29 Μαΐ 2012

Το ΔΝΤ προ των πυλών της Κύπρου

Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις βρίσκεται η Κύπρος καθώς σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης αυξάνεται ο κίνδυνος για προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, ενώ εντείνεται η προσπάθεια να αποφευχθούν δυσμενείς όροι. Σύμφωνα με το sigmalive.com σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται το... χρέος της χώρας μας στο εξωτερικό. Δύο μεγάλα δάνεια, ύψους 3 δισεκατομμυρίων, λήγουν το 2013.

Η Κύπρος πλέον είναι κοντά σε κρίσιμες αποφάσεις, καθώς οι αγορές της έχουν κλείσει την πόρτα και δεν τη δανείζουν και εφόσον η εξασφάλιση δανείου από τρίτη χώρα είναι σχεδόν ακατόρθωτη.

Όπως αναφέρει το sigmalive τη δέσμευσή του ότι εντός των επόμενων λίγων ημερών θα είναι έτοιμο να κατατεθεί το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή.

Με τις «ευλογίες» του Προέδρου της δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, η Κυβέρνηση, διά του Υπουργού Οικονομικών, προχωρεί, εξάλλου, σε θυσία της ΑΤΑ, στο βωμό της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών για ν΄ ακούσουν τις προτάσεις του για αλλαγές στον θεσμό της παροχής της ΑΤΑ, ώστε το κράτος να εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια και παράλληλα ο θεσμός να γίνει πιο δίκαιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σημερινή», η ΑΤΑ θα συνεχίσει να δίνεται ως έχει στους χαμηλόμισθους, αλλά κλιμακωτά και στη βάση του μισθού κάθε εργαζομένου, θα γίνονται μειώσεις, ώστε οι υψηλά αμειβόμενοι να δικαιούνται μικρότερο ποσό. Από κάποιο ποσό και άνω, η ΑΤΑ θα είναι μηδενική.

Ο Υπουργός Οικονομικών θα δώσει στους κοινωνικούς εταίρους πίστωση χρόνου για ν΄ απαντήσουν, αλλά δεν θα δεχθεί χρονοβόρες διαδικασίες στη λήψη της τελικής απόφασης.

Μετά τους κοινωνικούς εταίρους, θα ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα, τα οποία ο κ. Σιαρλή θα καλέσει σε εντατικές διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο μέτρων, τα οποία θα επικεντρωθούν σε περικοπές στον δημόσιο τομέα και φορολογίες, που δε θα στοχεύουν στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η ανησυχία επιτείνεται και από διαδόσεις ότι, μέσα στα μέτρα Σιαρλή, συμπεριλαμβάνεται και η φορολόγηση του εφάπαξ, κάτι που ωθεί αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους να υποβάλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος» ανοικτό άφησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο «αυτό θα γίνει με όρους που», όπως είπε, «δεν θα είναι δυσμενείς για την οικονομία».

«Ο τρόπος που θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα δεν έχει τόσο σημασία», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να αποκλείουμε» τυχόν προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, «γιατί δεν είναι κατ’ ανάγκη εις βάρος της οικονομίας».

Παράλληλα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι με τους χειρισμούς που γίνονται και τη συνεργασία όλων θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία

Οι δηλώσεις Δημητριάδη έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι «δύσκολή αλλά αναστρέψιμη».

Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση για συλλογικότητα και συναίνεση στα θέματα οικονομίας.

Στο μεταξύ σήμερα αναχωρεί από την Κύπρο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ολοκληρώνοντας την επίσημη διήμερη επίσκεψή του.

Τον κ. Βαν Ρομπέι θα αποχαιρετήσει στο αεροδρόμιο της Λάρνακας η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Σε προσφώνησή του χθες σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμή του, ο κ. Βαν Ρομπέι είπε ότι η Κύπρος έχει τη δύναμη και την αντοχή να αντιμετωπίσει αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την οικονομία.

24h NewsRoom
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη