17 Μαΐ 2012

Θεατρική παράσταση για το Παπάφειο

Η παράσταση έχει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως:
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Πάθη Σωτήρος», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή και μέρος των εσόδων της θα δοθούν στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη να προβληθεί και να στηριχτεί αυτή η προσπάθεια, προκειμένου να γεμίσει το θέατρο και να συγκεντρωθούν χρήματα που θα βοηθήσουν τη λειτουργία του ιδρύματος. Μεταξύ άλλων τόνισε :
«Με χαρά αποδεχτήκαμε την πρόταση της θεατρικής ομάδας να θέσουμε υπό την αιγίδα μας την παράσταση και να βοηθήσουμε στην προβολή της, έτσι ώστε να την αγκαλιάσουν οι συμπολίτες μας, να γεμίσει το θέατρο και να βοηθηθεί το Παπάφειο Ορφανοτροφείο. Η συγκεκριμένη παράσταση είναι ξεχωριστή καθώς συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με την θρησκευτική μας παράδοση και η απόδοση του έργου από τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν προκαλεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο κι εγώ προσωπικά, είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο να συμβάλλει στο κοινωνικό μας έργο και να βοηθήσει κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται».
Ο  Πρόεδρος του Φορέα Υλοποίησης & Παραγωγής «Θεώμαι» Κέντρο Έκφρασης Νίκος Βεργίδης, παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του έργου και τόνισε ότι η πρωτότυπη αυτή για τα ελληνικά χρονικά διασκευή κειμένου βυζαντινού δράματος, κομίζει και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ενώ η απόφαση προσέγγισης για διασκευή στο συγκεκριμένο κείμενο, έγινε ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη  του Μακαριστού Χριστόδουλου, που χορήγησε την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου από το τέλος του 2006. «Το θεατρικό κείμενο, αν και αναφέρεται στο θείο πάθος αναλύει με ιδιαίτερο συναισθηματισμό και ευλάβεια την εικόνα της Θεοτόκου και το θρήνο της κάτω από το σταυρό του μαρτυρίου, ως μητέρα όμως όλης της οικουμένης που χάνει το παιδί της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο  Σκηνοθέτης της παράστασης Αλέξης Μίγκας αναφέρθηκε στη διασκευή του έργου και στην προσπάθεια που έχει γίνει να αποδοθεί το θρησκευτικό περιεχόμενο μέσα από τη θεατρική παράσταση και ζήτησε από τους Θεσσαλονικείς να αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία και να παρακολουθήσουν την παράσταση..
Τέλος, ο Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Βασίλης Καραμανλής, τόνισε ότι το Κέντρο Πολιτισμού στηρίζει κάθε φιλόδοξη προσπάθεια και όλες τις θεατρικές ομάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός για το φετινό πρόγραμμα των Ευριπίδειων που θα διεξαχθούν σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη Θεσσαλονίκη θα δοθούν δύο παραστάσεις, την Κυριακή 20/05/2012 στο κινηματοθέατρο Ράδιο Σίτυ  ώρα 18.00 και 21.00 και μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ του ΠΑΠΑΦΕΙΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ για τα εκατό έτη κοινωνικής προσφοράς του. Η παράσταση έχει την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας.
Η  τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθεύονται από το Ράδιο Σίτυ
Οι Συντελεστές του έργου:
Το Βυζαντινό Ορατόριο «Πάθη Σωτήρος», παρουσιάζεται σε διασκευή - σκηνοθεσία Αλέξη Μίγκα. Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Τούλης. Στα σκηνικά ο Χάρης Σεπεντζής και στα κοστούμια  η Μαρία Παπατζέλου. Μουσική Γιώργος Ταπές και Αλέξης Μίγκας. Ψαλμωδόςο Βασίλης Ταπές. Το βασικό ηχητικό κείμενο της Γένεσης στην έναρξη, αποδίδει ο Στράτος Τζώρτζογλου. Στη φωνή του ΧΡΙΣΤΟΥ ο Νίκος Βεργίδης, Φωτισμοί : Αλέξης Μίγκας, ήχος :Βασίλης Τούλης, Μηχανικός Σκηνής : Τάσος Αρόγλου.
Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί :
ΠΕΝΥ ΓΡΑΙΚΟΥ, ΠΑΛΜΥΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΣΙΑΔΟΥ, ΡΑΝΙΑ ΡΑΓΙΑ, ΚΙΚΗ ΣΠΥΡΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ  ΦΟΥΝΤΟΥΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ  ΖΩΚΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ  ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ  ΤΟΥΛΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ και  ο   ΚΥΡΙΑΚΟΣ  ΧΡΥΣΙΔΗΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη