21 Μαΐ 2012

Ένα πολιτικό δίπολο γεννιέται

Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου*
(Δημοσιεύτηκε στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής" στις 20-05-2012)

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου μέχρι και το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για την προκήρυξη νέων εκλογών, έγινε σαφές ότι ο δικομματισμός στην Ελλάδα ανατρέπεται και στη θέση του αναδύεται...
το δίπολο «Κεντροδεξιά-Κεντροαριστερά» το οποίο θα διεκδικήσει την εξουσία, με βάση συγκεκριμένα ιδεολογικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Στον ένα πόλο συναντάμε τον, ευρωπαϊκού προσανατολισμού, φιλελευθερισμό της Νέας Δημοκρατίας που πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Στον άλλον βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, φορώντας τον μανδύα του ΠΑΣΟΚ των αρχών της δεκαετίας του 1980, βασίζεται στον κρατισμό και περιλαμβάνει στο πρόγραμμα του όλα εκείνα τα στοιχεία που έθρεψαν κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης τον παλαιοκομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά.

Προτάσεις που συντηρούν το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας του δημόσιου τομέα παραπέμπουν σε μια Ελλάδα δέσμια του παρελθόντος και στη λογική του «δανειζόμαστε και πάλι».

Για αυτό το δίλημμα, στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε όταν βρεθούμε ξανά μπροστά στην κάλπη, είναι συγκεκριμένο: Ποια Ελλάδα θέλουμε;

Αυτό το ερώτημα πρέπει να έχουμε κατά νου ώστε ο δικαιολογημένος θυμός και η αγανάκτηση να μετατραπούν σε ψήφο ευθύνης.

Στις εκλογές που έρχονται, απέναντι στον κρατισμό και την οπισθοδρόμηση, πρέπει να προτάξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ελπίδα.

Απαιτείται, όμως, συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα και αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης, το οποίο θα επιτρέπει να έχουμε πολλά παραδείγματα όπως αυτό των νέων ανθρώπων που ξερίζωσαν στον Παλαμά της Καρδίτσας τα βαμβάκια και δημιούργησαν εξαγωγική εταιρεία με αρωματικά φυτά.

Άλλες μικρές χώρες όπως η Φιλανδία με την Επιτροπή Τεχνολογίας και η Χιλή με το σχέδιο για την προσέλκυση καινοτόμων επιχειρήσεων δείχνουν το δρόμο.



* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι ηλεκτρολόγος-μηχανικός και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης (stra_sim@otenet.gr).

Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο: www.efsimopoulos.gr.


Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο: www.efsimopoulos.gr.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη