗ: με βάση την τελευταία ως άνω διάταξη, για να γίνει η κατανομή των εδρών οποιασδήποτε πολυεδρικής περιφέρειας, το εκλογικό μέτρο εξευρίσκεται με συνυπολογισμό όλων των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν όλα τα κόμματα ανεξαρτήτως του αν υπερέβησαν το 3% ή όχι.
Είναι, συνεπώς, αβάσιμη η πληροφορία που διαδίδεται και η οποία στόχον έχει, προφανώς, την αποθάρρυνση των εκλογέων που θέλουν να ψηφίσουν ένα κόμμα, το οποίο δεν διαφαίνεται ότι θα υπερβεί το όριο του 3%.
Όλοι, λοιπόν, πάμε αύριο να ψηφίσουμε ακόμη και το πιο μικρό σε δύναμη ή προβολή κόμμα της αρεσκείας μας, ώστε να ανεβάσουμε όσο περισσότερο γίνεται το εκλογικό μέτρο. Ανεβάζοντας το εκλογικό μέτρο δίνουμε περισσότερες πιθανότητες σε ένα μικρό κόμμα που μετέχει στην κατανομή [>3%] να λάβει έστω και μία έδρα από τη δεύτερη ή τρίτη κατανομή.
Βέβαια, αυτό το σύστημα της πρώτης κ.λπ. κατανομής και οι καραμπόλες, στις οποίες οδηγεί, δεν είναι δίκαιο. Αλλά, όταν μας κυβερνούν τα λαμόγια τύπου Πάκη και Σκανδαλιδάκη και οι συρφετοί τους που ενδιαφέρονται μόνο για τη διαιώνιση τους είδους τους και τη μάσα, αυτά θα παθαίνουμε.
Το πόσο δίκαιο είναι το σύστημα καταφαίνεται από ένα και μόνο παράδεγμα: το κόμμα Γ σκίζει σε μία μονοεδρική και έρχεται πρώτο. Επειδή, όμως, το κόμμα αυτό δεν έχει λάβει >3% πανελλαδικώς, δεν παίρνει την έδρα της μονοεδρικής περιφέρειας. Μιλάμε για πολλή δημοκρατία και τεράστιο προοδευτισμό.
Πάντως, αύριο ψηφίζουμε όλοι ό,τι γουστάρουμε. Έστω και αν η προτίμησή μας συγκεντρώσει πανελλαδικώς 200 ψήφους. Καμμία ψήφος δεν πάει χαμένη. Προ πάντων αύριο, στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της ιστορίας. Δεν είναι αγώνας μνημονιακών -αντιμνημονιακών. Είναι αγώνας λαμογίων - αγνού λαού.
Και να θυμόμαστε: η λευκή ψήφος είναι ψήφος υπέρ όλων των κομμάτων. Δεν είναι ψήφος αποδοκιμασίας. Έτσι είπε και το Δικαστήριο του Στρασβούργου στην απόφαση της 10.04.2008 στην υπόθεση Κουτμερίδη, Πασχαλίδη [ναι αυτών των πράσινων φωτεινών ήλιων] κατά Ελλάδος. Αφού δε η λευκή ψήφος δεν προσμετρείται για την εύρεση του εκλογικού μέτρου, έχει την ίδια αξία με την αποχή. Επειδή δε, όπως είπαμε, λευκή ψήφος = ψήφος υπέρ όλων των κομμάτων, αποχή = ψήφος υπέρ όλων των κομμάτων.
Σωτήριος Καλαμίτσης