16 Μαΐ 2012

Ολοι οι δημοσιογράφοι - κυρίως οι άνεργοι - στη συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ.

Tης Νατάσας Μποζίνη, δημοσιογράφου

Εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης, που οδηγεί σε κατάρρευση πολλά ΜΜΕ και διαβρώνει τη συλλογικότητα, οι δημοσιογράφοι της Μακεδονίας και της Θράκης καλούνται το προσεχές Σάββατο να κρίνουν τα πεπραγμένα της διοίκησης του συνδικαλιστικού σωματείου τους κατά τα τελευταία δύο χρόνια και ...
να προκρίνουν τις επιλογές που θα καθορίσουν το εργασιακό μέλλον τους κατά το επόμενο διάστημα.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ συγκαλεί γενική συνέλευση των μελών της στις 19 Μαϊου, στις 10 π.μ., στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» (ΔΕΘ, περίπτερο 8, αίθουσα Α), την ώρα που πολλές δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν εξοριστεί στην ανεργία, έχουν εξωθηθεί σε επίσχεση εργασίας ή παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.

Πρόκειται για δεκάδες συντάκτες και συντάκτριες, που υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης και συνιστούν κρίσιμο μέγεθος, αλλά βρίσκονται σε εμφανή αδυναμία να ασκήσουν το κυρίαρχο δικαίωμά τους, αυτό της συμμετοχής δια του λόγου και της ψήφου στις αρχαιρεσίες του σωματείου που θέλουν να τους εκπροσωπεί.

Το ποσό της ετήσιας συνδρομής που απαιτείται να καταβάλουν, βάσει του καταστατικού της ΕΣΗΕΜ-Θ, για να ασκήσουν αυτό το θεμελιώδες δικαίωμά τους έχει φτάσει να είναι δυσβάστακτο ή υπέρογκο για τους περισσότερους απ΄ αυτούς, αν συγκριθεί με τις πιεστικές απαιτήσεις της καθημερινότητας. Έτσι, η αδυναμία πληρωμής της συνδρομής οδηγεί εκ των πραγμάτων στον αποκλεισμό, στη σιωπή και στη στρέβλωση της βούλησης του συνόλου.

Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία για τις δυνατότητες διαχείρισης αυτού του κρίσιμου ζητήματος έχει η απόφαση που έλαβε πρόσφατα η ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να διευκολύνει τα μέλη της. Το πολυπληθέστερο συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσιογράφων της χώρας συγκάλεσε στις 24 Ιανουαρίου 2012 έκτακτη γενική συνέλευση με θέματα ημερήσιας διάταξης την κρίση στον Τύπο και την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Με την προτροπή «κανείς δεν πρέπει να λείψει από τη γενική συνέλευση», το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε ότι όσοι είναι άνεργοι ή τελούν σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας ή είναι επί μήνες απλήρωτοι, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην έκτακτη γενική συνέλευση με την καταβολή του ποσού των 5 ευρώ.

«Κατανοώντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί», το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δήλωσε δημοσίως ότι «το ποσό αυτό για λογαριασμό των συναδέλφων θα καταβληθεί από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας της Ενώσεως».

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι όσοι δημοσιογράφοι απασχολούνται αποκλειστικά με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ) «αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην έκτακτη γενική συνέλευση με την καταβολή προκαταβολής 20 ευρώ, έναντι των οφειλομένων συνδρομών τους».

Αυτή η απόφαση της ΕΣΗΕΑ, η οποία κρίθηκε στην πράξη, μπορεί να καταστεί οδηγός για τη συμμετοχή όλων των δημοσιογράφων στη γενική συνέλευση του σωματείου τους και να αποτελέσει εγγύηση, για να διασφαλιστεί η συνοχή της ΕΣΗΕΜ-Θ δίχως αποκλεισμούς ή εξαιρέσεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ:

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/1

20 Ιανουαρίου 2012
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,

Την Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012 στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο «DIVANI CARAVEL» (Βασιλέως Αλεξάνδρου 2) η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΑ.
Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης και προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή όλων μας, το Διοικητικό Συμβούλιο κηρύσσειστάση εργασίας όλων των δημοσιογράφων σε όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ, ιδιωτικά και δημόσια της Αττικής, για την ίδια ημέρα, Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Υπενθυμίζουμε ότι για την πραγματοποίηση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης χρειάζεται να προσέλθουν περίπου 1.500 συνάδελφοι ταμειακώς εντάξει.

Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες, επομένως, που είναι άνεργοι ή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή είναι επί μήνες απλήρωτοι αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση με την καταβολή του ποσού των 5 ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο κατανοώντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί, δηλώνει ότι το ποσό αυτό για λογαριασμό των συναδέλφων θα καταβληθεί από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας της Ενώσεως.

Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες, που απασχολούνται αποκλειστικά με ΔΠΥ αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στη Συνέλευση με την καταβολή προκαταβολής 20 ευρώ, έναντι των οφειλομένων συνδρομών τους.
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες, όλοι την Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012 στις 11.00 π.μ. στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στο Ξενοδοχείο «DIVANI CARAVEL»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη