18 Μαΐ 2012

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Το ψαρέψαμε από σχόλιο σε ανάρτηση του Olympia.gr και το παρουσιάζουμε χωρίς ....σχόλια:

ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ…ΚΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (ΑΝ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ, ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΛΠ), ΤΙΣ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΥΨΗΛΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ…ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ.
ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΥΘΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ –ΕΞΕΥΡΩΠΑΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
· Πόθεν έσχες για όλους, μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο
· Παραστατικά για όλες τις Δαπάνες: Προτείνεται η πλήρης τεκμηρίωση του τρόπου διάθεσης του εισοδήματος, μετά την καταβολή των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών
· Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
· Ενιαίος φόρος στα ακίνητα.
· Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει, να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
· Κατάργηση ή Απλοποίηση του Κώδικα Βίβλων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου.
· Απλοποίηση του ΦΠΑ . Η απλοποίηση του ΦΠΑ παραπέμπει στην καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19 % με 21 %, που σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων.
· Κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ : Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, ο συνδυασμός της κατάργησης των μειωμένων αυτών συντελεστών και της εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.
· Απλούστευση της φορολογίας Φυσικών και νομικών προσώπων
· Απαγόρευση οποιασδήποτε ευνοϊκής ρύθμισης στην φορολογίας εισοδήματος και στο ΙΚΑ
· Αυστηρότεροι κανόνες για προσφυγή στα φορολογικα δικαστήρια.
· Αναβάθμιση προσωπικού. Έως το τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η εκ νέου αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 ελεγκτών και διαμόρφωση του αριθμού των ελεγκτών στους 2.000.
· Κλείσιμο 200 εφοριών έως τον – Δεκέμβριο του 2012.
· Παύση πληρωμών στις ΔΟΥ: Οι πληρωμές θα γίνονται πλέον στις τράπεζες ή με τραπεζικά εμβάσματα. Η παύση των πληρωμών στις ΔΟΥ υπολογίζεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012
· Επίτροπος: Έως τον Σεπτέμβριο 2012 θα διοριστεί επικεφαλής της διοίκησης εσόδων και γενικά του φορολογικού μηχανισμού
· Πλήρη ενοποίηση των εισπράξεων από φόρους και εισφορές έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τα θετικά του νέου μνημονίου για τις τράπεζες
Οι προτάσεις της τρόικας για το μνημόνιο της νέας δανειακής σύμβασης περιέχουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και καλές ειδήσεις για τις τράπεζες.
Από τα θετικά του νέου μνημονίου είναι ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω ΤΧΣ με κοινές άνευ ψήφου μετοχές, πληροφορία που από το «Χ» είχε δημοσιεύσει από τον Δεκέμβριο του 2011.
Άρα, η πρώτη καλή είδηση είναι ότι οι τράπεζες δεν θα κρατικοποιηθούν.
Επίσης, πολύ καλή είδηση είναι το γεγονός ότι το core tier 1 θα είναι το 2012 στο 9% και όχι στο 10% που σχεδιαζόταν. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες γλιτώνουν 3 με 3,2 δισ. ευρώ κεφάλαια.
Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2013 θα πρέπει να έχουν core tier 1 10%. H χρονική παράταση για το 10% core tier 1 είναι θετική για τις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι, τον Μάρτιο οι τράπεζες σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει τα capital plans, δηλαδή πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί κάθε τράπεζα.
Ωστόσο, οι προτάσεις της τρόικας κομίζει και αρνητική είδηση για τον τραπεζικό κλάδο. Ότι, δηλαδή, οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υλοποιηθούν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες.
Αναβάλλεται η… κρατικοποίηση των τραπεζών
Ειδικότερα, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου με κοινές άνευ ψήφου μετοχές φαίνεται ότι θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες.
Η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με κοινές άνευ ψήφου μετοχές σημαίνει ότι αναβάλλεται για το μέλλον η κρατικοποίηση. Μάλιστα, η παράμετρος αυτή θεωρείται από χρηματιστηριακούς κύκλους ο σημαντικότερος λόγος που το τραπεζικό σύστημα χρηματιστηριακά καταγράφει υπερκέρδη.
Ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση αλλά η πρόταση που φαίνεται να εξετάζει θετικά και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είναι τελικά η ανακεφαλαιοποίηση να υλοποιηθεί μέσω κοινών άνευ ψήφου.
Να σημειωθεί ότι οι προνομιούχες μετοχές ήταν μια λύση που διευκόλυνε τις τράπεζες, αλλά προσκρούει σε ένα βασικό εμπόδιο.
Σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία όταν δεν υφίστανται αποθεματικά ή οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά κεφαλαιακά ζητήματα, τότε δεν υποχρεώνονται να πληρώσουν τόκους για προνομιούχους τίτλους που κατέχουν.
Επειδή το 2011 το ελληνικός κράτος δεν έλαβε τόκους από τις προνομιούχες μετοχές λόγω των κεφαλαιακών ζητημάτων των τραπεζών, είναι προφανές ότι ούτε το 2012 θα λάβει τόκους.
Έτσι λοιπόν, λόγω αυτής της παραμέτρου, στο τραπέζι έπεσε από την τρόικα, η πρόταση οι αυξήσεις κεφαλαίου που υποχρεωτικά θα χρειαστούν οι τράπεζες, να γίνει με ίδια συμμετοχή στο βαθμό του δυνατού, καθώς και με κεφάλαια του ΤΧΣ αλλά οι αυξήσεις κεφαλαίου να υλοποιηθούν με κοινές άνευ ψήφου.
Όμως, οι αμκ με κοινές άνευ ψήφου θα αφορούν μόνο το σκέλος της ζημίας που προέρχεται από το PSI+.
Π.χ. αν μια τράπεζα χρειάζεται 1 δισ. ευρώ και τα 800 εκατ. αφορούν το PSI+, τότε οι κοινές άνευ ψήφου θα αφορούν τα 800 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ αν δεν μπορούν να αντληθούν με ίδια μέσα, θα συγκεντρωθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου με κοινές μετά ψήφου μετοχές.
Τι σημαίνει κοινές άνευ ψήφου μετοχές
Οι κοινές άνευ ψήφου μετοχές είναι κάτι σαν τις προνομιούχες αλλά χωρίς τόκο.
Π.χ. οι προνομιούχες περιλαμβάνουν ετήσιο μεικτό τόκο 10%, ενώ οι κοινές άνευ ψήφου δεν περιλαμβάνουν ετήσιο τόκο.
Οι κοινές άνευ ψήφου περιλαμβάνουν 3 σκέλη όσον αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα επενδύσει 16 με 18 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
1) Έλεγχο των τραπεζών. Το ΤΧΣ είτε με κοινές είτε με προνομιούχες θα ασκεί διαχειριστικό έλεγχο και θα προβαίνει σε βέτο όταν χρειάζεται.
Ούτως η άλλως, το ΤΧΣ, μέσα από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, θα μπορεί να ασκεί πλήρη έλεγχο στις τράπεζες
2) Οι κοινές άνευ ψήφου θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα 2 ή 3 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος οι βασικοί και υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα, option δηλαδή δικαιώματος, να αγοράσουν τις κοινές άνευ ψήφου.
Αν δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον, τότε αυτομάτως οι κοινές άνευ ψήφου θα μετατρέπονται σε κοινές μετά ψήφου μετοχές.
3) Οι κοινές άνευ ψήφου μετοχές ίσως να έχουν ποσοτικά κριτήρια ως προς το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο κατά τα πρότυπα των προνομιούχων.
Π.χ. οι προνομιούχες μετοχές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου μιας τράπεζας. Για τις κοινές άνευ ψήφου ίσως αυτό το όριο οριοθετηθεί υψηλότερα π.χ. 60%.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Καθιερώνεται ανώτατο όριο αμοιβών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ που θα κυμαίνεται γύρω στα 2.700 ευρώ, το οποίο για ορισμένες μόνο κατηγορίες εργαζομένων και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορεί να φθάσει και τις 3.000 ευρώ.
Τα μισθολογικά κλιμάκια μειώνονται από 18 που είναι σήμερα σε 11 και «κουμπώνουν» με τους έξι βαθμούς τους οποίους θα έχει το νέο βαθμολόγιο, γεγονός που σημαίνει ότι η ωρίμανση θα χορηγείται κάθε τρία χρόνια.
Στη θέση των καταργούμενων 104 ειδικών επιδομάτων θα χορηγείται το «πριμ παραγωγικότητας». Ωστόσο θα το λαμβάνουν μόνο ή κυρίως οι υπάλληλοι των κατηγοριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΠΕ) και τα διευθυντικά στελέχη. Η χορήγησή του θα γίνεται έπειτα από συμφωνίες για επίτευξη εκ των προτέρων καθορισμένων στόχων και σε βάθος χρόνου.
Μισθολόγιο – βαθμολόγιο
Πώς οικοδομείται όμως το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο και ποια θα είναι τα κέρδη και οι ζημιές που θα επιφέρει για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα;
Η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουμπώσει» το νέο μισθολόγιο με το νέο βαθμολόγιο. Με το νέο βαθμολόγιο οι βαθμοί από πέντε που είναι σήμερα (Ε, Δ, Γ, Β, Α) θα γίνουν έξι (6ος, 5ος, 4ος, 3ος, 2ος, 1ος).
Οι υπάλληλοι για να περνούν από τον έναν βαθμό στον άλλον θα υπόκεινται σε ειδικά τεστ αξιολόγησης. Τα τεστ θα διενεργούνται κάθε τρία χρόνια για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Η διενέργειά τους μάλιστα θα βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, το καθένα από τα οποία θα βαθμολογείται με συγκεκριμένα μόρια, που θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καταρτίσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππας αμέσως μετά την ψήφιση του νέου βαθμολογίου – μισθολογίου.
Έτσι, οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν βαθμό και θα κατατάσσονται σε συγκεκριμένο μισθολογικό κλιμάκιο. Τα μισθολογικά κλιμάκια από 18 που είναι σήμερα για τους υπαλλήλους με 33 χρόνια υπηρεσίας θα μειωθούν σε 11. Ετσι, κάθε βαθμός του νέου βαθμολογίου, με εξαίρεση τον 1ο, θα αντιστοιχεί σε δύο μισθολογικά κλιμάκια.
Ο χρόνος για το πέρασμα από τον έναν βαθμό στον άλλον θα είναι για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ κατά μέσον όρο έξι χρόνια, ενώ κάθε τρία χρόνια θα αλλάζουν μισθολογικό κλιμάκιο, που είναι και προϋπόθεση για να λαμβάνουν τη μισθολογική ωρίμανση.
Αυτό σημαίνει ότι και το χρονοεπίδομα, που έχει ήδη παγώσει με ρύθμιση που συμπεριελήφθη στον εφαρμοστικό του Μεσοπρόθεσμου νόμο, θα χορηγείται κάθε τρία χρόνια και το ύψος του θα εξαρτάται από το μισθολογικό κλιμάκιο. Στο 11ο μισθολογικό κλιμάκιο, από την άλλη πλευρά, που θα είναι και το καταληκτικό κλιμάκιο, θα μπορούν να κατατάσσονται και οι υπάλληλοι με βαθμό 1, οι οποίοι, παρ’ ότι έχουν περάσει τα γραπτά τεστ του ΑΣΕΠ που προβλέπονται στο νέο σύστημα προαγωγών, δεν καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.
Σημειώνεται ότι με την καθιέρωση του «κρατικού υπαλλήλου» τα στελέχη και των τριών ιεραρχικών βαθμίδων (γενικοί διευθυντές, διευθυντές και προϊστάμενοι) θα μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης οπουδήποτε και αν προκηρύσσονται, ανεξαρτήτως της υπηρεσίας στην οποία υπηρετούν.
Τα κριτήρια και οι αμοιβές
Έτσι με το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο τα συνολικά κριτήρια τα οποία θα ισχύουν για την κατάταξη των εργαζομένων στα νέα μισθολογικά κλιμάκια θα είναι ο χρόνος υπηρεσίας, το επίπεδο σπουδών, όπως ακριβώς ισχύουν σήμερα, αλλά και η βαθμολογία την οποία θα αποκτούν στα τεστ αξιολόγησης, που καθιερώνεται για πρώτη φορά.
Οι αρχές αυτές θα ισχύουν ανεξαρτήτως του σε ποια υπηρεσία εργάζονται έτσι ώστε να υπάρξει «σύγκλιση» στις αμοιβές. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η σύγκλιση θα παγιωθεί και μετά την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων που συντηρούν τις κραυγαλέες ανισότητες στο Δημόσιο.
Έτσι, το «πριμ παραγωγικότητας» δεν θα χορηγείται σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά μόνον ή κατά κύριο λόγο, στις κατηγορίες Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. Θα το λαμβάνουν, με άλλα λόγια, μόνον τα διευθυντικά στελέχη και οι υπάλληλοι των εν λόγω κατηγοριών που θα επιτυγχάνουν τους εκ των προτέρων καθορισμένους στόχους και έχουν θετική αξιολόγηση.
ΛΟΙΠΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.
· Προσλήψεις με το σταγονόμετρο στο Δημόσιο και αν χρειαστεί ακόμη και προσωρινό «πάγωμα».
· Περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,07 δισ. ευρώ
· Περικοπή λειτουργικών – καταναλωτικών δαπανών και εκλογικού επιδόματος κατά 270 εκατ. ευρώ
· Κατάργηση 550 θέσεων αναπληρωτών αντιδημάρχων (30 εκ. ευρώ)
· Περικοπές σε ασφαλιστικά ταμεία με υψηλές συντάξεις ή που λαμβάνουν μεγάλες επιχορηγήσεις (300 εκατ. ευρώ), ενώ δεν έχουν προσδιοριστεί παρεμβάσεις απόδοσης 325 εκ. ευρώ.
· Δημιουργείται «Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος», στο οποίο με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας θα δοθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου προκειμένου να καλυφθούν απώλειές τους από το «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη